Предлагам личните лекари да са задължени да информират полицията при

...
Предлагам личните лекари да са задължени да информират полицията при
Коментари Харесай

Предложение: Личните лекари да са задължени да информират за домашно насилие

Предлагам персоналните лекари да са задължени да осведомят полицията при данни за домашно принуждение . Това сподели омбудсманът Диана Ковачева в " Нещо повече " по БНР.
" Не единствено в Китай, само че също в европейски страни да вземем за пример във Франция изключителното състояние докара до увеличение на случаите на домашно принуждение. И България не остана по-назад от тази мрачна статистика. Деветата жертва от това домашно принуждение. Жертва са освен дами, въпреки че най-често казусът е подобен или най-малко убийствата от последните месеци го демонстрират ", уточни още Ковачева.
По думите й в действителност жертви на домашно принуждение могат да бъдат мъже, както и деца. " Има и родители, които са убивани и са им нанасяни тежки телесни повреди от деца ", добави още омбудсманът.
Предлагам промени в Наказателния кодекс с ясното схващане, че наказателното право не трябва до дъно да се намесва в фамилните връзки ", посочи тя. Според нея би трябвало да отпадне систематичния темперамент за домашното принуждение. " Към момента наредбата позволява едно лице да бъде осъдено за осъществено закононарушение единствено в случай че жертвата е имала три регистрирани акта за принуждение. По принцип домашно принуждение допуска методичност ", уточни още Ковачева.
По думите й явно когато се стигне до убийството, това не е първия акт на принуждение. Диана Ковачева обърна внимание, че предлага още да се включат ясни дефиниции на икономическото и психическото принуждение.
Омбудсманът: Не бива да се чакат три регистрирани сигнала от жертвите на домашно принуждение
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР