Предлагаме финансов резерв за следващите четири години в размер на

...
Предлагаме финансов резерв за следващите четири години в размер на
Коментари Харесай

Урсула: Предлагаме финансов резерв на Украйна в размер на 50 млрд. евро

" Предлагаме финансов запас за идващите четири години в размер на 50 милиарда евро за Украйна.Резервът ще обезпечи преди всичко вероятност и предвидимост за нашите сътрудници в Украйна ", това сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в свое изказване на днешното съвещание на Европейската комисия.  Европейската комисия изпратиха до медиите изявление  на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на резултатите от днешното съвещание на Европейската комисия.

Току-що приключихме съвещанието на колегиума. Приехме два огромни законодателни пакета: Единият беше преразглеждането на Многогодишната финансова рамка, а другият — икономическата сигурност. Искам да разясня и двете. На първо място, подтекстът, в който заседавахме - това е свят, който се е трансформирал фрапантно. Станахме очевидци на поредност от три години рецесия след рецесия. Както всички знаете, тя доближи връхната си точка с войната на Русия против Украйна. И усетихме вторичните земетресения доста мъчително: повишаване на цените на силата, по-висока инфлация, по-високи лихвени проценти. Така че сме в изцяло друг свят спрямо 2020 година, когато договаряхме Многогодишната финансова рамка.

Разбира се, този свят на голям брой рецесии се отразява и на нашия бюджет. Повече от всеки път използваме този бюджет, с цел да намираме решения на рецесиите. Използвахме еластичност по всяка опция за преразпределение. Променихме целите си, да вземем за пример два от най-големите фонда. Вече знаете, че променихме целите на NextGenerationEU в интерес на REPowerEU — прецизен и неотложен отговор на енергийната рецесия. Или да вземем средствата за доближаване, които пренасочихме за поддръжката за украинските бежанци — това беше създаденият от нас пакет CARE. Разбира се, наред с това ние мобилизирахме всяко евро, което можахме, за самата Украйна — знаете тематиките: коридорите за взаимност, филантропичните потребности, макрофинансовата помощ. Погледнато в числа, до момента сме отпуснали 30 милиарда евро за Украйна непосредствено от бюджета на Европейски Съюз. Разбира се, това в началото въобще не е било планувано в нашата Многогодишна финансова рамка. Ето за какво би трябвало да преразгледаме бюджета си в този момент.

Разбира се ние сме изцяло наясно, че страните членки също бяха наранени от рецесиите. А след години на необятна обществена поддръжка за техните стопански системи, в този момент е време за консолидиране на обществените им финанси. Наясно сме и с това. Вземайки поради всичко, което преди малко описах, през днешния ден представяме целеустремено и лимитирано предложение за безспорната нужда. Има три тематики: първата е Украйна, втората е миграцията и външните провокации, а третата е запазването на нашата конкурентоспособност.

Относно Украйна: предлагаме финансов запас за идващите четири години в размер на 50 милиарда евро. Това включва както заеми, по този начин и безплатни средства. Резервът ще обезпечи преди всичко вероятност и предвидимост за нашите сътрудници в Украйна. Това следва също по този начин да подтиква и други донори да усилят напъните си. Този финансов запас ще ни разреши фактически да калибрираме финансовата си поддръжка според от развиването на обстановката на място. Защото всички знаем, че войната изисква от нас оптималната еластичност.

Относно миграцията: Мащабът на провокациите изисква да реагираме незабавно и бързо. Тук предлагаме на страните членки финансова поддръжка за подсилване на ръководството на външните ни граници. Трябва да работим по-интензивно със прилежащите страни, с цел да насърчим икономическото им развиване и да ги стабилизираме. Трябва да засилим интернационалното партньорство. Поради това се нуждаем от спомагателен бюджет за сирийските бежанци в Сирия, Ливан, Йордания и Турция; за южния миграционен маршрут; за Западните Балкани; за сътрудниците по света; както и да запазим потенциала си за реагиране при филантропични рецесии и естествени бедствия. За всичко, което описах, желаеме 15 милиарда евро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР