Предизвикателствата за европейската банкова система ще бъдат обсъдени в Брюксел

Предизвикателствата за европейската банкова система ще бъдат обсъдени в Брюксел ...

Създаването на банков гаранционен фонд отново е на дневен ред в Брюксел.


Предизвикателствата за европейската банкова система ще бъдат обсъдени в Брюксел на конференция на високо равнище, организирана от Единния съвет за банково преструктуриране. Това е един от органите, които отговаря за спасяването на големите европейски банки, ако те изпаднат в кризисна ситуация, съобщава БНР. Още по тематаПаричната политика на ЕЦБ се основава на грешна диагнозаЦентралните банки не трябва да емитират дигитални валути

Според информацията вероятно ще бъде обсъдено създаването на единен банков гаранционен фонд на равнище еврозона, срещу което има сериозна политическа съпротива от някои държави от валутния съюз. Сред „горещите“ теми ще бъде и Brexit и последиците за банковите системи на Великобритания и страните от ЕС, след като Лондон напусне общността.

Поради тази причина речта на изпълнителния директор на Английската централна Банка Саша Нилс се очаква с огромен интерес, въпреки че практически Лондон не е част от Европейския съвет за банково преструктуриране и останалите европейски институции, които отговарят за опазването на здравината на банките, уточнява Националното радио.

Очаква се също така да бъде обсъдено осигуряването на паричен ресурс за обслужването на клиенти на банка, която ще бъде преструктурирана или ще бъде обявена във фалит. Към момента регулаторната рамка позволява редица дейности за намеса при проблемна банка, но евентуалното осигуряване на ликвидност, за да се подсигурят клиентски операции, е обект на националните законодателства на страните от еврозоната.

Източник: investor.bg