Предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Близкия изток и

...
Предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Близкия изток и
Коментари Харесай

Борисов: Предизвикателствата пред Близкия изток и Северна Африка са предизвикателства и за ЕС

„ Предизвикателствата, пред които е изправен районът на Близкия изток и Северна Африка, са провокации и за Европейския съюз. Това може да се изясни както с географската ни непосредственост, по този начин и с построените в годините връзки в търговията, стопанската система, образованието, културата и други “. Това уточни министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си на Първата среща на високо ниво сред страните членки на Европейски Съюз и на Лигата на арабските страни (ЛАД) в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Българският министър председател подчертава, че е належащо в границите на наличния инструментариум и институционални благоприятни условия Европейски Съюз и ЛАД да намерят подобаващия и вероятен метод за справяне с общите проблеми и провокации.

„ България счита за извънредно значима активността на ЛАД и своето съдействие с нея в подтекста на всеобщия блян за отбягване на нови разделения и борба на основата на религиозни или културни разлики “, обърна се министър-председателят Борисов към международните водачи в Шарм Ел-Шейх. Той акцентира, че откритото тясно партньорство, учредено на доверие, исторически връзки и споделени ползи, ще придобива още по-динамични измерения както в полза на страните ни, по този начин и за оправянето с световните провокации.

„ В тази връзка бих желал да повторя известното мото „ Единни ще устоим, разграничени ще загубим ”, сподели министър председателят Борисов по време на първия панел на срещата на върха. Той бе отдаден на укрепването и задълбочаването на евро-арабското партньорство и оправянето с световните провокации.

Министър-председателят съобщи, че актуалната Първа среща на върха сред Европейски Съюз и ЛАД е разумно продължение на към този момент съществуващите формати на осъществяване на взаимни министерски срещи. Но тя е и освен това - мощен политически сигнал за ангажираност с проблемите на района, които се разискват в Шарм Ел-Шейх.

„ Нашето наличие през днешния ден е изрично доказателство, че макар съществуващите разлики сред нас, можем да водим почтен и открит разговор. Уверен съм, че в дух на съдействие и взаимно доверие може да бъде открит верният метод за разискване на въпросите от съвместен интерес “, сподели още българският министър председател. В изявлението си той се спря още на сериозните промени в някои страни от Близкия изток и Северна Африка, които радикално трансформираха образа освен на района, само че и на света като цяло.

„ В тази връзка световните провокации, пред които сме изправени, изискват световни решения. Европейски Съюз и ЛАД би трябвало да се опитат да задълбочат съдействието си в области като битката с тероризма, предварителната защита на спорове, ранното предизвестие и ръководство на рецесии, в филантропичната помощ, битката с трансграничната проведена престъпност и неразпространението на оръжия “, изброи министър председателят Борисов.

Министър-председателят добави, че фокус на общите дейности би трябвало да се сложи също върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и обществена неустановеност, екологичните проблеми. Те също изискват многостепенни отговори, образувани на основата на взаимност и споделена отговорност. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР