Предизвикала полемика статуя на генуезкия мореплавател и търговец Христофор Колумб

...
Предизвикала полемика статуя на генуезкия мореплавател и търговец Христофор Колумб
Коментари Харесай

Статуя на Христофор Колумб в Сан Франциско беше премахната

Предизвикала дискусия скулптура на генуезкия мореплавател и търговец Христофор Колумб в Сан Франциско беше отстранена, откакто протестиращи показаха безпокойствие, че тя е знак на подтисничество, съобщи ДПА.

Двутонната скулптура, издигната през 1957 година, беше демонтирана през вчерашния ден от общинския съвет на града. Преди това тя беше взет на мушка от протестиращите против расизма, а през последните години беше и обект на вандалски прояви, оповестява в. " Сан Франсиско кроникъл ".

В обява в Туитър общинският консултант Катрин Стефани назова премахването на статуята " нужна стъпка " и добави, че паметникът е въплъщение на " мъчителните основи ", на които почива историята на Съединени американски щати.

" Робството, подчинението и завоеванието би трябвало да бъдат жигосани от всички нас. Статуята беше израз на една измислена, благовидна версия на нашата история, отдаваща респект към съответната персона, само че в същото време пренебрегваща контузията, породена от дейностите ѝ ", сподели Стефани.

Миналата седмица скулптура на Колумб в Бостън беше обезглавена. Друга, този път в щата Вирджиния, беше подпалена и хвърлена в езеро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР