Предизборната кампания преди втория тур провали заседанието на временната комисия

...
Предизборната кампания преди втория тур провали заседанието на временната комисия
Коментари Харесай

Отстраненият шеф на БНР обжалва решението на СЕМ

Предизборната акция преди втория тур провали съвещанието на краткотрайната комисия за БНР. Днес трябваше да бъдат изслушани представители на Съвет за електронни медии и КРС.

Пред медиите ръководителят на медийния регулатор София Владимирова уточни, че мониторингът на стратегия " Хоризонт " ще бъде изработен след изборите. Свалени са записи, които са за интервала от началото на юли, когато стартира мандата на господин Костов, до 26 септември, когато стартира предизборната акция, акцентира тя. Проверката е обичайната и се ревизира плурализмът в медията. Сега Съвет за електронни медии работел по инспекция на плурализма в медиите по време на акцията.

От думите на София Владимирова стана ясно, че отстраненият началник на БНР Светослав Костов през вчерашния ден е обжалвал решението на регулатора да бъде отхвърлен от шефския пост в радиото.

Владимирова съобщи още, че законодателната рамка, по която работи Съвет за електронни медии, е от 20 години. Тази година изпаднахме в доста проблеми, които не са написани в законодателството, акцентира София Владимирова. По думите й никой не си е представял, че в законодателството може и би трябвало да се разпише, че сигналът на " Хоризонт " не трябва да се стопира или пък да се разпише въпросът с Волен Сидеров в предаването " Референдум " по Българска национална телевизия.

Припомняме, че на 17 октомври Съвет за електронни медии единомислещо освободи Светослав Костов като общоприет шеф на публичното радио.

Вчера стана ясно, че новият общоприет шеф ще бъде определен на 22 януари следващата година.

На 13 септември, Българското национално радио спря за 5 часа, поради което по-късно беше разпоредена инспекция от основния прокурор Сотир Цацаров.

На 16 септември генералният шеф Светослав Костов изясни, че прекъсването на стратегия " Хоризонт " на БНР се е наложило поради зародил сериозен механически проблем. От известието на прокуратурата стана ясно, че техническо лице е упрекнато за прекъсването на БНР. При последвалата инспекция обаче беше открито, че не се е налагала профилактика на БНР.

На свое изключително съвещание на 27 септември Съвет за електронни медии разиска обстановката в БНР. Членовете на медийния регулатор тогава дадоха период на генералния шеф на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до края на идната седмица от това изключително съвещание. И взеха решение, че в противоположен случай на постоянното си съвещание в седмицата сред 7 и 11 октомври Съвет за електронни медии ще разиска откриването на процедура за предварително преустановяване на мандата на Костов.

Светослав Костов тогава разгласи, че няма да подаде оставка.

Припомняме, че депутатите единомислещо взеха решение Сметната палата да направи одит в БНР.

В Народното събрание бе основана краткотрайна комисия за прекъсването на БНР. Идеята за такава комисия пристигна от левицата.

От Съвет за електронни медии сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС започнаха инспекция на радиото по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе оповестено, че ДАНС е завършила с работата си там. Резултат от прокуратурата към момента няма, макар че основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че не се е налагало профилактика на БНР.

Съветът за електронни медии е наложи на БНР наказания в размер на 7000 лв. поради нарушение на самостоятелната лицензия и 20 000 лв. за нарушение на правилото за гарантиране правото на информация.

След това от БНР обявиха, че ще апелират санкциите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР