Предизборната кампания започна с пълна сила. На 9 юни предстоят

...
Предизборната кампания започна с пълна сила. На 9 юни предстоят
Коментари Харесай

Социолог: Изборите за НС ще повишат активността за евровота

Предизборната акция стартира с цялостна мощ. На 9 юни предстоят избори 2 в 1 за европейски и за народен парламент. Преференциите ще бъдат извънредно значими освен това гласоподаване и могат да разбъркат политическите карти. 

" Едно от огромните незнайни е равнището на изборната интензивност. Когато то е ниско, това значи, че гласоподават по-малка част от имащите право на глас български жители. Вотът, който се получава като действителни гласове - второто незнайно. Извън изборната интензивност е значимо каква част от бюлетините, които бъдат подадени на 9 юни, ще бъдат действителни ", каза социологът Елена Дариева в " България заран ".

Когато интензивността спада и стигаме до избор, стеснен в границите на твърдите ядра, преференциите покачват своята значителност, акцентира тя. 

" На 9 юни имаме комбиниране от два вота. Ще се гласоподава за избори за Екологичен потенциал, един едномандатен изборен регион на територията на цялата страна, който ще излъчи 17 депутати. Там чакаме интензивността да е по-ниска, към 35%. За народен парламент - шести предварителни избори през последните 3 години. Имаме 31 МИР, от които се излъчват 240 народни представители ", напомни Дариева пред  Bulgaria ON AIR .

Делът на преференциите е друг на национални избори и на избори за Екологичен потенциал. Различен е и прагът, изясни социологът.

" Делът на тези, които вземат участие в разпределението на мандатите за Екологичен потенциал, е тези, които са постигнали най-малко 5,88%. За да участваш в разпределението за тези 17 мандата, би трябвало да прескочиш тази преграда.  При евровота първото място на водача не е обезпечено . За националния парламент, с цел да се появиш в този " А " лист, който е за претендентите, получили годни преференции, би трябвало да получиш 7% ", уточни Дариева.

Ролята на лидера в листата е алегорична, счита Дариева и даде за образец изненадите при регистрирането на листите за Екологичен потенциал.

" Листата на ГЕРБ-СДС - бяхме записали едно очакване да видят в листата Мария Габриел, само че избра да се довери на Росен Желязков. Опонентите видяха знак на взаимност. Търси се символика. Движение за права и свободи пък сложиха за лидер на листата си единия от новоизбраните съпредседатели - доктор Джевдет Чакъров. Подредбата показва партийната воля ", разяснява още тя.

Дариева съобщи, че  ЕП е значим орган, като цената на един евродепутатски мандат е почти четири пъти по-висока от цената на един депутатски мандат у нас .

" Различна е мобилизацията на другите партийни електорати за двата типа избори. С по-голям интерес към евровота се отличават гласоподавателите на " Продължаваме промяната - Демократична България ". При ГЕРБ-СДС ползата към вота е по-слаб ", добави тя. 

Според нея въпросът за доверието е основен, той като без доверие, няма по какъв начин да се чака хората да упражнят правото си на глас.

" Очакваме на изборите на Народно събрание да гласоподават към 40% от българските гласоподаватели ", заключи Дориева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР