Предизвикало ли е замърсяването на въздуха в Лондон смъртта на

...
Предизвикало ли е замърсяването на въздуха в Лондон смъртта на
Коментари Харесай

Британски съд проверява мръсният въздух в Лондон ли е причинил смъртта на 9-годишно дете

Предизвикало ли е замърсяването на въздуха в Лондон гибелта на едно момиченце? Седем години след гибелта на Ела съдът стартира да преглежда събитията за гибелта на това момиченце в дело, което може да сътвори юридически казус, написа Полин Фроасар от Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ела Киси-Дебра умря на 15 февруари 2013 година от тежък припадък на астма след близо три години повтарящи се пристъпи и над 30 хоспитализации за това заболяване. Тя е била на 9 години.

След първа поредност правосъдни съвещания през 2014 година съдът откри, че тя е умряла от остра дихателна непълнота, породена от тежка астма . Тези заключения обаче бяха анулирани през 2019 година и беше подредено ново следствие заради нови научни данни.

Съдебният доктор, който е претрупан с откриването на повода за гибелта, през вчерашния ден стартира да изследва нивата на замърсяване, на които е била подложена Ела и след две седмици съвещания ще дефинира дали те са провокирали кончината й.

Ако той заключи, че замърсяването на въздуха е директна причина за гибелта на Ела, това ще сътвори казус във Англия.

" Геологично постепенно "

Майка й Розамунд Киси-Дебра се надява най-сетне да получи " повода за гибелта й в смъртния й акт " и да накара управляващите да подхващат дейности против замърсяването на въздуха.

В някои дни Ела е имала " извънредно тежки пристъпи, спираше да диша ", разказа майка й в изявление за Агенция Франс Прес преди началото на правосъдното дело. През останалото време тя " водеше естествен живот ", свирела е на пиано или на китара, грижела се е за своите по-малки братче и сестриче и мечтаела да стане водач на аероплан.

Ела е живяла на по-малко от 30 метра от мощно натоварения Южен околовръстен път в Лондон .

През 2018 година английският специалист по атмосферно замърсяване професор Стивън Холгейт откри " поразителна връзка " сред незабавните хоспитализации на Ела и записаните пикове на азотен двуокис и на фини прахови частици, най-вредните замърсители.

" Това ме шокира, разгневи ме , само че и необикновено ме натъжи, че с нищо не можаха да й оказват помощ ", спомня си майката на Ела.

Разследването ще изследва възможни пропуски на управляващите да вземат ограничения за понижаване на замърсяването и информиране на обществеността за здравните опасности.

Вчера, на първото съвещание по делото, юристът на фамилията Ричард Хърмър упрекна управляващите на квартал Луишъм, че са се забавили да подхващат дейности против замърсяването, чиито равнища са се покачвали.

След като общинският съвет е направил оценка на качеството на въздуха в този регион, са били нужни три години да се изготви проект за деяние и още четири за формалното му приемане.

" Това е геологично постепенно движение в подтекста на незабавна здравна обстановка, нали? ", сподели Хърмър, обръщайки се към отговарящия за околната среда в Луишъм Дейвид Едуардс.

" Погледнато в сегашния подтекст, да, сигурно ", отвърна Едуардс.

В делото ще бъдат изслушани представители на министерствата на превоза, околната среда и опазването на здравето, както и професор Холгейт.

По данни на лондонското кметство в 99 % от града се надвишават предложените от СЗО възможни максимуми на атмосферно замърсяване.

Миналия месец изпълнителният шеф на Фонда за чист въздух Джейн Бърстън съобщи, че " за децата в Лондон има с 4,2 % по-висока възможност да бъдат признати в болница поради астма в дните на високи равнища на замърсяване с азотен двуокис ".

Кметът лейбърист на Лондон Садик Хан съобщи предишния месец, с данни в поддръжка на изказванието си, че качеството на въздуха се е подобрило от 2016 година Той изреди въведени от встъпването му в служба ограничения, измежду които влязлата в действие предходната година " зона с ултраниски излъчвания ", където водачите на най-замърсяващите коли би трябвало да платят ежедневна входна такса.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР