Предизборната коалиция Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) се кани

...
Предизборната коалиция Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) се кани
Коментари Харесай

Хилаво правителство на "Продължаваме промяната" – "Демократична България" или избори 2 в 1

Предизборната коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) се кани да ръководи с държавно управление на малцинството, само че май ще има единствено 70-80 депутати. В тези граници би варирала парламентарната й група според от това дали ще вземе 25-26%, каквато е моментната фотография на социолозите, в която новата коалиция е " на кантар с ГЕРБ-СДС, или ще успее да качи няколко % като активизира необятната си външна страна. Умората на гласоподаватели, само че и на политици, вялата акция и неналичието на огромен скандал, които да генерира всеобщ протестен, че и углавен избор, вещаят още веднъж ниска изборна интензивност, към 2,5 млн. души, конфликт на твърдите ядра и неразбираеми вероятности за ръководство след 2 април.

Доста по-вероятно е въпреки всичко Политическа партия - Демократична България да победи " с малко ", само че не " вечно ". Ако си напомним прощъпулника на българската народна власт, историческата победа на Съюз на демократичните сили през есента на 1991 година " с малко, само че вечно ", каквато беше насладата на спечелилите, търпя единствено една година. Тогава първото държавно управление на Съюз на демократичните сили работеше като кабинет на малцинството. Вярно, със 110 депутати зад тила си, само че подкрепяно против Българска социалистическа партия от Движение за права и свободи с неговите 24 народни представители. Първото демократично държавно управление на България падна след оръжеен скандал като Доган го отсвири с оня прославен " ляв депесарски шут ". Тази спортно-агресивна езикова фигура, еквивалент на " седесарския шут ", остана запазена марка през годините на придобиващото все по-тежка корупционна популярност Движение, сдружило се на времето със Съюз на демократичните сили по линия на антикомунизма (Що се отнася до " лявото " в Движение за права и свободи, даже и да го е имало в миналото, през днешния ден то от дълго време е изветряло макар постоянно бедния му електорат).

На финалната права на сегашната предизборна акция за парламент - петата в рамките единствено на две години (!), водачите на Политическа партия - Демократична България дадоха ясно да се разбере, че отхвърлят опцията за необятна коалиция с ГЕРБ. Но от изказванията им излиза наяве, че разчитат на непряка поддръжка от същото това Движение за права и свободи, и най-много от ГЕРБ. Политическа партия - Демократична България даде безапелационна поръчка, че е подготвена да ръководи с държавно управление на малцинството, като показва убеденост, че то ще бъде подкрепено поради реформаторските му и проевропейски политики от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Първо Христо Иванов стартира концепцията за сформирането на констиуционно болшинство в Народното събрание още преди да се пристъпи към опити за основаване на държавно управление. Иванов вижда в това болшинство с изключение на ПП-ДБ и обединенията на Борисов и Доган, тъй като те към този момент давали сигнали, че повече не желаят да се опълчват намерено на реформирането на прокуратурата.

След това Асен Василев заприказва в прав текст за " платоническа поддръжка " от ГЕРБ на държавно управление на малцинството. А Кирил Петков поантира предизборния възторг на обединението, пренебрегвайки ставащите все по-категорични изказвания на Борисов, че ГЕРБ-СДС няма да поддържа кабинет, в който не взе участие директно. " В момента всеки се пробва да си затвърди електората. Затова се приказват такива неща. Г-н Борисов е цар един ден да споделя едно, различен ден да споделя друго. Всички знаят, че с такава ясна, положителна политика, поставена на масата, те нямат опцията да не поддържат ".

 Добромир Иванов, BESCO: Политици с лекост приказват за избори и през юли Добромир Иванов, BESCO: Политици с лекост приказват за избори и през юли

Разбираемо е, че ПП-ДБ желаят да има постоянно държавно управление, желаят го и множеството българи. Освен това страната се нуждае от ограничения против инфлацията и бюджетния недостиг, само че също по този начин и от нов пакет обществени придобивки за по-слабите в обществото. България би трябвало да се приготви по-добре за участие в Шенген и Еврозоната и да продължи да поддържа още по-убедено Украйна.

На всичкото от горната страна не едно или две волунтаристични дейности на служебното държавно управление с патрон Румен Радев предизвикат политическите сили да ускоряват реториката за нуждата от постоянно държавно управление. А непоследователната политика на президента по отношение на Украйна кара Вашингтон и Брюксел най-малкото да стискат палци на една " евроатлантическа коалиция ". Тестото за нея се замесва още след предварителните избори на 2 октомври м.г.

Да не забравяме и спекулациите, че призракът на " Магнитски 3 ", който броди край Борисов, може да предизвика някаква договорка за индулгенция на водача на ГЕРБ против парламентарна поддръжка на партията му за държавно управление на новата коалиция. Не имам вяра в такива сюжети, въпреки да имам все по-натрапчивото чувство, че въпросният фантом танцува с духа на " евроатлантическата коалиция ".

Въпреки тези причини, които работят в интерес на постоянно държавно управление, Политическа партия - Демократична България ще позволен стратегическа неточност с дълготрайни последствия, в случай че легнат на лъжливото чувство, че тяхно държавно управление на дребното малцинство ще може да оцелява с " платоническата поддръжка " на ГЕРБ, а и на Движение за права и свободи, в случай че разсъждаваме в вероятността на " конституционното болшинство ".

 Цитат на деня: Да търсиш платоническа поддръжка от ГЕРБ е наивно и рисково Цитат на деня: Да търсиш платоническа поддръжка от ГЕРБ е наивно и рисково

Политически недалновидно е, в случай че вярваш в катарзис и очакваш поддръжка от политик: против чийто модел на превзетата страна избухнаха всеобщите митинги през 2020 година и против който самичък си протестирал; който беше задържан при твоето държавно управление, въпреки и извънредно несръчно, за схемите, за които Горанов е в листата " Магнитски 2 " ; който дружно с подчинените си бълва змии и гущери против единствено половингодишното ти ръководство и те упреква в жанр " безпорядък и съсипия " за инфлацията, " далавери " посредством медиатори за газа и в какви ли още несъществуващи грехове.

Правенето на политика и вземането на властта не са единствено рационални дейности и изкуство на вероятното и компромиса. Те са и въпрос на морал. Трудно е също по този начин да си представим, че държавно управление на партиите на смяната ще съществува в режим на оцеляване с поддръжката на тези които: смъкнаха държавното управление на Кирил Петков с показна наказателна акция; цакаха Политическа партия и Демократична България и ще го вършат и на 2 април с хартиената бюлетина; са с най-знакови фигури в " Магнитски 1 " и " Магнитски 2 ".

Вярно, в случай че като най-вероятен победител в изборите обединението Политическа партия - Демократична България не направи по-сериозен опит за съставяне на държавно управление, ще бъде очернена от безскрупулните си политически съперници и захранваните от тях медии за липса на държавническа отговорност. Ще и бъдат приписани " грехове " като курс към избори 2 в 1 наесен, поднасяне на властта на тепсия на Радев и така нататък

В тази обстановка Политическа партия - Демократична България нямат доста потребни ходове. Не могат да разчитат на коалиране с Българска социалистическа партия, която с позицията си за бърз мир в Украйна на процедура оневинява експанзията на Русия, а и се самозакопава с безумната концепция на Нинова и подчинените й за референдум против така наречен джендър идеология в учебните заведения. Но даже да мелеха дружно със социалистите, на хоризонта не се обрисува още веднъж нужният четвърти сътрудник.

На всичкото от горната страна България продължава да няма политическа просвета на консенсуса с дълготрайно толериране на държавно управление на малцинството, какъвто е скандинавският модел. Тя и по-зряла политическа съдружна просвета няма, както се видя от събитията през 2022 година Тези дни някогашният министър председател Иван Костов сподели, че държавно управление на малцинството, подкрепено от болшинството в Народното събрание, може незабавно да бъде разтърсено. " Едно болшинство в Народното събрание против едно държавно управление на малцинството ще го направи на нищо за един месец единствено ", смята с право политикът деец.

Но освен неналичието на безапелационна социална поддръжка, надеждни политически съдружници и клопките на разнообразни зависимости в Народното събрание обезсмислят държавно управление на малцинството на Политическа партия - Демократична България. Ако то бъде подпряно от ГЕРБ, двете новаторски партии ще активизират доста по-трудно електоратите си по места против кметовете на ГЕРБ в най-важната за годината политическа борба - на локалните избори. Да, националното ръководство и локалният избор имат разнообразни политически логики, само че недоволството и гневът против маса компрометирани и изхабени кметове на ГЕРБ може да бъде мощен фактор за електорална готовност и на общобългарско равнище.

 Даниел Смилов, политолог: Цената, в случай че в този момент няма държавно управление, ще е доста висока Даниел Смилов, политолог: Цената, в случай че в този момент няма държавно управление, ще е доста висока

 ЖурналистикатаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Освен това, политическият цикъл на смяната у нас надалеч не е приключил. Той стартира с митингите през 2020 година, постоянно държавно управление на смяната през 2022 година и би трябвало да завърши с по-устойчиво постоянно държавно управление на за одобряване на смяната през 2024 година и идващите години. Такова може да бъде основано със заряда на предстоящо по-високата сила за локалния избор. Колкото и да са дразнещи някои политики и изцепки на служебното държавно управление, то е по-малкото зло спрямо допускането на нереформираната партия на Борисов до или край властовите запаси в страната.

На това място е редно да се означи, че алените линии в българската политика и корупционния имидж на ГЕРБ изключват разновидностите държавно управление на малцинството или някаква разновидност на проектокабинета " Габровски " от предишния парламент под егидата на Борисов.

В подобен случай като избавителен излаз след 2 април се обрисуват изборите 2 в 1 наесен или подвариантът парламентарни избори до края на година, в случай че въпреки всичко бъде основано някакво краткотрайно държавно управление на компромиса. Има обаче огромна разлика по какъв начин партиите от демократично -емократичния блок биха стигнали до тях - в съпротива на статуквото или с неговата поддръжка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР