Предизборните шатри на основните партии край станцията на метрото Хаджъосман“

...
Предизборните шатри на основните партии край станцията на метрото Хаджъосман“
Коментари Харесай

Турция пред важни избори

Предизборните шатри на главните партии край станцията на метрото " Хаджъосман “ са ситуирани съвсем директно една до друга. Въпреки, че в страната имаше най-малко няколко съществени случая с побои, намушкани и тежко ранени партийни деятели и доброволци, тук членовете на разнообразни обединения са постигнали джентълменска сделка. Разположен е огромен портативен екран и мощна озвучителна уредба, която Народнорепубликанската, Партията на националистическото деяние и Партията на справедливостта и развиването употребяват по половин час за лъчение на клиповете и песните си, като се редуват.

Един от главните слогани на опозицията е думата " тамам “ или " стига толкоз, задоволително “. Посланието се роди след телевизионно изявление, в което президентът Ердоган съобщи, че ще се отдръпна от власт, в случай че хората кажат " задоволително. “ Активист на Народнорепубликанската партия на няколко пъти употребява фразата:

" Вече е задоволително, т.е. не желаеме един човек 15-20 години (да управлява) страната поради безпътицата и разделянето в обществото. Не желаеме това разделяне. Казваме " стига “ за една по-модерна, по-съвременна, по-демократична Турция. Всички виждаме положението на страната ни ".

Тези избори се отличават радикално от досегашните избори в Турция, тъй като беше изменена тази част от Конституцията, която сплоти тези избори да бъдат 2 в 1. Това сподели за " Хоризонт " Димитър Гърдев, някогашен посланик и специалист по межуданородни връзки:  Димитър Гърдев

" Изборите са и за Меджлис (парламент), и за президент, като президентската институция ще бъде към този момент с радикално изменени благоприятни условия и с доста сериозна функционалност за установяване политиките на страната. До момента мощната фигура в Турция беше министър-председателят, който се избираше в резултат на това, което покажат изборите за Меджлис. Много постоянно министър-председателите управляваха в обединения с други партии и по този начин беше издирван един консенсус в турското общество, до момента в който след смяната на референдума, който беше извършен преди година, се промени самата конструкция на турската страна ".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мариан Карагьозов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР