Предлагането в България в силно ограничено, вторичен пазар няма. В

...
Предлагането в България в силно ограничено, вторичен пазар няма. В
Коментари Харесай

Къде изчезна златото

Предлагането в България в мощно лимитирано, второстепенен пазар няма.

В интервали на рецесия златото е измежду желаните вложения. И не толкоз в търсене на висока рентабилност, а поради статута й на съхранител на стойност. През последните няколко седмици обаче покупката на капиталово злато в България и по света не е толкоз лесна. Търсене има, само че предлагането е лимитирано, още повече че в страната има единствено няколко огромни търговеца, измежду които и две банки.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Причината е, че предишния понеделник три от най-големите рафинерии - швейцарските Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP, известни като " Златния триъгълник ", затвориха след разпореждане на управляващите това да създадат всички неключови бизнеси. Компаниите се намират в граничещия с Италия кантон Тичино, в който има няколко хиляди инфектирани от COVID-19. През тази седмица беше продължен срокът, в който са затворени.

Златният хъб е затворен

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Швейцария е международен хъб за капиталово физическо злато и затварянето на производството нарушава веригата, като трите рафинерии дават отговор за към една трета от международните доставки с потенциала си от 1500 тона годишно. Най-големият производител е Южна Африка, има работещи рафинерии в Австралия, Монетния двор на Австрия.
В момента наличностите в България са съвсем изчерпани - двете банки, които го оферират, Райфайзенбанк и Първа капиталова банка, нямат. Естонската компания с офиси тук " Тавекс " има наличия, като покупките стават онлайн, защото обектите им не работят. Доставките стават с пощальон, само че и при тях всичко зависи от опцията за обезпечаване на количества от чужбина. А те са съвсем блокирани поради превоза, който просто липсва и се провеждат различни канали. В резултат на всичко това се уголемяват и маржовете купува-продава поради по-високите разноски - различния превоз, който оскъпява доставките с към 20%.

Предпазливо с покупките

Всичко това прави и капиталовложението в капиталово злато много изключително сега и би трябвало да се работи внимателно, още повече в случай че желанията не са дълготрайни. Реално разликите сред купува и продава може да доближат и над 15%. Например 100 г кюлче Valcambi се продава за 11 215 лева, а се купува за 9551 лева - разлика 1664 лева, или над 17%. При 1 унция злато " Виенска филхармония " продава е 3565, а купува 2963, или спред от 20%.

" Към момента се записва голям растеж при търсенето на капиталово злато на всички пазари, а наличностите се изчерпват за извънредно малко време ", показват от " Тавекс ", като са дали и всички аргументи за разширението на спредовете - увеличени награди от всички интернационалните дилъри, нарушени транспортни връзки, липса на второстепенен пазар в комбиниране с голямо търсене. При всички положения тези равнища са над борсовите сега - при котировките купува разликата е 4%, а при продава - 22%.

Трудни са и прогнозите накъде ще се движи борсовата цена на благородния метал. Цената му е много волатилна в последно време - откакто при започване на март доближи 7-годишен връх 1680 $ за унция, последва внезапен спад поради търсене на парична ликвидност по света. Последва нов растеж и сега цената му е към 1600 $. Доходността на един от най-големите борсово търгувани фондове върху злато - SPDR Gold, е 3.8% след таксите.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР