Предлагаме Ви интервю с Пламен Пешаров, управител на БДЖ -

...
Предлагаме Ви интервю с Пламен Пешаров, управител на БДЖ -
Коментари Харесай

До 3 години БДЖ разчита да пусне новите влакове по релсите

Предлагаме Ви изявление с Пламен Пешаров, шеф на " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД.

След получената поддръжка от страна на страната за закупуване на нови влакове, кажете по какъв начин ще се реализира процедурата?
Получената поддръжка дава опцията за ориентиране на Капиталовия трансфер на сдружението за финансиране на покупката на нови влакове. До този миг той не беше употребен по предопределение и беше разходван най-вече за покриване на остарели отговорности. Тук е мястото да отбелжа, че получената държавна поддръжка е с помощта на известието от Европейската комисия, като това е резултат от положените старания в последните години на екипите на Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията и " Холдинг БДЖ " ЕАД. Успяхме да потвърдим, че сдружението е жизненоспособно.

Затова в този момент ще можем да насочим Капиталовият трансфер за закупуването на нов преносим състав, защото този, с който оперираме сега, е морално стар. Като изключим закупените през 2005 година мотрисни влакове, всичко друго е на възраст към 40 години, в това число и вагонният парк, който се експлоатира. Предполагам, че в границите на три години ще стартираме да получаваме новите преносими сформира, само че дано се има поради, че текат процедури, които би трябвало да се извървят и в този развой има независещи от нас фактори.

Бихте ли разказали малко повече за публичната поръчка?
Обществената поръчка се базира на разбор, направен от необятен кръг специалисти, директно ангажирани с работата в бранша - от Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, ИА " Железопътна администрация ", Национална компания " Железопътна инфраструктура " и не на последно място от " Холдинг БДЖ " ЕАД. Трябва да отбележа и обстоятелството, че анализът от своя страна стъпи въз основа на направен отчет от експерти от 3 университета - Висшето транспортно учебно заведение, Техническия университет и Университета за национално и международно стопанство. В него са обрисувани потребностите на сдружението за цялостната му рационализация.

Колко влака може да чакаме да бъдат закупени и на каква стойност?
За цялостното възобновяване на преносимия състав в " БДЖ-Пътнически транспорти " са нужни общо 84 влака. Направеният план все още сподели, че нужната сума, е в порядъка от 800 млн. до 1.3 милиарда лева Това е голяма сума, с която сме наясно, че не разполагаме. Затова сме разделили обновяването на целия преносим състав в няколко стадия.

Затова и чакаме и доставката на 41 електрически и дизелови мотриси, която се явява първи стадий от общата рационализация на сдружението. В условията към участниците ще заложим да получим още през първата година след подписване на контракт най-малко 10 броя, с цел да могат и нашите клиенти да получават по-комфортна услуга допустимо най-скоро. Стойността ще стане ясна след привършване на процедурата по Закон за обществените поръчки.

Какви влакове планирате да бъдат закупени и за кои линии?
Повечето влакове ще бъдат електромотрисни влакове с друг брой секции, а 5 от новите машини ще бъдат с дизелова двигателна сила. Те ще бъдат разграничени на 3 вида според предназначението им: 6 за пътешестване на дълги дистанции, 25 за пътешестване на къси дистанции и за крайградските зони, както и 10 за районни транспорти. Ние като главен транспортьор на пасажерите в страната би трябвало наложително да отговорим на техните потребности. Общините и регионалните центрове са много дейни в това отношение, което е доста значимо за нас. Обратната връзка с нашите клиенти е едно от нещата, което е като стожер за нас, посредством нея се опитваме да съобразим и Графика за придвижване на влаковете. Така или другояче се стремим оптимално да задоволим тези потребностите и да отговорим на условията на хората, по тази причина и решението по кои линии ще бъдат пуснати новите влакове е съобразено до някаква степен с това. Другото събитие, с което ще се съобразим и къде ще бъде най-ефективното приложение на новия преносим състав. Безспорно по обновената инфраструкура изгодата ще е най-голяма. Но отново споделям, че ще се опитаме да задоволим потребностите на нашите клиенти по цялата жп мрежа.

Очакванията на обществото към БДЖ са изключително засилени, защото главно сдружението извършва обществена функционалност. Ваш приоритет е да повишите качеството на услугата за пасажерите. Какви са задачите, които си поставяте в тази тенденция и какви са реалистичните периоди?
Така е. Интересът на обществото към качеството на услугата е напълно вярно да е по-голям и обществото да е по-взискателно. Затова нашата съществена цел е обвързвана с възстановяване качеството на предлаганата услуга. За страдание има насъбрани проблеми през годините, които рефлектират било то посредством работната мощ, т.е. човешкият фактор, било през организационни и други действия и е малко по-трудно нагласянето в друга посока. Една от стъпките, които вършим е привличането на млади фрагменти, работим сполучливо с няколко образователни институции в цялата страна. И мисля, че към този момент могат да се виждат и позитивни резултати.

С цел повишение качеството на услугата, през идната година предвиждаме да подобрим изискванията при пътешестване, както и качеството на обслужване на клиентите в гарите и бюрата за продажба на билети. Също по този начин поставяме старания и по внедряването на билетоиздаващата система. За страдание, по плана за внедряването, работим с по-бавни темпове, в сравнение с мен ми се желае, само че въпреки всичко това е един извънредно комплициран развой. Той е обвързван с разнообразни фактори и да не забравяме, че внедряването на една модерна билетоиздаваща система, която ще разреши още по-добро обслужване на клиентите и посредством която ще стигнем досега, в който от телефона ще си купуваме билет за влака, до момента в който да вземем за пример пътуваме към жп гарата. Тя ще усъвършенства освен услугата, само че и ще ни спести доста време. Всичко това няма по какъв начин да стане от през днешния ден за на следващия ден, по тази причина дано да имаме още малко самообладание.

Какви други положителни промени предвиждате в сдружението?
Както загатнах към този момент, работим добре с няколко образователни заведения освен в София, само че и в страната. Наскоро бяха извършени редица работни срещи с тях. По време на които бяха дискутирани настоящите проблеми, положението и вероятностите за развиването на професионалното обучение и образование в региона на железопътния превоз. За нас е изключително значимо съдействието с образователните заведения, които оферират освен железничарски, само че и механически специалности, тъй като ние се нуждаем от квалифицирани фрагменти. Вярваме, че бъдещето е в младите експерти, които да доразвият и модернизират образа на железницата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР