Предлагаме Ви интервю с Любомир Илиев, управител на БДЖ-Товарни превози

...
Предлагаме Ви интервю с Любомир Илиев, управител на БДЖ-Товарни превози
Коментари Харесай

Стратегията на БДЖ-Товарни превози ЕООД е в синхрон с глобалните тенденции

Предлагаме Ви изявление с Любомир Илиев, шеф на " БДЖ-Товарни транспорти " ЕООД.

Скоро отбелязахте десетгодишнината на " БДЖ - Товарни транспорти " ЕООД като независимо сдружение на железопътния пазар. Как се разви сдружението през тези години?
БДЖ е компания с дългогодишна история и опит на железопътния пазар. Последните 10 години обаче бяха предизвикателство пред мениджърския екип на " БДЖ - Товарни транспорти " ЕООД. Дружеството мина през много тежки моменти, свързани с промени в структурата на българската стопанска система и спад на каузи на железопътния превоз от целия сухопътен превоз. След либерализацията на пазара на товарните железопътни транспорти през 2007 година, се наложи " БДЖ-Товарни транспорти " ЕООД да се състезава с 13 компании в този бранш, като не би трябвало да се подценява обстоятелството, че някои от тях са дъщерни компании на най-големите транспортно-логистични компании в Европа.

Благодарение на извършените през последните 5 години промени бяха усъвършенствани всички звена и процеси в сдружението. Подобрени са финансовите индикатори. Внедрена е " Система за обмисляне и ръководство на ресурсите - товарни транспорти ", която обгръща главните експлоатационни процеси на сдружението, а също по този начин дава и услуги на нашите клиенти - подаване по електронен път на поръчки за натоварване и транспорт на вагони, електронни товарителници, следене на вагоните и пратките на територията на страната, приемане на известия за пристигнали колета в получаваща гара и минали колета през граница. Всичко това е ориентирано към повишение качеството на предлаганата услуга, както и информираността на клиентите.

Конкуренцията е огромна. Какъв е делът на " БДЖ - Товарни транспорти " ЕООД сега?
Въпреки прочут спад в пазарния дял, сдружението продължава да е неоспорим водач на железопътния пазар. " БДЖ-Товарни транспорти " ЕООД разполага с най-големия локомотивен и вагонен парк. Ежедневно в употреба са над 100 локомотива и над 3000 вагона. Основно предимство е и фактът, че сдружението е единственият железопътен оператор на фериботен комплекс Варна, който обслужва железопътно-фериботните връзки Варна-Кавказ (Русия), Варна-Черноморск (Украйна) и Варна-Черноморск (Украйна)-Поти/Батуми (Грузия). Дружеството е и единственият оператор, който работи на територията на цялата страна и обгръща целия набор на товаропотоците - блок-влакове, групи и единични вагони.

Какви са целите от тук нататък?
Фокусът е напълно върху пазара и клиента. Политиката на сдружението е ориентирана към повишение на качеството на услугата посредством комплекс от дейности за възстановяване на осведомителното обслужване на клиентите, еластичност и даване на конкурентни условия.

Основни цели в тактиката на сдружението са развиването на интернационалните транспорти, в това число и интермодалните транспорти, и превръщането на България в хъб за разпределение на товари. Усилията ни са ориентирани както към прилежащите балкански страни - Турция, Гърция и Румъния, по този начин и към Азия.

Водят се дейни договаряния за пускане на постоянна блок-влакова услуга от гръцките пристанища Пирея и Солун до София, както и пренос през България за Централна Европа. Имаме контракт с най-голямата контейнерна компания в света Cosco, чиито възходящи размери са причина за увеличение и на броя блок-влакове през нашата страна.

Развитие има и в направлението Централна Европа - Турция. Тази година стартирахме нов план за транспорт на товари от Халкали (Турция) до Виена (Австрия), чийто потенциал ще се удвои от началото на идната година. За в този момент се транспортират главно контейнери, следва стартирането и на блок-влакове с полу-ремаркета.

Отново се разисква и тематиката за Ro-La транспортите. Инициативата е взаимно с турските и румънските държавни превозвачи TCDD Transport и JSC CFR Marfa SA. До края на 2017 година ще бъде пуснат тестови Ro-La трен от Украйна през Румъния до България, чийто маршрут през 2018 година ще бъде продължен до Турция.

Партньор сме и по самодейността за така наречен " Нов път на коприната " - от Китай през Казахстан, Азербайджан и Грузия за Европа. Географското състояние на България я трансформира в естествена пресечна точка за товарите по този маршрут, заобикалящ Русия. Инвестициите в развиването на транспортната и интермодалната инфраструктура в страната и капацитета на нашите пристанища способстват за превръщането на България в мост сред Европа и Азия.

Как тактиката на " БДЖ - Товарни транспорти " ЕООД се вписва в световните трендове за развиването на товарните железопътни транспорти?
В международен мащаб от ден на ден клиенти залагат на интелигентни и устойчиви транспортни решения, щадящи околната среда. Съществува явна наклонност, при която интермодалният товарен транспорт ускорява своите позиции по отношение на обичайния авто превоз. Много страни, изключително в Европа, вършат огромни вложения в развиването на инфраструктурата, пътните и железопътните мрежи се уголемяват и стават все по-сложни. В резултат на това доста транспортни компании към този момент могат да оферират същите директни времена за техния интермодален товарен превоз, както при общоприетите пътни транспорти.

Нашата тактика е в цялостен синхрон с европейските политики за развиване на транспортната мрежа и прехвърлянето на товарните транспорти на приблизително и дълго разстояние от авто към по-екологосъобразни типове превоз, какъвто е и железопътният. България има стратегическо географско състояние в Югоизточна Европа, което спомага за развиването на интернационалните коридори и в двете съществени посоки: Запад-Изток и Север-Юг. Подписването на Меморандума за съгласие сред България и Гърция за развиването на железопътната връзка Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе е огромна стъпка напред за приобщаването на Балканските страни към единното европейско пространство и превръщането им в зона на сигурност и непоклатимост. Инвестициите в транспортната инфраструктура и терминалната мрежа несъмнено ще донесат стопански изгоди.

Какви са упованията Ви за 2018 година?
Убеден съм, че положените през тази година старания ще дадат своя позитивен резултат и 2018 година ще бъде една от най-успешните в 10-годишната история на сдружението. " БДЖ-Товарни транспорти " ЕООД е постоянен и желан сътрудник, както поради дългогодишния опит, по този начин и поради потвърдените специалисти, които работят в сдружението.

Ще продължат да се ползват и заложените в бизнес проекта ограничения за възстановяване финансово-икономическото положение на сдружението в средносрочен проект: ограничения за оптимизация на процеси и дейности; ограничения за оптимизация на активите и пасивите, надграждане на ERP-системата, която да улесни и автоматизира работата и да усъвършенства процесите във финансово-ръководен проект.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР