Предлаганите мерки, касаещи бездимните цигари, силно ще ограничат развитието на

...
Предлаганите мерки, касаещи бездимните цигари, силно ще ограничат развитието на
Коментари Харесай

Ще бъде ли ограничен достъпът до бездимните цигари и по-добра алтернатива ли са те

Предлаганите ограничения, касаещи бездимните цигари, мощно ще лимитират развиването на тази група артикули, съобщи в предаването " Хоризонт до обед "  Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията. Вече има задоволително самостоятелни проучвания за така наречен бездимни цигари и там се приказва за 95% по-малко количество субстанции, отделяни при тези цигари, сподели той:

" Не съм сигурен дали няма в действителност някакъв лобистки интерес. Трябва да имаме поради обаче, че при новия предлаган от ръководещата коалиция модел – 50-процентен данък по отношение на обичайните цигари, вие ще създадете един доста безценен артикул, който ще е наличен за доста дребна група хора. "
Българският бюджет е тежко подвластен от приходите от акцизи и Данък добавена стойност върху тютюневите произведения, акцентира Безлов: " Той е като пушач, който пуши по три кутии дневно. 10% от приходите в бюджета са от цигари, от тютюневи произведения. В западна Европа зависимостта е сред 1 и 2%. Голям проблем е свиването на тези доходи. "

Запитан какъв брой пари ще влязат в бюджета, в случай че се реализира предлагането за 50% данък върху бездимните цигари, Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система назова причините на държавното управление " странни ":

" 2018 година е рекордна във връзка с приходите от тютюневи произведения. До момента приходите са 923 милиона лв., а предходната година по това време са били 848 милиона. Това е растеж от 10%, което значи, че към края на годината приходите от данък и Данък добавена стойност върху тютюневите произведения ще бъдат над 3 милиарда. Никога не са били толкоз. Стигали са най-много 2.8 милиарда "

Еластичността на търсенето за разлика от Европа у нас е по-голяма, означи Ганев в разбора си на въпроса ще се усили ли контрабандата, в случай че се вкара по-висок данък върху бездимните цигари:

" Промяната на цената въздейства на пушачите, това демонстрират всички проучвания. Вдигайки двойно или четворно акциза върху бездимните цигари, това значи те да идат 7-8, може и 10 лв.. Тези, които са си купили устройство, ще продължат да търсят опция да се снабдят с такива цигари. Могат да го създадат от Сърбия, където те биха коствали 4 лв., т.е. два пъти по-евтино от тук. Абсолютно е при по-организирани групи да дойдат и от Украйна, където костват единствено 2 лв.. Ако цената внезапно нарастне, този избор ще бъде пресечен и си оставаме на класическия остарял пазар на цигари, който сякаш желаеме да понижава като здравна цел пред обществото, само че в действителност във връзка с финансовия министър по-скоро желаеме да се пуши и да събираме данък. "

Има разделяне и в позицията на гражданските деятели против тютюнопушенето, заяви Павел Антонов, един от съоснователите на Коалиция „ Живот без тютюнев пушек “, сплотяваща над 30 организации:

" Много от нашите членове на гражданската организация видяха нерегламентиран лобизъм в интерес на типично нашенски олигархични ползи, само че като коалиция се придържаме към мнението на самостоятелната от промишлеността просвета, а то е ясно: няма доказателства, че този вид тютюневи артикули са по-безвредни. Не може да се таксуват по друг метод, защото са еднообразно нездравословни. "
Всички гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР