Предизборна кампания `2023 официално започна. В следващите четири седмици кандидатите

...
Предизборна кампания `2023 официално започна. В следващите четири седмици кандидатите
Коментари Харесай

Битките по места: Вижте всички кандидат-кметове в областните градове

Предизборна акция `2023 публично стартира. В идващите четири седмици претендентите за кметове и общински съветници би трябвало да убедят жителите, че те заслужават тяхното доверие и са най-подходящите за поста всред всички останали.

Изборите ще се проведат в два тура – първи тур на 29 октомври, в който се избират кмет и общински съвет, и втори тур на 5 ноември за кметове в обитаемоте места, в които никой от претендентите не е получил повече от 50% от подадените годни гласове на първия тур.

В кой регионален център има най-вече претенденти за кметския стол, а къде минимум? Вижте кои са претендентите по места:

 
София
Антон Хекимян, Васил Терзиев, а за какво не проф. Вили Лилков, Ваня Григорова или Деян Николов. Битката за кмет на София в никакъв случай не е изглеждала толкова… неразбираема.

Най-коментирана в последните дни е кандидатурата на ГЕРБ-СДС в лицето на досегашния шеф на новините в БТВ - Антон Хекимян . Но освен поради изненадващия завой на журналиста с 19-годишна кариера в малкия екран към политиката, а и поради това, че се появи в последния миг след голям брой отлагания.

ПП-ДБ не оставиха чувство за несигурност, издигайки кандидатурата на Васил Терзиев месеци по-рано, подкрепена и от „ Спаси София “. Бизнесмен и вложител в софтуерни компании, съосновател на софтуерната компания " Телериг ", приключил Първа британска гимназия в София и Американския университет със компетентност " Бизнес администрация ". Но стана по-популярен медийно с това, че татко му и дядо му са били чиновници на Държавна сигурност.

Като контрапункт на комунистическото родословие на Терзиев пристигна кандидатурата на проф. Вили Лилков - член на Съюз на демократичните сили, съучредител на ДСБ, общински консултант, нуклеарен физик. Той е повдигнат от Инициативен комитет, който прерасна в дясна политическа коалиция " Синя София ". Основен мотор е партия " КОД " на Петър Москов. Номинацията е подкрепена от някогашни депутати и министри, интелектуалци, хора на изкуството, спортисти и публицисти.

" Възраждане " издигнаха сегашния народен представител Деян Николов , който е ръководител на партията в столицата.

Синдикалистката Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ е кандидат-кметът за столицата, повдигнат от локална коалиция " Българска социалистическа партия за България ".

Поетът и сценарист Ивайло Вълчев е претендентът на " ИТН ".

Движение за права и свободи не издигнаха своя кандидатура за столицата. Вътрешна македонска революционна организация издигна за кмет на столицата Карлос Контрера.

Доц. доктор арх. Виолета Комитова е претендентът на партия “Български напредък ”.

Георги Неделчев е претендент за кмет, повдигнат от Български съюз за директна народна власт. Камен Дюлгеров е претендент на „ Български гласъ “. Мажд Алгафари е повдигнат от „ Граждани за Общината “.

Петър Клисаров е претендент за кмет на „ Пряка народна власт “. Мария Колева е издигната от „ Правото “. Емил Атанасов е претендент за кмет, повдигнат от Български социалдемократи. Красимир Стойчев - от „ Партия на Зелените “. Теодор Дечев е претендент за кмет, повдигнат от Българска социалдемократическа партия. Калин Крулев - Политическа партия „ Общество за нова България “.

Александър Томов е претендент за кмет, повдигнат от Българска социалдемокрация – Евролевица. Симеон Ананиев - Политическа партия „ МИР “. Светослав Витков - „ Глас национален “. Асен Ангелов - " СБОР ".

В борбата за поста се включва и самостоятелният претендент Радостин Василев .

БЛАГОЕВГРАД

В кметската конкуренция в Благоевград влизат 12 претенденти. Сред тях има предходни кметове, някогашни и сегашни общински съветници, предприемачи, юристи и застрахователи. Общото сред множеството от тях – някогашни партийни фрагменти, издигнати като самостоятелни от локални инициативни комитети.Досегашният кмет на Благоевград Илко Стоянов още веднъж влиза в конкуренцията за любовта на своите съграждани. Той е повдигнат от предприемчив комитет с поддръжката на ГЕРБ. Бил е консултант в общинския съвет и заместник-кмет на Петрич. На парламентарните избори през 2021 година Стоянов на два пъти беше спечелил място като народен представител от редиците на „ ИТН “, само че и двата пъти се отхвърля от мандата си.

Стоянов пое ръководство на града преди две години, когато се организираха изключителни избори за кмет, откакто Върховният административен съд приключи предварително пълномощията на Румен Томов поради това, че не е заличил в едномесечен период от встъпването си в служба своя компания от Търговския указател. На тези избори Томов ще се опита да си върне кметското място в общината. Неговата кандидатура е издигната от Инициативен комитет.

А някогашният градоначалник Атанас Камбитов също дава поръчка за завръщане в локалната власт. Той заемаше кметския пост в интервала 2012 - 2019 година, като член на ГЕРБ. През 2020 година напусна партията на Бойко Борисов и се причисли към тази на Цветан Цветанов „ Републиканци за България “. Сега Камбитов се състезава като самостоятелен претендент повдигнат от Инициативен комитет.

Сред претендентите, издигнати от инициативни комитети, е и Николай Шушков , който получи и поддръжката на Българска социалистическа партия. Той е някогашен регионален шеф и зам. министър на районното развиване от последния длъжностен кабинет. Близо 20 години е работил в системата на митниците, бил е шеф на Регионална митница - София.

„ Продължаваме Промяната–Демократична България “ издигат за кмет Методи Байкушев , а „ Възраждане “ залага на националния си представител в 49-ото Народно заседание Цвета Рангелова . Още един народен представител е измежду кандидат-кметовете в Благоевград и това е Станислав Богдански от „ ИТН “.

Като самостоятелен претендент в кметската борба влиза и Венелин Трошанов , който заемаше поста на заместник-кмет по строителството по време на късото ръководство на Румен Томов. Национална движение „Симеон Втори" издигат заместник-председателя на партията Кирил Габеров , а  ПП „ Национално придвижване за права и свободи – НДПС “ ще опитва за повторно с кандидатурата на Атанас Киряков , прочут с македонистките си възгледи, които пропагандира във фейсбук.

За поста на градоначалник ще се борят още Елена Атанасова от „ Партия на Зелените “, някогашна съветничка от общинския съвет, и Александър Тодоров от Политическа партия „ Средна европейска класа “.

БУРГАС
В кметската конкуренция в Бургас се впускат общо 12 претенденти.

Безспорен любимец за поста е досегашният кмет на града Димитър Николов , който ще се бори за пети следващ мандат, номиниран от ГЕРБ. Той е отпред на локалната власт от края на 2007 година

Срещу Николов се изправят двама сегашни депутати от ПП-ДБ. Това са Константин Бачийски , който е повдигнат от партия „ Средна европейска класа “, и Димитър Найденов , който се явява като самостоятелен.

От „ Възраждане “ предлагат Тодор Ангелов , който е някогашен общински консултант и заместник-председател на локалния парламент в Бургас в интервала 2015 - 2019 година.

За кметския пост се състезава и Станимир Баев от Българска социалистическа партия.

„ ИТН “ повери задачата на регионалния ръководител на партията Тодор Иванов .

Бившият депутат в 45-ото и 46-ото Народно заседание Живко Табаков е изборът на „ Левицата! “. Стоян Грозев пък е кандидатурата за кмет на Бургас от Политическа партия „ Български напредък “. Местната коалиция „ Граждани за Общината “ издига за поста Йордан Георгиев , а Политическа партия „ Мир “ номинира Радостин Долчинков .

Листата с кандидат-кметове се добавя от претендента на Политическа партия „ Свобода “ – Ивайло Дражев и кандидата на „ Българки съюз за директна народна власт “ Александър Бояджийски .

ВАРНА
В борбата за Варна влизат 10 претенденти. Сред тях са, както познати лица, по този начин и претенденти, които за първи път заявяват желанието си да ръководят града.

Основният кандидат за поста е сегашният кмет Иван Портних , който ГЕРБ издигна за нов мандат отпред на общината. Портних ръководи морската столица от 2013 година, когато завоюва на втори тур частичните локални избори. Всички останали претенденти за кметския стол във Варна се включват за първи път в надпреварата.

Коалицията ПП-ДБ залагат на предприемача Благомир Коцев , който беше регионален шеф на Варненска област по време на ръководството на четворната коалиция с министър председател Кирил Петков.

За кметския пост се състезава и Коста Стоянов от „ Възраждане “ – народен представител в 48-ия и 49-ия парламент. Бил е общински консултант във Варна, а преди този момент заместник-кмет на Община Бяла, където е отговарял за европейските планове и стратегии.

За градоначалник на Варна Българска социалистическа партия издигат ръководителя на Градския си съвет Павел Раличков . От „ Български напредък “ са се спрели на юриста Петър Николов , чиято кандидатурата е подкрепена и от неправителствени организации и представители на локалната общност.

„ Левицата! “ излъчва единствената жена в кметската конкуренция. Това е Мария Тодорова – правист по специалност, ръководител на комисия „ Култура и духовно развиване “ към общинския съвет.

„ ИТН “ залагат на кандидатурата на Ивайло Костадинов .

За кметското място претендират още инж. Христо Димитров , повдигнат от коалиция „ Алтернативата на жителите “, Илия Костадинов от Политическа партия „ Средна европейска класа “, и Пламен Костадинов е претендент за кмет, излъчен от „ Граждани за Общината “.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
За поста градоначалник на остаряла столица се борят осем претенденти.

На добре познатото залагат от ГЕРБ-СДС, които издигат за за четвърти следващ мандат инж. доктор Даниел Панов . Освен отпред на общината, Панов е и ръководител на Националното съдружие на общините.

Срещу неговата кандидатура застава проектант Йордан Терзийски , който е претендентът на ПП-ДБ. Терзийски е сегашен народен представител.

От „ Българска социалистическа партия за България “ излъчиха за кметския стол юрист Ирена Стасинопулу , а „ Възраждане “ оферират на поста журналиста Стилян Найденов .

Бившият народен представител от „ ИТН “ юрист Момчил Иванов е кандидатурата на партията на Слави Трифонов, а юрист Венцислав Фоти се кандидатира от името на „ Български напредък “, който е и регионален координатор на групировката за област Велико Търново.

Дългогодишен учител във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ доцент Милен Михов е изборът на Вътрешна македонска революционна организация за кандидат-кмет на остарялата столица.

От партия „ КОД “ също се включват в кметската конкуренция за Велико Търново с кандидатурата на Боряна Аврамова .

ВИДИН

Във Видин кандидатите за кметската власт са единадесет.

За втори мандат ще се състезава актуалният кмет на Видин Цветан Ценков . Той завоюва изборите през 2019 година като кандидатура на Съюз на демократичните сили, а в този момент е повдигнат от локална коалиция с присъединяване на Съюз на демократичните сили, Национална движение „Симеон Втори" и „ Новото време “.

Най-голямата партия в Народното събрание – ГЕРБ, издига за кмет регионалния си координатор Александър Матеев . Заема поста шеф на Областна дирекция „ Земеделие “ във Видин през интервала 2018 – 2020 година

В кметската конкуренция за Видин влиза и някогашният кмет (2015-2019), излъчен от ГЕРБ – Огнян Ценков , който през 2020 година напуща партията и се причислява към „ Републиканци за България “.

Народният представител Любен Иванов е изборът на ПП-ДБ за кандидат за кметския стол във Видин. В сегашния парламент той е заместник-председател на Комисията по туризъм. Бил е и регионален шеф на Видин по времето на кабинета „ Петков “.

Росен Живков е претендентът на Вътрешна македонска революционна организация, а Стефан Стефанов е номинацията на „ Възраждане “.
Политическа партия „ Средна европейска класа “ издига Тошко Тодоров .

Местната коалиция „ Левицата! “ (Политическо придвижване Социалдемократи, МИР, Български социалдемократи и Български възход) излъчва за поста Димитър Велков , Българска социалистическа партия – Иван Иванов , Има Такъв Народ – Милен Милчев , а „ КОД “ издига за кмет Красимира Елисеева .

ВРАЦА
В борбата за кметския стол във Враца се впускат девет кандидати.

Основен състезател е актуалният кмет Калин Каменов , повдигнат от ГЕРБ. Той е отпред на локалната власт от 2015 година

Сред главните съперници на Каменов е Красимир Богданов , подсилен от локална коалиция от няколко партии. Той е някогашен народен представител от Вътрешна македонска революционна организация в 43-ото и 44-ото Народно заседание, както и някогашен зам.-кмет на община Враца.

За кметското място във Враца от „ Възраждане “ записаха сегашния народен представител Ивайло Папов , а Българска социалистическа партия заложи на Иван Иванов – парламентарен помощник в 44-ия парламент и някогашен общински консултант.

Сред новите лица, борещи се за поста на градоначалник на Враца, са Цветан Борисов от Има Такъв Народ и Кирил Кунгалов – претендент на ПП-ДБ.

В кметската конкуренция влизат още Ангел Василев от Коалиция от партии „ Граждани за общината “ и Йордан Малджански от коалиция „ Алтернативата на жителите “.

„ Левицата “ записва Милчо Стефанов , който е бил зам. регионален шеф на Враца в последните две служебни държавни управления.

ГАБРОВО

Осем са записаните претенденти за кмет на Габрово.

Настоящият кмет Таня Христова получава доверието на партията си и ГЕРБ я издигат за четвърти следващ мандат. Тя е шеф на политическия кабинет на министъра по ръководство на евросредствата в първото държавно управление на Бойко Борисов.

От ПП-ДБ издигат Ралица Манолова , която е и лидерът на листата с 27 претенденти за общински съветници, записана от обединението.

Местна коалиция, отпред с Българска социалистическа партия, предлага за кмет Николай Косев , който досега не е взел участие в политически партии и организации.

Николай Григоров е претендентът, препоръчан от „ Левицата! “. Бил е депутат, регионален шеф на Габрово, а сега е настоящ общински консултант в града.

Коалиция „ Заедно за мощна община “ записва Мариян Костадинов – някогашен регионален шеф на Габрово.

Коалиция „ Граждани за Общината “ номинира за поста на градоначалник Пепа Сомлева – настоящ общински консултант.ДПС също издига собствен кандидат за кметския стол. Това е Мелекбер Велева , която има близо 20 години професионален опит в областта на промишлеността.

„ Възраждане “ залага на Даниел Петров , който е депутат в 47-ото, 48-ото и актуалното 49-ото Народно заседание.

ДОБРИЧ
Единадесет са кандидатите за кмет на Добрич.

Настоящият кмет Йордан Йорданов се кандидатира за трети мандат. И в предходните два мандата той е повдигнат от необятна локална коалиция, в която влизат Движение " България на жителите ", Национална движение „Симеон Втори", Съюзът на свободните демократи и " Глас национален ". Към тях в този момент се причисляват Вътрешна македонска революционна организация и " ИТН ".

В борбата за кметския стол от ГЕРБ влиза Красимир Николов - народен представител от 45-ото Народно заседание и някогашен заместител регионален шеф в държавното управление на Борисов.

Коалиционните сътрудници от " Продължаваме Промяната " - " Демократична България “ записаха сегашния регионален шеф Йорданка Костадинова .

" Възраждане " залага на 36-годишния инженер по превоза Георги Джендов .

Кандидатът на коалиция " Българска социалистическа партия за България " е Стоян Люцканов - ръководител на Областния съвет на партията и общински консултант.

" Левицата " издига кандидатурата на Виолина Тонева . Тя е доктор с 28-годишен стаж.

Коалиция " Алтернатива на жителите " е спряла своя избор на Юлиян Георгиев - ръководител начиталище " Романо дром ".

Архитект Делян Жечев е кандидатурата на коалиция " Граждани за Общината ".

" Партия Консервативна България " издига за кмет Йордан Апостолов , агробизнесмен, народен представител от " Обединени патриоти " в 44-ото Народно заседание, определен от Бургас.

Нежля Амди-Ганева също се кандидатира за повторно за кмет на Добрич, като и двата пъти тя е изборът на Движение за права и свободи.

За трети следващ път Борислав Даскалов е регистриран като претендентът за кмет на " Партия на Зелените " в Общинската изборна комисия.

КЪРДЖАЛИ
След две десетилетия ръководство на Хасан Азис, Кърджали ще има нов кмет. Кандидатите за овакантения пост са седем.

Традиционно най-големи шансове за победа в Кърджали има претендентът на Движение за права и свободи. Изборът на придвижването падна върху Ерол Мюмюн . Той е бил един мандат общински консултант от Движение за права и свободи, както и ръководител на Постоянната комисия по бюджет и финанси в общинския съвет. От 7 години е шеф на банков клон в Кърджали. Ползва се с доверието на почетния ръководител на придвижването Ахмед Доган.

Опит да постави завършек на превъзходството на Движение за права и свободи в Кърджали ще направи Никола Чанев от ГЕРБ. Той е и лидер на листата на партията с претенденти за общински съветници.

Кандидатът на „ Възраждане “ е юристът Даниела Петрова . Българска социалистическа партия залага на инж. Костантина Карабоюкова , която е и ръководител на младежкото обединяване на регионалната конструкция на столетницата и член на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

От ПП-ДБ издигат Радослав Милев, който е два мандата общински консултант в Кърджали.

КП „ Заедно за мощна община “ също взе участие в конкуренцията с Митко Синабов ,който е натрупал стаж в системата на Министерство на вътрешните работи.

КЮСТЕНДИЛ
За кметския стол в Кюстендил ще мерят сили 10 кандидат-кметове.

За пети мандат се кандидатира досегашният кмет Петър Паунов . Той е отпред на локалната власт от 2007 година На изборите тази година Паунов, който е юрист по специалност, излиза като самостоятелен претендент, подсилен от ГЕРБ.

„ Възраждане “ влиза в кметската конкуренция с кандидатурата на Мира-Йоанна Атанасова . Тя е криминолог по специалност, приключила в Испания.

Гинекологът доктор Юрий Хранов е номинацията на „ Левицата “ за кмет на регионалния център. Д-р Хранов е приключил Медицинската академия в София, а преди години е работил като основен доктор на община Невестино.

Трима общински съветници също се впускат в конкуренцията. Това са инж. Огнян Атанасов – претендентът на Политическа партия „ Партия на Зелените “, Младен Ризов от „ Местна коалиция алтернативата на жителите “ и Йордан Тодоров от коалиция „ Българска социалистическа партия за България “.

Списъкът с кандидат-кметове се добавя още с Кристиян Иванчов от коалиция ПП-ДБ, Катя Николова от „ Български съюз за директна народна власт “, Стоян Иванов от „ Пряка Демокрация “ и Здравко Милев от коалиция „ Неутрална България “.

ЛОВЕЧ
Девет кандидати бяха регистрирани за кметската конкуренция в Ловеч

Първата политическа мощ на национално равнище – ГЕРБ, излъчи юриста Валентина Недялкова за кандидат-кмет. Тя е дълготраен член, а през последните две години и заместник-председател трети следващ мандат на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване “ АД. Многократно е била ръководител на Районна и Общинска изборна комисия за всички извършени през интервала от 2011 до 2023 година избори.

„ ИТН “ се събраха в локална коалиция с „ Български напредък “, с цел да повдигнат Страцимир Петков за претендент за кмет на община Ловеч. Той е и лидер на кандидатската листа за общински съветници на обединението. Петков беше общински консултант от Българска социалистическа партия в продължение на 10 години, преди да напусне партията при започване на тази година поради противоречие с управлението.

„ Левицата! “ разпорежда доверие на някогашния регионален шеф Светослав Славчев , който има над 20-годишен стаж в системата на Министерство на вътрешните работи.

Изборът на „ Възраждане “ пада върху шефа на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в града доктор Алдин Начков .

От коалиция „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ залагат на Искрен Арабаджиев , който е депутат в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно заседание, където дава отговор за обществената политика на „ Продължаваме Промяната “.

Българска социалистическа партия записва Борислав Илевски за претендент за кмет на община Ловеч, а Движение за права и свободи – Сурай Велиева .

Кандидат-кметът на коалиция „ Неутрална България “ е Илиян Георгиев , а коалиция „ Граждани За Общината “ залага на Кирил Гумнеров .

МОНТАНА
Кандидатите за кмет на Община Монтана са шестима.

Адвокат Петър Петров беше първи разгласен за претендент за кметското място и повдигнат от Политическа партия „ Възраждане “.

Златко Живков , който е един от най-дългогодишните кметове в историята на България и най-дълго управлявалият регионален град, се явява претендент за седми следващ мандат. Той е повдигнат от локална коалиция на Съюз на демократичните сили, ГЕРБ, Разузнавателна служба на ФРГ, ВМРО-БНД и ЗНС.

Камелия Трифонова от „ Българска социалистическа партия за България “ е определена единомислещо на общинска конференция на партията в Монтана за кандидат-кмет на социалистите.

Теменужка Цветкова е претендентът на коалиция ПП-ДБ. Тя е израснала и живее в Монтана. Била е претендент за народен представител в листата „ Изправи се! Мутри вън! “ през 2021 година и през 2022 година Любомир Иванов е повдигнат от Земеделски съюз „ Ал. Стамболийски “.

Светослав Илиев е номиниран от „ Левицата! “.

ПАЗАРДЖИК
12 души ще се борят за кметския стол в Пазарджик.

Политически партии оповестиха поддръжка за кандидатурата на юрист Чавдар Чавдаров за кмет на община Пазарджик, който е повдигнат от Инициативния комитет " Почтеност във всичко ".

Десислава Георгиева е претендентът на Политическа партия " Възраждане ".

Тодор Попов е претендент за кмет, подсилен от локална коалиция " Новото време ".

Петър Куленски е претендент за кмет, подсилен от Коалиция " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ".

Тинко Василев е претендент за кмет, подсилен от " ИТН ".

Цоко Цоков е претендент за кмет, подсилен от " Българска социалистическа партия за България ".

Благо Солов е претендент за кмет, подсилен от " Заедно за мощна община ".

Ангел Василев е претендент за кмет, подсилен от " Пряка народна власт ".

Десислава Тодорова е претендент за кмет, подсилен от " Партия на Зелените ".

Борислав Даскалов е претендент за кмет, подсилен от " Бъдеще за родината ".

Иван Папазов е претендент за кмет, подсилен от Земеделски съюз " Ал. Стамболийски ".

Трендафил Величков е претендент за кмет, подсилен от " Движение Нашият град ".

ПЕРНИК
Седем претенденти влизат в борба за Перник.

ГЕРБ-СДС застават зад досегашния кмет Станислав Владимиров . При първия си мандат Владимиров беше претендент на " Българска социалистическа партия за България ", само че през февруари тази година напусна партията. Сега кандидатурата му е издигната от новорегистрираната партия " Движение за разцвет на Перник

Коалиция " Продължаваме Промяната " - " Демократична България " издигна в миньорския град Георги Недев . Недев е нещатен помощник в 48-ото и 49-ото Народно заседание с сектор обществена политика и районно развиване. Той е ръководител на организацията на " Демократи за мощна България " в Перник.

Кандидат-кметът на " Възраждане " е Радослав Червенков .

" Българска социалистическа партия за България " номинира за кмет на Перник Кирил Леонов , регионален водач на партията.

Петър Костадинов е претендентът на " ИТН ".

Станислав Стойнев е претендент от политическа партия " Български съюз за директна народна власт ".

Бойко Астатков е претендент за кмет на Перник, повдигнат от локална коалиция " КОД " (БЗНС).

ПЛЕВЕН
15 души се кандидатираха за кмет на Плевен.

Д-р Валентин Христов е претендентът за кмет на община Плевен, повдигнат от политическа партия ГЕРБ. Той е един от водещите експерти по инвазивна кардиология, с над 16 години опит в региона.

Наталия Цанева е претендентът за кмет на община Плевен, повдигнат от Коалиция " Продължаваме Промяната " - " Демократична България “. Тя е с 25-годишен опит като финансист и счетоводител.

Известният сценичен режисьор Димчо Дешев е претендентът, повдигнат от " ИТН ".

Ева Маринова е издигната от Коалиция от партии " Българска социалистическа партия за България ".

Данаил Раденцов е претендент за кмет на община Плевен от Политическа партия " Възраждане ".

Ина Христова е издигната от Политическа партия " Общество за нова България ".

Бойко Тодоров е претендент за кмет на община Плевен, повдигнат от Коалиция от партии " Левицата! ".

Чавдар Попов се записва като самостоятелен претендент за присъединяване в локалните избори на 29 октомври.

Инж. Сашо Радоловски е регистриран за претендент за кмет на община Плевен от " Партия консервативна България ".

Владислав Николов е повдигнат от Коалиция от партии " Заедно за мощна община ".

Георг Спартански е самостоятелен претендент за кмет на община Плевен, повдигнат от Инициативен комитет.

Александър Николов е претендент за кмет на община Плевен, повдигнат от Местна коалиция " Алтернативата на жителите “.

Чавдар Христанов е повдигнат от Политическа партия " Средна европейска класа ".

Любомир Маринов е претендент за кмет, повдигнат от " Граждани за Общината ".

Емил Николчев е претендент от Политическа партия " Българска прогресивна линия ".

ПЛОВДИВ
Кметският стол в Града под тепетата се оказа изключително вкусен - за него се състезават осемнадесет кандидати.

Ден преди да разкрият претендента си за столицата, ГЕРБ оповестиха претендента си за Пловдив - това е Костадин Димитров . В локалната власт той към този момент има три мандата като кмет на регион Тракия. Сега играе за първи подобен на равнище община. Той е вицепрезидент на българската федерация по таекуондо ITF. По обучение е математик, като е приключил в ПУ " Паисий Хилендарски ". Именно против различен прочут математик ще се изправи за вота на гласоподавателите.

Бившият дълготраен шеф на Математическата гимназия в Пловдив проф. Ивайло Старибратов беше показан публично от партийните водачи Кирил Петков и Христо Иванов като претендент на ПП-ДБ.

Към балотаж се стреми и някогашният кмет на града Славчо Атанасов , зад който застана локалната коалиция от 7 партии " Съединени за Пловдив ".

От " Българска социалистическа партия за България " влизат в борбата с арх. Костадин Палазов .

От останалите претенденти се открояват депутатът Станислав Балабанов от Има Такъв Народ и журналистът Руси Чернев , повдигнат от Политическа партия " Консервативна България ". В кметската борба се впуска и юристът Савина Петкова , издигната от съдружие " Браво, Пловдив ", тя има опит в локалната власт като ръководител на Общинския съвет в мандат 2015 - 2019 година

Борис Лозанов е претендент за кмет, повдигнат от Национална движение „Симеон Втори".

Николай Иванов е претендент за кмет, повдигнат от " Пряка народна власт ".

Яни Иванов е претендент за кмет, повдигнат от " Български напредък ".

Атанас Бояджиев е претендент за кмет, повдигнат от " Левицата! ".

Ангел Георгиев е претендент за кмет, повдигнат от " Възраждане ".

Петър Петров е претендент за кмет, повдигнат от " Българска социалдемокрация - Евролевица ".

Тодор Чонов претендент за кмет, повдигнат от Политическа партия " Свобода ".

Красимир Асенов е претендент за кмет, повдигнат от Движението за права и свободи.

Стефан Станев е претендент за кмет, повдигнат от Политическа партия " МИР ".

Юлияна Рангелова-Илиева е претендент за кмет, повдигнат от " Глас национален ".

Иван Калоферов е претендент за кмет, повдигнат от Движение " Демократично Действие – Д3 ".

РАЗГРАД
Единадесет претенденти се впускат в кметската конкуренция в Разград. Заместник-кметове на Разград, работили един до друг за решаването на проблемите на общината, в този момент се изправят един против различен, с цел да ръководят Общината.

Добрин Добрев е изборът на Българска социалистическа партия, Мирослав Грънчаров на ПП-ДБ, а финансистът Галина Георгиева на ГЕРБ. Освен зам.-кмет Георгиева е била и регионален шеф на Разград.

Още една дама влиза в кметската конкуренция. Това е регионалният водач на " ИТН " Мария Господинова , която е инженер по обучение и магистър по " Политология, дипломация и национална сигурност ".

Георги Милков е претендентът за кмет на община Разград, повдигнат от партия „ Свобода “. Милков е лекар по педагогика на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “.

Движение за права и свободи записва Хабибе Расим . От октомври 2020 година до назначението ѝ в Община Разград е юрист в Община Лозница.

Симеон Изворов е претендентът на коалиция „ Левицата “.

Васил Петров е претендентът за кмет на община Разград от партия „ Български гласъ.

Д-р Валентин Василев е регистриран като претендент за кмет на община Разград, повдигнат от коалиция " Заедно за мощна община ".

Ивелина Ангелова е претендентът, повдигнат от партия " Възраждане ".

Калоян Монев пък е повдигнат от партия " МИР ".

РУСЕ
Дванадесет претенденти ще премерят сили за кметското място в Русе.

Шефът на УМБАЛ „ Канев “ Иван Иванов ще бъде претендентът на ГЕРБ за кмет на българската столица на Дунав. Иван Иванов е взел решението си в последните дни, откакто е имал диалози персонално с водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Адвокат Рена Стефанова е претендентът за кмет на Русе на коалиция „ Продължаваме Промяната - Демократична България “.

А актуалният кмет на града Пенчо Милков ще играе за втори мандат. Той е получил номинации от всички локални структури на Българска социалистическа партия. Милков бе определен за кмет на Русе на локалните избори през ноември 2019 година Тогава той бе един от дребното пробиви на Българска социалистическа партия в локалната власт, побеждавайки някогашния кмет на града от ГЕРБ Пламен Стоилов.

Анатоли Станев е претендентът за кмет на Има Такъв Народ в Русе. Бил е регионален шеф в Русе. По специалност е юрист. Бил е член на Софийската адвокатска гилдия. Станев беше и шеф на Регионалната ревизия по околна среда и водите в Русе преди да заеме поста на регионален шеф.

Амбиция за кмет има и националният представител от „ Възраждане “ Златан Златанов , който е член на парламентарните комисии по конституционни и по правни въпроси.

Искрен Веселинов е претендент за кмет, повдигнат от „ България на районите “.

Здравко Паскалиев е кандидатурата на Политическа партия „ Средна европейска класа “, а от Национална движение „Симеон Втори" залагат на Илиян Илиев .

Съюз на демократичните сили също ще взе участие в конкуренцията със собствен претендент. Това е Станимир Станчев . Политическа партия „ Движение Гергьовден “ се отбелязва с Кристиян Вълчев .

Борислав Българинов е претендентът за кмет, повдигнат от Съюза на свободните демократи, а Айдоан Джелил кандидатът за кмет от Движението за права и свободи.

СИЛИСТРА
В борбата за кмет на Силистра влизат петима претенденти.

В Силистра Българска социалистическа партия поддържа самостоятелния претендент за кмет Александър Сабанов . Бизнесменът първи разгласи, че ще се бори за поста, като ще разчита на гласовете на всички, без ГЕРБ. Има Такъв Народ и Вътрешна македонска революционна организация също застават зад кандидатурата му. Това е третият опит на Сабанов да стане кмет на Силистра.

ГЕРБ залага на Ивелин Статев , който с изключение на регионален шеф е бил и началник на полицията в града.

" Възраждане " вадят на политическата сцена историка Петко Добрев и разчитат на неговия административен и управнически опит като зам.-кмет на общините Дулово и Алфатар.

Георги Георгиев е претендент за кмет, повдигнат от " Пряка народна власт ".

Мария Илчева-Иванова е претендент за кмет, повдигнат от коалиция ПП-ДБ.

СЛИВЕН
Седем претенденти се борят за Града на стоте войводи.

Настоящият кмет на Сливен - икономистът Стефан Радев се впуска в конкуренцията за кметския пост за трети мандат повдигнат от ГЕРБ.

Опоненти ще му бъдат ген. Кольо Милев от Българска социалистическа партия, някогашен кмет на Сливен и народен представител от Българска социалистическа партия, и някогашният регионален шеф Минчо Афузов , повдигнат от Инициативен комитет.

ПП-ДБ издигат като претендент за кмет сегашния регионален шеф на Сливен Маринчо Христов .

В конкуренцията за кметския стол в Сливен се впускат още някогашният ръководител на Съюз на демократичните сили в Сливен предприемачът и някогашен футболист Пламен Крумов , ръководителят на Движение за права и свободи в града Мустафа Мустафов .

" Възраждане " записаха в ОИК Сливен претендента си Климент Шопов .

СМОЛЯН
Осем претенденти влизат в борбата за кмет на община Смолян.

Стефан Сабрутев първи записва в ОИК кандидатурата си за кмет. Той е претендент на Движение " Нашият град ", подсилен и от Инициативен комитет " Бъдеще за Смолян ". 52-годишният Сабрутев е предприемач, бил е общински консултант и два пъти претендент за кмет, издиган от Българска социалистическа партия. И двата пъти губи на балотажа от сегашния кмет Николай Мелемов (ГЕРБ).

Иван Френкев е кандидатурата на Българска социалистическа партия за кмет на Смолян. За малко той беше ръководител на Комисията за отбрана на потребителите. От 2019 година той е общински консултант в локалния парламент от квотата на Българска социалистическа партия.

Минчо Симов е претендентът за кмет на Движението за права и свободи за Смолян.

ГЕРБ номинира Николай Мелемов . След 12 години ръководство на регионалния град, Мелемов ще се бори за четвърти мандат.

Михал Камбарев е претендентът за кмет на община Смолян от ПП-ДБ. С три мандата като депутат в 47-oто, 48-oто и 49-oто Народно заседание, в този момент Камбарев, дружно с екипа си стъпва на предизборната сцена в локалните избори.

Последни заявление за регистрация подадоха и от Местната коалиция " Новото време ". Техният претендент е полковник Димитър Кацаров .

Кандидати за кмет записаха и от " Възраждане " - Ивайло Василев , и от Политическа партия " Български гласъ " - Мирослав Фисински .

СТАРА ЗАГОРА
Шестима са претендентите за кмет на Стара Загора на локалния избор на 29 октомври.

Живко Тодоров е претендентът на ГЕРБ. Той заема кметското място през 2011 година и от този момент ръководи града. Влиза в кметската конкуренция за четвърти път.

Председателят на Общинския съвет в мандат 2019 - 2023 година Мария Динева ще се яви на локалните избори от коалиция " Земеделски национален съюз ".

Димитър Чорбаджиев е претендентът на коалиция ПП-ДБ. Той е общински консултант от " Демократична България ".

Иван Върляков е претендент за кмет на община Стара Загора на Българска социалистическа партия за повторно.

Народният представител Искра Михайлова е претендентът за кмет на " Възраждане ".

" ИТН " издига Тихомир Тенев .

ТЪРГОВИЩЕ
Шестима ще се борят и за Търговище.

Д-p Дapин Димитpoв , сегашен кмет на Община Търговище щe ce ĸaндидaтиpa зa тpeти мaндaт с поддръжката на ГЕРБ. На предходните избори завоюва със забележителна преднина пред претендента на Движение за права и свободи Хамди Илязов, който е и регионален ръководител на Движение за права и свободи. В изборите за локална власт ГЕРБ взе участие с листа от 33-ма претенденти за общински съветници.

Радослав Бойчев се явява на изборите като самостоятелен претендент, повдигнат от предприемчив комитет. Бойчев става член на „ ИТН “, и е определен за регионален координатор на партията в Търговище до ноември 2022 година

ПП-ДБ пък издигат 31-годишният авто инженер Стефан Асенов .

Красимир Русев е претендентът за кмет на Търговище на Политическа партия „ Свобода “.

Маринела Динева е претендентът на Политическа партия „ Партия на Зелените “ за кмет на Търговище.

Има Такъв Народ пък издигат Васил Иванов .

ХАСКОВО
Кандидатът на ГЕРБ за Хасково - 47-годишният Станислав Дечев ще се бори за втори мандат.
Срещу него се изправя градоначалникът с четири мандата и известен колекционер на ретро коли Георги Иванов . Той е повдигнат от локална инициативна група, а с цел да се съблюдава буквата на закона зад него е партия " Български гласъ ".

Третата кандидатура е на предприемача Николай Ставрев , подсилен от локалната коалиция " Спаси Хасково ", Българска социалистическа партия, която за пръв път няма собствен претендент за кмет, " Продължаваме Промяната " и други партии.

Депутатът от " Възраждане " Георги Георгиев също е измежду кандидатите за кметския пост в Хасково.

" ИТН " издига притежателя на таксиметрова компания Иван Иванов .

ШУМЕН
Цели 11 кандидати влизат в борбата за
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР