“Предизвиквайки НАТО, Русия нанесе удари по няколко бази и военни

...
“Предизвиквайки НАТО, Русия нанесе удари по няколко бази и военни
Коментари Харесай

Световни медии: Русия предизвиква НАТО с удари в близост до Полша и иска военна помощ от Китай

“Предизвиквайки НАТО, Русия нанесе удари по няколко бази и военни летища в западната част на Украйна”, гласи заглавието на онлайн изданието Медиапарт, което припомня, че базата в Яворов, която беше подложена на съветски ракетен удар, се намира единствено на 20 км от границата с Полша.

Две летища в района също бяха унищожени. Москва желае да попречи на доставките на оръжие за Украйна и да покаже, че може да нанася удари до границите на алианса, отбелязва френското издание, като дефинира това като “най-голямото предизвикателство към Европа и НАТО от началото на съветското настъпление в Украйна на 24 февруари”.

След нападението против базата в Яворов украинският президент Володимир Зеленски още веднъж прикани НАТО да наложи възбрана за полети над Украйна, с цел да отбрани своите членове, отбелязва английският в. “Гардиън”. “Ако не пандизите нашето небе, е единствено въпрос на време съветски ракети да стартират да падат по ваша територия, по територията на НАТО”, предизвести той.

Американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан предизвести, че НАТО ще отговори “с цялостната си сила”, в случай че Русия удари Полша, написа в. “Уолстрийт джърнъл” и акцентира, че Съливан е повторил обещанието, обещано от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че Америка и нейните съдружници ще пазят “всеки инч” от територията на алианса и ще отвърнат даже на инцидентен удар от страна на Русия.

Русия е поискала военна помощ от Китай за войната в Украйна, оповестяват източници на в. “Ню Йорк таймс”. Освен това Москва е поискала от Пекин поддръжка за отбягване на смазващите наказания, наложени ѝ от Запада, прибавя американското издание, само че не споделя какво тъкмо е поискала съветската страна, нито какъв е бил отговорът на Китай.

Въпреки опитите на Пекин да се показа като почтен медиатор, Вашингтон е обезпокоен от известията за съветското искане, разяснява английският в. “Телеграф” и напомня, че американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан съобщи нощес по Си Ен Ен, че Съединени американски щати наблюдават деликатно доколко Китай дава помощ на Русия и предизвести, че сходни дейности няма да останат без последици.

Днес Съливан ще беседва в Рим с Ян Цзечъ, най-високопоставения представител на Китайската комунистическа партия, отговарящ за външната политика, показва френският в. “Фигаро”. На срещата, както сподели Белият дом, ще се разискват напъните за " контролиране на конкуренцията " сред двете страни и ще се разисква отражението на войната на Русия против Украйна върху районната и световната сигурност.

Американският публицист Брент Рено, умрял през вчерашния ден в Ирпин, наоколо до Киев, стана първият жител на Съединени американски щати, изгубил живота си във войната в Украйна, написа френският в. “Паризиен”.

Друг френски вестник - “Монд " насочва вниманието към тематиката за украинския филантропичен ескорт, който се чака да стигне през днешния ден следобяд до обсадения град Мариупол. Конвоят е бил заставен да прекара нощта в Бердянск, на брега на Азовско море, на към 75 км от обсадения град. Жителите на Мариупол го чакат, прибавя изданието и напомня, че организацията “Лекари без граница” дефинира обстановката в града като “отчайваща”.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР