Предлагаме 24 май да се нарича Ден на българското слово,

...
Предлагаме 24 май да се нарича Ден на българското слово,
Коментари Харесай

ПП-ДБ предлага 24 май за национален празник - реакциите на политиците

Предлагаме 24 май да се назовава Ден на българското слово, култура и културата, и на кирилицата. Това сподели министър председателят акад. Николай Денков по време на конференция, на която ПП-ДБ показа плана си за конституционни промени . Сред предложенията е и  24 май да стане народен празник на България.

" Никой от другите празници не трансформира статута си, те остават публични. В глава 10 на Конституцията, където са разказани герб, химн и байрак, ние да сложим разумно и мястото на българския националния празник ", добави министър председателят.

" Използваме тази опция, една полемика, която продължава доста години към този момент, която по разнообразни аргументи не получи краен резултат, да я сложим на разискване в този момент. Опитахме се да намерим празник, който сплотява, а не разединява ", акцентира Денков. Според него тази полемика продължава години наред и по разнообразни аргументи не е стигнала до краен резултат.

Веднага след оповестяването на мечтаните промени в Конституцията потекоха и политическите мнения. 

ГЕРБ-СДС: 

Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ - СДС ясно е заявила готовността си за присъединяване в общ план за смяна на Конституцията, дружно с " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. Консултациите сред политическите сили започнаха при образуването на 49-ото Народно заседание и разумно ще завършат с общ план за изменение на главния закон. Това се показва в позиция на ПГ на ГЕРБ - СДС до медиите по отношение на конституционните промени.

ПГ на ГЕРБ - СДС участва в общите законодателни начинания и подсигурява 69 гласа за нужното болшинство за приемането на измененията в българската Конституция, които са получили утвърждението на трите парламентарни групи, разясняват още от ГЕРБ - СДС. 

" Възраждане ":

" Току що стана ясно, че съгласно плана за смяна на конституцията на ППДБ националният празник на България би трябвало да бъде заменен. Управляващият американски режим желае 3 март да бъде отстранен и на негово място да се постави 24 май. Уважаеми сънародници, ръководещите фашисти твърдо следват украинския сюжет за България, целящ да вкара страната ни в революция.

Провокациите по отношение на нас българите няма да престанат до момента в който не стартират да ни избиват и по улиците. Възраждане ще направи всичко, което е належащо, с цел да не допусне реализирането на американския проект за заличаване на България ", бе безапелационен Костадин Костадинов във Фейсбук.

До момента Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не са дали своя коментар по отношение на предложенията за конституционните промени, препоръчани от втората политическа мощ ПП-ДБ.

" ИТН ":

" Ако някой има право да каже по кое време е българският народен празник, това е единствено българският жител питан на Референдум, а не негови представители, които в действителност са измамници ", написа във Фейсбук водачът на партията Слави Трифонов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

" Не имам вяра в искреността на причините, с които се предлага 24 май да стане народен празник. Това е венецът на безспорните дати, само че към момента сме единствената страна в Европейския съюз без културен институт, с цел да може да влияем с кирилицата, която носим "  отбеляза тя в NOVA. Според нея методът, когато се оферират промени в Конституцията, би трябвало да бъде по-сериозен. Тя прикани за съществено публично разискване и да се чуе думата на същинските специалисти и конституционалисти. Промяната в един текст води до смяна в доста други текстове, уточни вицепрезидентът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР