Предлагаме ви интервю с Васил Станчев – кметът на най-голямото

...
Предлагаме ви интервю с Васил Станчев – кметът на най-голямото
Коментари Харесай

Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на големия град

Предлагаме ви изявление с Васил Станчев – кметът на най-голямото село в България – Лозен. Селото е по-голямо от 140 български града и от 70 български общини. На 12 км е от центъра на София. Без личен бюджет. Има от всичко значимо по две – учебни заведения, църкви, детски градини, читалища, в кварталите Горни и Долни Лозен.
Г-н Станчев, по какъв начин изпратихте предходната година и каква беше тя за Вас?
Изпълнена с доста провокации, разнообразни по компликация и значимост цели. Но като цяло, благодаря на Бога, здрави сме, постигнахме значителен брой триумфи. И считам 2017-та за ползотворна година.
Какви значими проблеми решихте?
Като кмет на най-голямото село в България, непрекъснато има нови и нови провокации. Но завършихме една детска площадка, реконструирахме няколко улици, направихме нов напорен тръбопровод, завърши казусът с електрозахранването в Лозен. По учебните заведения и детската градина се направиха през лятото поправки.
Какво остава за 2018-та?
Безспорно най-голямото предизвикателство си остава транспортната инфраструктура, която в село със 168 улици и доста километри асфалт поддръжката е извънредно сложна. Нашата работа е екипна. Както районната администрация в Панчарево, по този начин и сътрудниците от Столична община - без тях няма по какъв начин да се случват нещата.
Общо 70 общини в България са с население по-малко от жителите на село Лозен, а вие сте без личен бюджет. Как свършихте всичко, което казахте, без финансово поръчителство?
Само с екипна работа. Ние сме част от Голяма столична община дружно с още 30 села. И ненапълно е абсурд - най-голямото село като население е без бюджет, само че по този начин е законово заложено. Имаме Столична община, районната администрация в Панчарево с още 10 обитаеми места към нея. Всичко става с връзка.
Казвате " екипна работа " и това звучи като че ли доста елементарно, само че когато приказваме за село с над шест хиляди души и то има потребност от сметосъбиране, снегопочистване, запълване на дупки, поправки на улици, Вие по какъв начин процедирате с всеки проблем, който се появи?
Наистина изразът " екипна работа " е добър, само че в действителност решаването на проблеми става в действителна конкуренция, тъй като дали си кметът на най-голямото село в България, или си кмет на някое от другите села в Столична община, всеки от нас желае неговото обитаемо място да е с естествена инфраструктура. Безспорно, това е действителна конкуренция, тъй като сме и другари с сътрудниците, само че с причини, с доводи и увещание на сътрудниците от Столична община, че еди-коя си улица е с по-голям приоритет, тъй като е публично значима или е за всеобщ градски превоз. В никакъв случай не е елементарно. Само човек, който се е занимавал с такива неща, схваща, че не е елементарно. Всеки един от сътрудниците държи неговото обитаемо място да бъде включено в програмата и за асфалтиране, и за реорганизация, и за създаване на улици.
Да си го представим ли като една рогозка, която всеки от кметовете дърпа към себе си?
Точно по този начин е. За всеки от нас нашето обитаемо място си е най-важно. Сами можете да си визиите, че откакто в Лозен имаме 168 улици, това са над 600 хиляди квадратни метра инфраструктура, която предстои и на реорганизация, и на поддържане, и на създаване. И както за сметосъбирането, по този начин и за снегопочистването ние сме си част от Столична община. Проблемите се вземат решение в директна конкуренция с останалите сътрудници, с причини, с доста доводи и бягане.
Жителите на селото дали са желали до момента то да стане град и община?
Разбира се, имаше. И сега има поданици, които желаят Лозен да бъде обособена община. Това ненапълно има своите причини. Адресно регистрирани тук са към 7 000 индивида. Цифрата е непрекъснато в придвижване. Но на процедура над 10 000 поданици са трайно пребиваващи в Лозен. Така че, ненапълно да. Но не е толкоз елементарно да стане община.
Правено ли е допитване?
Въпросът е какво ще ни донесе то. За да направиш верния осведомен избор, би трябвало да си напълно наясно с това по какъв начин се образува бюджет. Трябва да има Общински съвет, общинска конструкция. Като се стартира от техническите действия - проектант, строителство, нелегално строителство, счетоводство. Това са доста хора. А и по какъв начин ще се устоя!? Знаете, че сформирането на бюджета на една община е директно от налозите и от дотациите от републиканския бюджет. Според мен на този стадий не би било потребно за жителите на Лозен да сме обособена община. Първо, тъй като едно създаване на общинска конструкция би коствало големи средства на данъкоплатеца. Това е обвързвано освен със сграден фонд. Ние употребяваме доста улеснения от близостта ни с огромния град. Метрото е на 5 спирки от селото. Изцяло комбинираната работа за сметосъбиране, снегопочистване - това не се прави единствено за едно село, въпреки и с 10 хиляди поданици. Въпрос на преценка е и на социална настройка.
Допускате повече минуси в сравнение с плюсове?
Ами да. Разходите на глава от популацията биха били в пъти повече, в сравнение с са сега. Само за улично осветяване примерно и другите комунални действия, които Вие изредихте, плюс прехрана на администрация, е въпрос на сметки. Хората схващат какво биха желали да дадат, с цел да получат еди-каква си услуга и дали тя ще ги задоволи при други условия.
Защо популацията на Лозен пораства?
Защото е много привлекателно място като територия. Комуникациите са доста положителни. Местоположението до пътния възел на автомагистрала " Тракия " и околовръстното шосе. Ние сме на 12 км от центъра на града. На процедура в Лозен получаваш удобствата на огромния град с уединението в профил. През предходната година имаше взрив на строителството на фамилни къщи. Уникално комбиниране сред хубава природа, отзивчиво място, улеснения за живот. В Лозен има две нови детски градини, две учебни заведения. За всяко младо семейство, което идва да живее в Лозен, вижда и плюсовете, надлежно и минусите.
Кои са минусите?
Има хора, които напълно неотдавна са си закупили терен, който е бил равнища до тогава. Построили са си къща и споделят: " Кмете, няма ли да ни асфалтираш улицата? ". Но аз запитвам: " Този терен преди половин година беше равнища. Какви са ти упованията през това време да ти бъде построена улица!? ". Тоест, условията идват доста бързо, тъй като като си живял в центъра на града и си се движил по булеварда, е едно. Съвсем друго е когато си собственик към този момент на новата къща с моравата, с кучето и удобството на този усамотен дом, само че инфраструктурата ти е по-назад.
Какви духовни и просветителни институции имате в Лозен?
Имаме една детска градина - ОДЗ, с два филиала в кварталите Долни Лозен и Горни Лозен. В двата квартала има по едно главно учебно заведение до 7-ми клас. Имаме две читалища, които доста интензивно развиват културна активност. Няколко танцови състава, певчески групи. Имаме две църкви, три манастира, 17 параклиса. Екопътека свързва Лозен със село Пасарел през Лозенската планина, която е обичан туристически маршрут. Тук се намира и най-голямата база на БЧК - център на доста образования и мероприятия за оказване на първа помощ. Имаме следено жилище към БЧК за деца, които са навършили 18 години и излизат от институции. Здравно заведение имаме за доболнична помощ. Въпреки че доста села обезлюдяват, при нас е тъкмо противоположното.
А от кой момент е почнал този развой на заселване?
От последните 10-12 години наклонността на всички места е хората всеобщо да емигрират към огромните градове, тъй като там изискванията за по-високоплатена работа и реализация са по-добри. Но при нас наклонността е към развиване може би поради това, че имаме огромни компании, които развиват активност. Има търсене на работна ръка. Безработицата при нас е доста ниска и тъй като сме покрай града. Добрата комуникативност на мястото - това е измежду изискванията за дълготраен растеж. Колкото и трудности да има, нещата вървят в положителна посока - от газификацията, построяването на нови водопроводи, решаването на казуса с електрозахранването. Винаги има нови и нови провокации, само че наклонността е положителна. В момента има още няколко огромни вложителя, които правят проучвателни действия. Изкупени са частни терени, на които занапред ще се осъществят нови вложения. Близостта до околовръстното. Изграждането на връзката сред " Младост " и Лозен, което би трябвало да стане през идната и по-следващата година, околовръстното шосе ще се разшири. Това ще е спомагателен тласък за хора, които желаят да живеят на по-добро място.
Преди 12-тина години нещо революционно ли се е случило, или с струпване се е обърнала наклонността?
Няма нещо революционно. По-скоро наситената работа по възстановяване на инфраструктурата и средата за живеене е дала тази тенденция на развиване. Другите квартали в яката на Витоша са към този момент презастроени. Лозен, макар че е на северния скат, е с доста положително слънцегреене. Мястото не е усойно. Смятам, че систематичната работа и положителното място на Лозен основава желанието на повече хора да заживеят тук.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Интервю  Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък  Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница е на облага Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница е на облага  Светослав Георгиев, хотел Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателството с доста нововъведения  Победителите в Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински зелени здания  Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани Интервю Още Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на огромния град
Предлагаме ви изявление с Васил Станчев – кметът на най-...
Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Йоханес Хан: 2018 година ще е решаваща за За...
Тази година ще бъде решаваща за Западните Балкани, написа в „ Туитър “ еврокомисарят по разширението Йоханес Хан. Той добав...
Голямото прибиране натовари трафика към Со... Дневен хороскоп за 2 януари " Юлен " показа идейния план за втори л... " Журнал дьо Диманш ": В България царува мафио... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Земетресение бе усетено в страната
Трус с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер е раздрусал Гърция в 6.24 ч. Епицентърът е на към 30 км югозападно от Петрич. Земетресението...
Седмичен любовен хороскоп за 1 – 7 януари Украйна е нарушила " новогодишното " помири... Новата 2018-та започва с най-красивата и... Нинова към Борисов: Защо мълчите пред обви... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Павлова: Няма да повдигаме въпроса за са...
Министърът за Европредседателството Лиляна Павлова опроверга оповестено през вчерашния ден (1 януари) нейно изявление за организация ТАСС, съгласно което Бъ...
Могерини: 2018 година ще е решаваща за Балкани... Ако обичат, да си гледат тяхната корупция Сидеров: Не сме влезнали във властта, с цел да... Кои са най-алчните специалности?  www.expert.bg  Винетки се продават в над 3 000 разпространителски пункта Винетки се продават в над 3 000 разпрост...  Национална агенция за приходите събира от ден на ден налози Национална агенция за приходите събира от ден на ден налози  6 места, които би трябвало да посетите през 2018 година 6 места, които би трябвало да посетите през 2...  13 страхотни неща, които ще се случат през 2018 година 13 страхотни неща, които ще се случат прочие..  www.iwoman.bg  Грозната Бети е бременна Грозната Бети е бременна  Дизайнерката, която облече Деси Радева за концерта във Виена Дизайнерката, която облече Деси Радева з...  Само фантазиите дават живот на смяната Само фантазиите дават живот на смяната  Кога ще почиваме през 2018 Кога ще почиваме през 2018  http://www.sportlive.bg  Ясен е първият противник на Григор в Бризбън Ясен е първият противник на Григор в Бриз...  Звезда на Рома скандализира с държанието си, след което се извини (ВИДЕО) Звезда на Рома скандализира с поведениет...  Арсенал излиза без пет основни играчи против Челси Арсенал излиза без пет основни играчи ср...  Ето по кое време ЦСКА ще изиграе първия си мач за 2018 година Ето по кое време ЦСКА ще изиграе първия си мач з... Интервю Още Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на огромния град
Предлагаме ви изявление с Васил Станчев – кметът на най-...
Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински Нови Най-четени Най-коментирани Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на го... 50 0 Демонстрациите в Иран - доста повече от възмущение против високите цен... 110 0 Засилени ограничения за сигурност в София поради председателството... 99 0 Първото бебе на 2018-та в Асенoвград е момче... 63 0 Посевите може да пострадат в случай че няма снежна завивка... 106 0 Земетресение бе усетено в страната 4931 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР