Предизборните програми на кандидатите за кмет на София, които според

...
Предизборните програми на кандидатите за кмет на София, които според
Коментари Харесай

Програмите на кандидатите за кмет на София: тук-там разлики в щедростта на обещанията

Предизборните стратегии на претендентите за кмет на София, които съгласно социолози събират най-голямо утвърждение, много си наподобяват в предлаганите решения на главните проблеми на столицата. Освен че проблемите са видни с просто око, пояснение за сходството може да е разликата във времето на правенето на проектите, което дава опция за взаимно " асимилиране " на хрумвания.

Пръв показа програмата си самостоятелният Борис Бонев от гражданската организация " Спаси София " - на 23 юли. Кандидатът на " Демократична България " Борислав Игнатов го последва през август. Мая Манолова, която като самостоятелна има поддръжката на Българска социалистическа партия и други партии, и сегашният кмет Йорданка Фандъкова /ГЕРБ/ избраха да оповестят вижданията си за ръководството на града през септември. Затова концепциите на претендентите са показани в същия ред. Всеки от тях дава обещание по-строг надзор върху харченето на средства и при публичните поръчки.

Кой да чисти града

През август началото на процедурата на една поръчка - за избор на компании за почистването на града в идващите години за 430 милиона лв., провокира остра реакция у претендентите. Защо най-скъпата социална поръчка не се даде на идващия управнически екип на общината, обърнаха се те към Фандъкова.

Фандъкова изясни, че процедурата е тромава, а някои контракти за почистване изтичат напролет на 2020 година и не може градът да изпадне в безпорядък с отпадъците. А и идващият общински съвет щял действително да избере фирмата-изпълнител, успокои съперниците си тя. Но нейният екип изготви параметрите на заданието, с което в немалка степен се предопределя кой би могъл да завоюва поръчката, отвърнаха съперниците й. Неслучайно претендентите за чистенето на София са " дежурните играчи " в този бизнес, измежду които Румен Гайтански-Вълка, братя Домусчиеви.

На 23 и 24 октомври, единствено няколко дни преди изборите, ще се отворят офертите и на още две поръчки на Столичната община на обща стойност 80 милиона лв. - за пазаруване на електробуси и за зарядни устройства. Манолова разгласи, че това се прави, с цел да няма време да се развихри скандал, тъй като било изцяло ясно кой ще завоюва едната.

Какво се предлага за бистрота на публичните поръчки

Борис Бонев ще изготви черен лист на компании, които неведнъж не извършват своите отговорности да строят или ремонтират качествено и в период. Те няма да могат да аплайват за последващи поръчки на общината.

За да се реши този систематичен проблем, неговата гражданска организация " Спаси София " ще инициира промени в Закона за публичните поръчки и ще изисква прецизно използване на директивите на Европейски Съюз.

Според Бонев би трябвало да се приложат още ограничения за прекъсване на софийския феномен " ремонт на ремонта ". Първо заданията, които изготвя възложителят на публичната поръчка – Столичната община, би трябвало да се създават " премислено и професионално, защото в този момент проличавала неналичието на потенциал в управлението на общината да изготвя качествени задачи за плановете на бъдещите поправки ".

Втората наложителна мярка е напълно да се премисли по какъв начин тъкмо Столичната община ще управлява директно осъществяването на ремонтите. В момента на доста от обектите контролът е оставен единствено на частни компании. Бонев предлага общинското дружество " Софинвест " да се реформира в звено за инвеститорски и строителен контрол.

Арх. Игнатов се ангажира да наложи издание на документите, посредством които се дефинират прогнозните стойности на публичните поръчки. Сега неведнъж те са изкуствено повишени по отношение на действителните пазарни цени и по този начин още в заданието се залага източването на общински средства.

Той ще приключи практиката на възлагане на публични поръчки за инженеринг (фирмата-изпълнител сама да си поръчва плана за градеж или ремонт). Той дава обещание в контракта с изпълнителите да има уговорка за прекратяването му във всеки стадий от осъществяването – заради неприятно качество, отклонение от плана и други

Манолова залага на дигитализацията да се реализира цялостна бистрота на всички стадии от процедурата на всяка социална поръчка. Тя споделя, че ще внедри така наречен блокчейн платформи, където всеки заинтригуван ще може да следи данните, участниците и измененията в хода на избора и на осъществяването на поръчката. Харченето на общински пари да бъде обществено и транспарантно, дава обещание тя посредством цялостна цифровизация на общинските услуги.

Фандъкова предлага сходен метод – публичните поръчки да се организират по електронен път посредством единна електронна платформа. Тя сочи и съответна дата за начало – 1 ноември 2019 година
За справяне с феномена " ремонт на ремонта ", който се прояви в множеството скъпоструващи планове за възобновяване на центъра на София, тя предлага законодателни промени за повишение на отговорността на проектанти, строителни компании и надзорници при некачествено осъществяване на поръчката, което е сходно с предлагането на Игнатов.

Всички ще строят детски ясли и градини, само че къде

" Спаси София " ще форсира строителството на детски градини и учебни заведения, като целта е в кварталите, в които изобщо липсват. За няколко години Бонев счита, че може да се реализира задачата всяко дете да има място в общинска детска градина и то покрай дома.

Тук арх. Игнатов е по-конкретен – той ще задължи в партерните етажи на всички новостроящи се бизнес и офис здания да се проектира пространство за детска ясла или градина. Така няма да се застрояват в допълнение кварталите, а и в някои случаи родителите в работно време ще са покрай децата си. Ще се реализира и понижаване на трафика в града, защото определената ясла или градина ще са по-близо до дома.

В програмата си Манолова декларира задачите си всяко дете да има място в ясла и в детска градина. Тя дава обещание да развие и общинската стратегия за стимулиране на млади фамилии за раждане на първо, второ и трето дете. Отбелязва се и възобновяване на строителството на общински жилища за тези фамилии.

Фандъкова също дава обещание места за всички деца в яслите и градините като се построят нови здания за тях, най-вече в новите квартали. Тя припомня, че казусът и до момента е бил предпочитан за нея, тъй като по време на нейното ръководство " са издигнати 100 здания за детски градини ".

В тази тенденция е и оповестеното от Фандъкова създаване на първата детска поликлиника в София на ул. " Пиротска " 117 в регион " Възраждане ".

Чистотата на въздуха

Бонев планува повече пешеходни зони в центъра, което значи ограничение на колите там. По образеца на Париж, където е учил и работил, той ще наложи нискоемисионни зони, в които да влизат единствено хибридни и чисти коли с работещи катализатори.

Той недоумява за какво ваучерите за социалнослаби са за дърва и въглища, откакто общината води акция против тези горива. Бонев ще наложи да се дават и ваучери за пелети и газ.

Игнатов непосредствено желае да се стопират " димящите коли " в центъра и обиколни направления за директно преминаващите коли, както и да се увеличи контролът на годишните механически прегледи.

Манолова счита, че трябват законови промени против използването на нездравословни горива като отпадъците. Ще наложи фрапантни ограничения против трите " К " -замърсители: к оли, к ал и к омини.

Фандъкова дава обещание да добави и ваучери за пелети и газ по образеца на Бонев. Ще усили честотата на миене на улиците и ще сложи 2000 филтъра на комини на къщи, където се отопляват на въглища и дърва.

За плануваното създаване на апаратура за изгаряне на RDF-отпадъци в Топлоелектрическа централа " София " Бонев и Игнатов са безусловно срещу като нездравословна за здравето и нерентабилна, тъй като евродирективите са за насърчаване на преработването на отпадъците - 50% до 2025 година, а не изгарянето им.

Манолова няма изразена позиция за тази апаратура за изгаряне на боклука, а Фандъкова разгласи, че за нея " отпадъците не са отпадък, а запас ". RDF-инсталацията ще създава електрическа енергия за 70 000 фамилии, посочи преимуществата й тя.

В идващите дни " Дневник " ще показа решенията на претендентите за кмет на София в областта на строителството, на озеленяването и достъпа до Витоша, на дигитализацията на общинските услуги.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (178)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР