Предизвикателство пред Тракийския университет е разкриването на IT специалности, но

...
Предизвикателство пред Тракийския университет е разкриването на IT специалности, но
Коментари Харесай

Тракийският университет ще обучава специалисти за IT сектора

„ Предизвикателство пред Тракийския университет е разкриването на IT специалности , само че Стара Загора има потребност от такива “, изясни проф. Иван Въшин, ректор на Тракийския университет, по време на среща в Стара Загора. На нея образованието и бизнесът обсъждаха проблемите на взаимоотношението сред тях за обезпечаването на професионални механически фрагменти за локалната стопанска система, съобщи кореспондентът на .
Според ректора образованието на експерти в региона на осведомителните технологии може да стартира още през идната образователна година, тъй като висшето учебно заведение има благоприятни условия да обособи база и да откри експерти, които да преподават на бъдещите студенти, в тази нова за университета компетентност.
Представителите на бизнеса поддържаха концепцията, а кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, основател на работната среща, акцентира, че в изменящите се условия една от дилемите на локалната власт е да продължи връзката сред образованието и бизнеса. „ Основната цел е всички да си партнираме и да успеем да създадем тези специалности, които се търсят от бизнеса. Заедно би трябвало да се погрижим ", сподели Тодоров. Той изясни, че в изменящите се условия би трябвало да се направи по този начин, че младежите да бъдат арестувани в града и да се направи нужното животът им да е по-добър. Кметът уточни, че би трябвало да се притеглят съществени вложители, които да разкриват производства с висока добавена стойност. Област Стара Загора е в тройката по междинна работна заплата, а община Стара Загора е в първата двадесетица, напомни кметът и изясни, че би трябвало да се търсят способи за увеличение на заплатите и за привличане на младежи.
Задоволство от основаните в Стара Загора връзки сред образованието и бизнеса за основаването на професионални фрагменти за локалната стопанска система изрази министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който взе участие в срещата. В идващите 10-15 години във всички области на производството ще има дефицит на фрагменти, ще се промени и възрастовата конструкция на работещите, счита той. Според него в този момент съществено внимание се обръща на техническото обучение и на въвеждането на цифровите умения в учебно заведение. Висшите учебни заведения обаче са по-затворени във връзките си с локалната стопанска система и имат да наваксват в това отношение. „ Стара Загора е с огромен капацитет, тук би трябвало да се заложи на промишленост с висока добавена стойност ", сподели просветителният министър и даде обещание подпомагане за разкриването на катедра за IT образование и за акредитиране на специалности в Тракийския университет. Той посочи, че Стара Загора е един от градовете с капацитет за умна специализация в региона на осведомителните технологии.
В срещата участваха представители на просветителни институции и бизнес организации, както и на локалната власт и на районни държавни институции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР