Предистория Процедурата по избор на концесионер за Летище Пловдив стартира

...
Предистория Процедурата по избор на концесионер за Летище Пловдив стартира
Коментари Харесай

Концесионерът на Летище Пловдив със смели амбиции

Предистория

Процедурата по желание на концесионер за Летище Пловдив започва в края на 2016 година На 18 май 2017 година бяха отворени офертите от трима участници: ДЗЗД „ Силк Роуд Пловдив Еърпорт “, „ Консорциум Летище Пловдив “ (между ПИМК и Тракия икономическа зона, подкрепени от община Пловдив) и обединяване сред „ Хайнан “ и „ Пловдив Еърпорт Инвест “ (HNA Airport Group и Plovdiv Airport B.V.), зад което стои HNA Group. След разглеждане на документите се откри, че ДЗЗД „ Силк Роуд Пловдив Еърпорт “ не дава отговор на критериите за асортимент, и сдружението бе отстранено от присъединяване. Последният апелира решението и процедурата бе краткотрайно спряна. На 1 март 2018 година Върховният административен съд отхвърли жалбата като неоснователна, след което процедурата още веднъж започва. С решение от 28 март държавното управление избра HNA Group за концесионер на Летище Пловдив, който ще оперира в продължение на 35 години. Очаква се до дни договорката да се завърши. В двумесечен период от влизането в действие на решението министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски би трябвало да подписа концесионния контракт.   

Кои са  HNA Airport Group

HNA Airport Group е поделение на HNA Group, отговарящо за построяването, оперирането и контрола на наземните интервенции на нови летища, както и за планирането и вложенията в летищни индустриални зони и към този момент съществуващи летища на групата. Компанията се стреми да стане международен водач измежду летищните оператори. Основана през 2003 година, HNA Group оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии, ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, а годишно транспортира над 100 млн. пасажери до 260 града. HNA Airport Group води началото си от 1993 година, когато се основава самолетната компания Hainan Airlines на едноименния остров. Впоследствие тя се трансформира в конгломерат в областта на авиацията, туризма, недвижимите парцели, финансите и така нататък

Инвестициите

Концесията на Летище Пловдив е за 35 години, като за този период концесионерът се задължава да осъществя вложения в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и създаване на нови уреди. След приключването на гратисния интервал от 48 месеца за всяка календарна година концесионерът ще прави заплащане, което се състои от закрепена и променлива част. Фиксираната част е в размер на 600 000 лв. без Данък добавена стойност, а променлива част съставлява 6% от общия размер на чистите доходи от всички действия за съответната година, свързани с използването на обекта на концесията. Около 30 млн. евро от вложенията ще са за построяването на карго и на пътнически терминал. Предвидено е и удължение на пистата със 700 метра, което ще разреши да кацат и да изхвърчат доста по-голям набор от огромни самолети. В момента пистата е дълга 2500 м.

Намеренията на концесионера

След като стана ясно, че HNA Group печели концесията за Летище Пловдив, от компанията излязоха с публична позиция. Там е посочено, че пловдивското летище ще бъде второто европейско летище в портфолиото на HNA Airport Group, след летището във Франкфурт-Хан в Германия. Амбицията на HNA Airport е да разшири активността на Летище Пловдив и да го развие като карго хъб и районно летище, обслужващо туристопотока от и към Централна и Източна Европа. Като оператор на Летище Пловдив HNA Airport Group планува да вкара своята система за мониторинг и надзор на сигурността, която включва и образование за личния състав на летището. Наскоро в изявление за „ Марица “ предприемачът и представител в Пекин на Българо-китайската асоциация за бизнес развиване Кръстьо Белев, който е съдействал за договорката с летището, разкри част от желанията на HNA Group. Те са част от огромната самодейност на китайското държавно управление „ Един пояс, веднъж ”, което допуска Летище Пловдив да стане част от Пътя на коприната. Концесионерът имал интерес да сътвори дребна или междинна районна самолетна компания в Пловдив, която като член на HNA Group може да обезпечава водачи за вътрешни линии в Китай за други китайски самолетни компании.  Възможността в България да се упражняват водачи също провокирала интерес. Иначе обещанията са за три полета седмично - два карго и един пътнически.

Интересен е и планът им за утилизиране на самолети, които излизат от приложимост. Според господин Белев това би могло да бъде огромен печеливш бизнес, защото България има много експерти авиотехници. Край Пловдив са както Комбинатът за цветни  метали, по този начин и комбинатите в Пирдоп и Златица, които биха могли да утилизират метали от частите на излезлите от приложимост самолети. Някои самолетни елементи също биха могли да намерят на открито пазар като аварийни. В смелите планове е също да се ползва технология за преобразяване на изолационните материали от „ пенсионирани “ самолети в изолираност за строителството. Пловдив като най-близкото географски до Китай летище от Европейски Съюз би могъл да стане логистична дестинация за интермодален превоз. Тук могат да се докарват огромни количества артикули, които с камиони да се транспортират до другите страни в Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР