Предизвикателството за ораторското място на Маккарти ще бъде първото от над 100 години

...
Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти може да влезе
Коментари Харесай

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти може да влезе в историята тази седмица – макар и вероятно не по начина, по който иска.

След като представителят на Републиканската партия Мат Гетц каза в неделя, че ще се опита да измести Маккарти от поста на председател, той ще стане първият, чието чукче ще бъде предизвикано от повече от 100 години.

Последният път, когато Камарата взе думата за гласуване, предизвиквайки председател на Камарата, беше на 17 март 1910 г.

Такова гласуване срещу Маккарти може да дойде веднага в понеделник, когато Камарата се върне за залата, като Гаец каза на CNN, че възнамерява „да подаде предложение за напускане на председателя Маккарти тази седмица. Мисля, че трябва да скъсаме лейкопласта. Мисля, че трябва да продължим напред с ново ръководство, което ще бъде надеждно.”

През 1910 г. конгресменът Джордж Норис от Небраска представи резолюция за отстраняване на председателя Джо Кенън от поста му като председател на Комитета по правилата на Камарата, известен още като Комитет на председателя – критичен комитет за приключване на работата на Камарата.

Норис, който не харесваше оратора, поиска място в съдебната комисия на Камарата на представителите, но Кенън – който също разпределяше задачи в комисиите – отхвърли искането на Норис, като му каза първо „да си спечели репутация“. Норис запази джобната си резолюция да освободи Кенън от работата му от този момент нататък.

Когато Норис най-накрая внесе резолюцията си, това постави началото на маратонски 29-часов дебат в залата, с упреци, хвърлени към колегите, които разбиха редиците или за, или против отстраняването на Кенън от комисията, като по същество удариха властта му като оратор.

Повече от цял ​​ден след като започна дебатът относно конституционността на резолюцията на Норис и изправен пред отстраняване, Кенън форсира въпроса и самият той настоя председателят да бъде вакантен. Мярката се провали и Кенън задържа поста на председателя, тъй като републиканското мнозинство не би гласувало за председател на Демократическата партия, който да го замести. Но Камарата на представителите отмени решението на Кенън, като отхвърли първоначалното предложение на Норис за отстраняване на Кенън като председател на правилата и ограничаване на способностите му като оратор

Предизвикателство за оратор срещу Маккарти няма да е първият път, когато слабите му отношения с блок от твърдолинейни консерватори влизат в историята.

През януари надпреварата му да бъде избран за председател на Камарата се разтегна до 15 гласа, най-дългото състезание за чукчето от 164 години. Като част от сделка за осигуряване на гласовете от неохотното дясно крило на неговата партия, Маккарти се съгласи да позволи само на един член да направи предложение за напускане.

Сега Гетц ще се опита да използва тази власт, след като Маккарти направи рязък обрат в събота и работи с демократите, за да приеме с огромно мнозинство продължаваща резолюция, за да се избегне спиране на работата на правителството поне до средата на ноември. Президентът Джо Байдън, след като Сенатът също прие резолюцията на двупартийна основа, подписа законопроекта само минути преди финансирането да изтече в полунощ.

„Единственият начин Кевин Маккарти да бъде председател на Камарата на представителите в края на следващата седмица е, ако демократите го спасят. Сега вероятно ще го направят. Всъщност мисля, че когато не вярваш в нищо, както прави Кевин Маккарти, всичко подлежи на преговори и мисля, че той ще сключи сделка с демократите“, каза Гетц.

В събота Маккарти каза на Ману Раджу от CNN на пресконференция: „Ако някой иска да направи предложение срещу мен, внесе го“.

„Трябва да има възрастен в стаята. Ще управлявам с най-доброто за тази страна“, добави той.

Ейлийн Грейф, Клеър Форан, Мелани Занона, Ману Раджу и Морган Римър от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР