Предизвиканите от Брекзит пукнатини в политическата партийна система на Великобритания

...
Предизвиканите от Брекзит пукнатини в политическата партийна система на Великобритания
Коментари Харесай

Британската политика се раздробява още повече след напускането на трима консерватори

Предизвиканите от Брекзит пукнатини в политическата партийна система на Англия станаха още по-големи през вчерашния ден, откакто три проевропейски депутатки напуснаха ръководещите консерватори, с цел да се причислят към нова центристка група на самостоятелни. Всички те са срещу решимостта на консервативното държавно управление да изведе Англия от Европейския съюз със или без договорка за бракоразвод.

Ана Субри, Хайди Алън и Сара Уоластън напуснаха Консервативната партия, с цел да се причислят към осем някогашни депутати лейбъристи в съюз, наименуван Независима група. Това са напълно дребна част от 650-те депутати в Камарата на общините. Напусканията обаче съставляват най-голямата смяна за политическите партии във Англия от десетилетия.

Отцепилите се депутати се надяват да привлекат членове измежду недоволните проевропейски политици както от Лейбъристката, по този начин и от Консервативната партия, и да изградят нова мощ в центъра на английската политика. Те ненапълно са въодушевени от придвижването " Напред " на френския президент Еманюел Макрон, което доминираше на последните президентски и парламентарни избори във Франция за сметка на партиите от главното течение в страната.

" И двете ни партии са развалени. Ние ще променим политиката към по-добро ", съобщи през вчерашния ден групата в Туитър.

В писмо до министър-председателката Тереза Мей трите някогашни консерваторки упрекнаха партийните водачи, че са изоставили политическия център, и споделиха, че " последната капка, с която съгласно нас чашата преля, е пагубният метод на това държавно управление към Брекзит ".

Излизането на Англия от Европейски Съюз е планувано за 29 март, само че английските депутати още не са постигнали единодушие по договорка за изискванията на развода. Трите напуснали депутатки упрекнаха държавното управление на Мей, че разрешава на подкрепящото Брекзит твърдолинейно крило на консерваторите да тласне страната до ръба на нездравословно за стопанската система излизане от общността " без договорка ".

Алън сподели, че Мей е била " принудена да се подчини " от последователите на Брекзит и " тегли страната и Народното събрание макар бурната им опозиция към ръба на пропастта без договорка ".

Субри сподели, че опитите за модернизиране на десноцентристката партия посредством поощряване на по-многообразна членска маса и справяне със обществените проблеми са били унищожени от всепоглъщащото вманиачаване с Брекзит.

" Аз не напущам Консервативната партия - тя ни напусна ", сподели Субри.

Мей сподели, че е натъжена от решението, само че съобщи, че държавното управление " прави това, което е вярно за нашата страна ", като извършва решението на гласоподавателите за излизане от Европейски Съюз.

Трите се причислиха към осем разбунтували се лейбъристи, които тази седмица напуснаха главната опозиционна партия поради посоката, в която върви тя под управлението на левия водач Джереми Корбин. Напусналите лейбъристи го упрекват, че оказва слаба опозиция против проектите на Мей за излизане от Европейски Съюз и не отстранява антисемитизма в партията.

Джоан Райън, която е един от някогашните лейбъристки депутати, сподели, че партията се е " заразила с напастта на антиеврейския расизъм " под управлението на Корбин, който е някогашен покровител на палестинците.

Отдавна има признаци, че решението на гласоподавателите от 2016 година за излизане от Европейски Съюз може да провокира огромна смяна в английската политика, тъй като Брекзит разцепи както консерваторите, по този начин и лейбъристите на враждуващи крила - поддръжници на Брекзит и поддръжници на Европейски Съюз.

Не е ясно дали разцеплението в двете партии, които от дълго време преобладават в политиката, ще помогне за излизане от политическата невъзможност във Англия поради Брекзит. Миналия месец английските депутати отхвърлиха съглашението за бракоразвод, контрактувано от държавното управление на Мей и Европейски Съюз, а опитите на Мей да убеди Брюксел да се съгласи за промени в договорката са безуспешни.

Членовете на Независимата група желаят привикване на нов референдум за Брекзит, който може да задържи Англия в общността от 28 страни. Консервативното държавно управление на Мей е срещу тази концепция, а лейбъристите под управлението на Корбин се отнасят хладно към нея.

През идните седмици към Независимата група евентуално ще се причислят още депутати, само че е мъчно да се предскажат възможностите й за триумф.

Преподавателят по политика в Манчестърския университет Роб Форд сподели, че това прегрупиране - " междупартийно разединение, противопоставящо центъра против крайностите " - няма аналог в следвоенната английска политика.

А въпреки политическата система във Англия от дълго време да се опълчва на измененията, Форд сподели, че господството на двете огромни партии, консерваторите и лейбъристите, отслабва.

" Вече не са толкоз доста хората, които имат " тим ", към който се усещат привързани ", сподели той. " Затова е по-лесно нова мощ да направи пробив. "

" А тук има нова форма на племенна обвързаност, която е обвързаност към твоя глас на референдума (за Брекзит). Тази нова партия явно ще бъде политическото крило на (привържениците на) " Оставането ". "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР