Предлагането на привидно атрактивни оферти, в които не се включват

...
Предлагането на привидно атрактивни оферти, в които не се включват
Коментари Харесай

Внимание! Още примери за нелоялна конкуренция на свободния пазар. Какво да се прави?

Предлагането на видимо атрактивни предложения, в които не се включват всички наложителни, законови такси; потреблението на погрешна и заблуждаваща информация за конкурентни снабдители на електроенергия; предлагането на голословно ниски, дъмпингови цени, погрешни изказвания, че съперниците ще вдигнат цените с над 50% и че либерализираният пазар ще спре да съществува, са част от нелоялните и подвеждащи практики, за които сигнализираха търговци на ток пред профилирания уебсайт 3e-news.net.
В идващ материал уеб сайтът дава спомагателни образци за драстичниq подвеждащи практики и нелоялна конкуренция. Изброяват се някои спомагателни опасности и се дават съответни рекомендации по какъв начин дребните компании да се предпазят от неточните практики при излизането им на отворен пазар.

За да не се ангажират към клиентите си с твърда цена, някои търговци оферират единствено цени от вида „ Борса + “. Тоест клиентът заплаща по цени на борсата, като в допълнение заплаща на търговеца и закрепена цена на всеки мегаватчас. Което прави сметките на клиентите мъчно прогнозируеми.

В редакцията получихме информация за сходна оферта към дребен, икономически клиент, в която се твърди, че „ от началото на пандемията цената на борсата не е превишавала 50 лв. за мегават, като за май месец е била 45 “. Никой, обаче, не споделя на клиентите, че цените през есента и зимата на всички тържища се повишават. За юни междинната борсова цена излиза 60.11 лв. за мегаватчас. На 3 юли, да вземем за пример, в 22-рия час, източно европейско време, електрическата енергия се е търгувала на енергийната борса по 114.04 лв. за мегаватчас, а в 10-ия час, сутринта на същия ден, цената е била 101.74 лв. за мегаватчас.

Абсурдно и подвеждащо е изказванието, че „ цената на борсата се е сринала и не се чака в идващите 12 месеца да се възстановява “. Факт е, че цените на борсата са доста по-ниски от миналогодишните за същите месеци – април и май тази година бяха ненормално ниски, само че от месец юни започнаха постепенно да възвръщат равнищата си. Съответно е погрешно, че не се чака цената да се възстановява, тъй като тя към този момент стартира да обръща тренда – т. е. да се повишава.

Манипулативно и заблуждаващо е и изказванието на нелоялните търговци, че, в случай че изберат тях, клиентите биха икономисали над 30% от сметките си за ток. За да е правилно сходно изказване, следва клиентът да получи цена за мегаватчас на свободния пазар към 87 лева, което все още към момента не е предлагано като публична оферта. До тези 87 лева се стига посредством сегашната контролирана цена. Както през вчерашния ден обяснихме, за всички икономически клиенти, присъединени към  електроразпределителната мрежа на равнище „ ниско напрежение “, които сега са в портфолиото на ЧЕЗ Електро, междинната контролирана цена без „ отговорности към обществото “ е 124.88 лева Тоест 30% надолу са 37.46 лв. за мегаватчас или с цел да спести клиентът 30%, следва да получи от новия си снабдител оферта от 87.42 лв. за мегаватчас.

Това са типични образци за нелоялна конкуренция и би трябвало да привлекат вниманието на антимонополния орган Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, заключава профилираният уебсайт 3e-news.net.
Рисковете за клиента
Освен разочарованието от ненадейно високата сметка, има и други опасности за потребителите, в случай че попаднат на неточен, неустойчив и с непълен финансов и обслужващ запас, снабдител, предизвестяват специалисти.
Справка от уеб страницата на ЕСО – в регистъра на комерсиалните участници, регистрирани като координатори на общоприети балансиращи групи демонстрира, че близо 30.7 % от тях са отпаднали от пазара на електрическа енергия в страната. От 75-те, вписани участници в този указател, 23 са прекратили присъединяване си на пазара. Една част от тези 23-ма търговци са били отстранени от Електроенергийния систематичен оператор, а останалите сами са поискали да се отдръпват от пазара. В случая за клиента няма никакво значение по чия самодейност е прекъснато присъединяване на търговеца на пазара. Важното е, че клиентът остава без снабдител.

При отпадането от пазара на търговеца, с който е сключил контракт, клиентът автоматизирано бива трансфериран и снабдяван от снабдител от последна инстанция, където цената е много по-висока. Влизането при доставчика от последна инстанция е елементарно, само че излизането, както се оказва, е много мъчно заради съществуващите нормативно открити процедури, а това значи, че „ ужиленият “ клиент ще заплаща по-скъпо най-малко 1 месец, а постоянно и доста повече. Защото, с цел да излезе от ДПИ, той не би трябвало да има обвързване към предходния си снабдител, а неведнъж нелоялни търговци настояват, че клиентът не е извършил отговорностите си по контракт и по този метод клиентът не може да смени търговеца си, дори и той да не е банкрутирал.

Какво да се прави
Много е значимо да прочетете деликатно в контракта си дали търговецът може да трансформира цената Ви или тя е закрепена. Доверявайте се единствено на правилни и потвърдили своя професионализъм и отговорност към клиентите търговци на електрическа енергия. Като консуматори сами вършиме своя избор, по тази причина би трябвало деликатно да разглеждате офертите и да не бързате да подписвате.
Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката категорично изисква от КЕВР до 31 декември 2020 година да сътвори платформа за сравняване на предложения за доставка на електрическа сила. Тази платформа в допълнение ще улесни Вашият избор на снабдител на електрическа енергия на свободен пазар.

Интересувайте се освен от цената, само че и от изискванията за доставка, метод на заплащане на сметките, брой на фактурите на месец и това, по какъв начин те ще наподобяват, има ли неустойки и какви за предварително преустановяване на контракта, има ли към кого да се обърнете при проблеми.
Препоръчително  е да изисквате информация и за съществуването на финансов, кадрови и механически потенциал на новите снабдители.
На свободния пазар  сега има десетки лицензирани търговци на електрическа енергия, а евентуално ще се появят и още претенденти да доставят ток до потребителите. Все още огромна част от тези търговци нямат построен потенциал да обслужват огромен брой клиенти. Изграждането и оборудването на мрежи от потребителски центрове изисква съществени вложения, в това число за придобиване на профилиран програмен продукт и образование на експерти за връзка с клиентите. Всичко това е гаранция за уместност и бърза реакция от страна на търговеца, когато клиентите имат въпроси към него или желаят да бъде решен някакъв проблем. В момента, в огромната си част, административният потенциал на търговците на електрическа енергия е мощно стеснен и се състои от  офис, управител и няколко сътрудници със съответния на тях брой компютри и телефони.  Дали те са задоволителни за обслужването на потребителските поръчки, дали клиентът има достъп до офис на своя снабдител наоколо или може да се свърже с него единствено по имейл? Какви спомагателни услуги дава търговецът, има ли одобрени структури за работа с клиенти в страната? Кой ще приема поръчки или тъжби на клиентите? В какви периоди ще бъдат решавани? Това са все въпроси, на които би трябвало деликатно да търсите отговор авансово, а не когато е късно, поучават специалистите всички компании, на които им следва излизане на свободен пазар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР