Предлага се реорганизация на обществения транспорт заради по-малкото пътуващи. ©

...
Предлага се реорганизация на обществения транспорт заради по-малкото пътуващи. ©
Коментари Харесай

Столичната община актуализира бюджета си и ще промени начина си на работа

Предлага се метаморфоза на публичния превоз поради по-малкото пътуващи.

© Юлия Лазарова Бюджетът на София за 2020 година ще бъде обновен и редица от плануваните, само че към момента не почнали поправки ще бъдат отсрочени за последващи години. Ще стартират и договаряния за пренасочването на средства по оперативни стратегии. Преразглеждане ще има и на културната стратегия, а градския превоз ще се реорганизира. Също по този начин се обмисля и прекъсване на програмата за засаждане на цветя на публични места.

Това включва пакет от антикризисни ограничения на Столичната община, в който са включени хрумвания на всички политически групи. Той ще се гласоподава от общинския съвет на 16 април, откакто бъде систематизиран във заключителен тип от кмета Йорданка Фандъкова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изглежда, че ограниченията са консенсусни измежду политическите групи и включват направените до момента оферти от ГЕРБ за основаването на гаранционен фонд, освобождението на такса " тротоарно право " и наем за засегнатите от заповедта за изключително състояние. Но от друга странна точно реализацията на инфраструктурните обекти може да бъде в помощ на стопанската система, а и в този момент, когато хората стоят по домовете си, е най-подходящия миг за тях.

София на заемите

Предвижда се основаването на гаранционен фонд в поддръжка на дребния и междинен бизнес и на самоосигуряващите се лица. Идеята беше препоръчана от съветници от ГЕРБ с концепцията той да разполага с 1 млн. лева и да обезпечи до 80% от главницата на заеми с оптимален размер от 10 хиляди лева на 120 компании посредством издаване на гаранции пред банки. Въпреки че от " Демократична България " предложиха парите да се усилят с още един милион посредством понижаване на заплати в общински структури, в предложенията точната сума не е конкретизирана. От друга страна, в отчет, направен от новосформиран от кмета стопански съвет, се споделя, че той ще е с запас от 1 млн. лева и ще дава гаранция до 50% на заеми до 15 хиляди лева

Сега се предлага и транспортните оператори да започват процедури за предоговаряне на заемите си с комерсиалните банки. Ще бъдат проучени и опциите за даване на целеви безлихвени заеми на общинските лечебни заведения поради нарасналите настоящи разноски и понижените доходи от НЗОК. " В някои от тях от началото на изключителното състояние приходите са спаднали до 80%. Това слага под въпрос изплащането на заплатите на лекарите и на личния състав ", разяснява общинският консултант Иван Таков в ефира на Българска национална телевизия.

Реформи при превоза

Едно от предложенията на " Демократична България ", включено в пакета, е за метаморфоза на публичния превоз поради по-малкото пасажери и огромните разноски. По данни на кмета Йорданка Фандъкова Центърът за градска подвижност е с 6 млн. лева по-малко доходи за месец март. Основната причина за това е в пъти понижената продажба на билети и карти, както и затворените " синя " и " зелена " зона. Загубите за трите общински транспортни сдружения - " Метрополитен ", " Столичен автотранспорт " и " Столичен електротранспорт ", пък са 6.5 млн. лева

Ще се разискват и обезщетения за хората, които заплащат за паркиране в центъра. На тези със длъжностен ангажимент е препоръчано удължение на договорите със периода, през който не е работила зоната. При предпочитание на бизнеса абонаментът може да работи и през уикенда, през нощта или да е с удължено работното време. Гражданите, които употребяват винетки за зони в центъра пък имат право да ги удължат с един месец, като документи за това се подават онлайн, а заплащането е по банков път.

Спорна точка

Все още не е несъмнено дали ще бъде включено предлагането на Демократична България за продажба на ненужни и неизползвани активи на общината за да се подтиква стопанската система. Независимият общински консултант Борис Бонев изясни за " Капитал ", че то е единственото, което не поддържа. " Нямам доверие, че процедурите ще се създадат по този начин, че общината да не бъде още веднъж ограбена, както се е случвало неведнъж преди. Разбирам изкушението да се продава, само че в обстановка на рецесия няма да получим положителни цени, само че някои " наши хора " могат да получат положителни активи. А генерално съм срещу да продължава практиката, залегнала и в бюджета за 2020 година да се продава доста повече, в сравнение с се придобива ", съобщи той.

На хартия

Както и при правенето на плана за бюджета, по този начин и в този момент се оферират много действия, за чието осъществяване не е ясно от кое място ще дойдат средства. На думи доста хрумвания звучат добре - като да вземем за пример безвъзмездното даване на дезинфектанти и защитни средства за общинските лечебни заведения, систематична стерилизация на спирки, улици, паркове, обезпечаването на мобилни устройства с интернет на възпитаници и ангажиране на заведения за хранене да подготвят храна за самотни възрастни хора, като общината поема част от разноските. Но за тях няма средства.

Други пък не са съответни - не се споделя по какъв начин ще се реализиран и не се знае какъв брой време ще лишават. В този лист попадат плануваното стимулиране на компаниите, които създават и продават най-вече българска хранителна продукция на общински терени и пазари, изработването на явен механизъм за оценка и установяване на засегнатите компании и сектори, както и ускорената цифровизация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР