„Предлагаме възможността външното оценяване да проверява интегрирано компетентностите на учениците.

...
„Предлагаме възможността външното оценяване да проверява интегрирано компетентностите на учениците.
Коментари Харесай

Таня Михайлова: Знанията по всички предмети са важни за реализацията в живота

„ Предлагаме опцията външното оценяване да ревизира интегрирано компетентностите на учениците. Упреците постоянно са били, че в този момент форматът на изпита е матрица, която изисква единствено репродуктивно познание. Основната цел, която слагаме, е видовете задания да демонстрират и уменията, добити в учебно заведение, освен знанието... Трябва да има познания по всички предмети, тъй като са нужни за реализацията в живота “. Това разяснява пред БНР Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

МОН предлага промени, които бяха обявени през седмицата от министър Красимир Вълчев.

Според Михайлова този формат на изпит ще ревизира и междупредметната връзка:

„ Не се учат предмети сами за себе си. За да можеш да се оправиш с физиката, би трябвало да имаш положителните умения, добити в часовете по математика. Това, че ще има и други въпроси, не считам, че ще е проблем... Децата ни би трябвало да имат основни компетентности, които са значими за живота и които се получават освен в часовете по български език и литература и по математика “.

В предаването „ Неделя 150 “ Таня Михайлова добави:

„ Навиците за учене се образуват още в първи клас. Трябва да има повече време за упражнение. Затова предлагаме увеличение с половин час на часовете по математика в 5 и 6 клас, по география в 6 клас “.

МОН продължава разбора на резултатите от националното външно оценяване по математика и по БЕЛ:

„ Ако погледнем резултатите по отношение на миналата година, отдалеченото образование не е причина за тях. Напротив, отдалеченото образование сподели, че е единственият метод, по който може да продължи без спиране “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР