Предлагаме ви три лесни, автентични български рецепти за вкусни и

...
Предлагаме ви три лесни, автентични български рецепти за вкусни и
Коментари Харесай

Ще си оближете пръстите с тези три вида мекици за празниците

Предлагаме ви три лесни, достоверни български предписания за вкусни и пухкави мекици.

Мекиците са постоянно вкусни, само че на св.Сава се хапват наложително и за здраве. И тъй като сме във времето на Коледния пост, предлагаме три лесни, достоверни български предписания за вкусни и пухкави мекици, които са подобаващи и за тези, които постят.

Постни мекици: Свети Сава се уважава по време на Коледните пости, по тази причина обичайните мекици, които се ядат на този празник, са без наличие на скотски артикули.

Начин на подготвяне: Разтворете едно купче жива квас в 100 гр. хладка вода. Добавите ½ ч.л. захар, с цел да активирате маята. След това прибавете още 400 гр. вода и към нея започнете да добавяте брашно, като подмесвате получената примес, до момента в който получите меко и лепкаво тесто. Добре е да го оставите известно време, с цел да втаса (поне 2-3 часа на топло и изсъхнало място).

Ще познаете, че тестото е готово за пържене, в случай че е пръхкаво и бухнало. Тогава го разкъсайте на дребни топки, които разтегляте от центъра към периферията с намазнени с олио пръсти. При разтеглянето им е добре леко да се раздерат, като се образуват дребни дупки в средата, които разрешават мекиците да се изпържат по-добре. Пържите ги в бездънен съд и в горещо олио.

Диетични мекици със сода: В една кофичка живо кисело мляко изсипете една супена лъжица сода за самун, разбъркайте добре, до момента в който млякото шупне и усили размера си. Прибавете към него 4 яйца и разбийте добре сместа. А по-късно започнете да прибавите към нея последователно брашно, като подмесвата, до момента в който се получи меко, пухкаво тесто.

След това по същия метод оформяте мекиците и пържите в гореща лой. При тази рецепта няма потребност да изчаквате тестото да шупва, тъй като содата играе ролята на бухвател.

Блажни мекици с квас:В 100 гр. хладка вода разтворете едно кубче жива квас, прибавете ½ с.л. захар и ги размийте с една кофичка кисело мляко. Прибавете към тях 4 яйца и добре разбъркайти сместа. После прибавяйте последователно тесто, като подмесвате, до момента в който получите приблизително твърдо тесто. Оставете го за 2-3 часа да втаса и когато бухне, оформяйте мекиците и ги пържете в горещо олио.

И трите типа мекици са доста вкусни и могат да бъдат поднесени с пудра захар, разнообразни сладка, гъст плодов сироп или сирене.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР