Предлага се да се въведе конкретен критерий за бързина на

...
Предлага се да се въведе конкретен критерий за бързина на
Коментари Харесай

Предлагат санкции за вещите лица, ако забавят делата

Предлага се да се вкара съответен аршин за експедитивност на експертизите в правосъдните каузи. Целта е да се усъвършенства бързината и качеството на изготвяните експертизи, тъй че правосъден развой да не може да бъде забавян отвън рационалните периоди.

Министерство на правораздаването предлага движимостите лица, които не съблюдават авансово указан период за правене на експертизата, да бъдат заличавани от описите, с цел да не затрудняват процеса.

Това е измежду измененията, заложени в плана на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица. Проектът е оповестен за публично разискване, откакто е разискван на съвещание на Съвета по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система, извършено на 21 ноември.

В Наредбата се предлага и по-високи аршин при подбора на движимости лица и надлежно по-високо възнаграждение на труда им.

Според текстовете едно от изискванията, на което би трябвало да дават отговор движимостите лица е да имат образователно-квалификационна степен " магистър " или " бакалавър ". Високата просветителна степен е причина за задълбочени познания в региона на науката, изкуството или техниката, се споделя в аргументацията.
На процедура обаче Наредбата не е лишава от опцията да бъдат движимости лица и експерти, които са със приключено приблизително обучение. За тях условието обаче е обвързано с по-дълъг професионален стаж, като гаранция за професионализъм в съответната област.

Увеличава се размерът на почасовото заплащане на движимостите лица, като същото се дефинира като 3% от откритата минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата. Експертите към този момент ще получават и в допълнение заплащане за работа в почивните дни, само че единствено когато категорично от възложителя е посочено, че експертизата следва да бъде осъществена в изискванията на ексклузивен труд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР