Предишното правителство бе създало илюзия за строителството на АМ „Хемус

...
Предишното правителство бе създало илюзия за строителството на АМ „Хемус
Коментари Харесай

Зам.-министърът на МРРБ: Строителството на Хемус се е превърнало в илюзия

" Предишното държавно управление бе основало заблуда за строителството на Автомагистрала „ Хемус " - по какъв начин се строи, какъв брой е значима, само че вместо приоритет на страната, имаме строителна заблуда, в която констатирахме голямо нелегално строителство и изплатени авансово средства за несъществуващи сектори. По този метод страната се е оказала най-големият извършител на Закона за устройство на територията ". Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той разяснява, че допреди да влезе в Министерство на регионалното развитие си е представял, че цялата автомагистрала се строи и като български жител се е радвал за това.

" Не мога да си показва за какво не е планувана цяла автомагистрала, за какво не е отчуждена цялата земя, за какво не е получила позволение за градеж. Никой не е знаел по кое време Автомагистрала " Хемус " ще бъде приключена ", сподели арх. Шишков.

Той напомни, че служебното държавно управление е заварило строителни позволения и документи за сектори от 1 до 3, а за лотовете от 4 до 6 забавени процедури. За сектори 7, 8 и 9 даже няма трасе на автомагистралата.

Подобен проблем съществува и при градежа на автомагистралата Видин - Ботевиград, където не е конкретизирано трасето сред Монтана и Мездра. " Там се строи от двата края, а в средата няма трасе ", разяснява той.

Зам.-министърът е безапелационен, че не е спрян градежа на автомагистрала " Хемус ".

" За 4-ти лот към този момент има решение на Министерския съвет за отчуждаване. В момента се довършват процедурите по възнаграждение на притежателите на парцели. За 5-и лот следва да се внесе за решение в Министерски съвет за отчуждаване. Така, че лъжата, че ние сме спрели строителството на " Хемус " се оказа плоска ", уточни арх. Шишков.

Той е уверен, че се работи стремително автомагистралата да се построи със всички законови процедури.

" Оказва се, че до момента в който ние бързаме да довършим процедурите, някой си е разрешил да строи нелегално в непознати парцели и няма тъжба от притежателите. Жалби е имало поради унищожени горски територии поради строителството на автомагистралата ", разяснява още арх. Шишков.

Зам.-министърът съобщи, че се търси кой е строителят. Към този миг единственият строител е " Автомагистрали " ЕАД, само че не е почнало строителство публично ".

" Предишните ръководещи са раздали пари за Автомагистрала " Хемус " напред и то даже тук-там, където не се знае къде ще мине трасето. Хаосът, който намерихме, е документален и юридически. Те по този начин са си работили ", разяснява още арх. Иван Шишков и посочи, че за Министерство на регионалното развитие е значимо да се направи разбор, а не проверка на това, което се строи, с цел да може да се продължи.

И още - " откритото от нас едни могат до нарекат безпорядък, а други могат в това число да кажат, че е проведена незаконна група. Значи може да го тълкувате от единия до другия край, както си го визиите ", уточни заместник-министърът.

Арх. Шишков изясни, че държавното сдружение " Автомагистрали " е употребявано за пощенска кутия, защото се води формален строител на автомагистралата.

" Изкуствено е основан проблем, тъй като " Автомагистрали " няма запас да строи. Тя обаче не прави контракти за подизпълнители за строителство, а прави контракти, свързани с доставка на материали и строителна техника. Но най-после ще се окаже, че държавното сдружение е отговорно и всички вреди ще останат за страната. Едни компании ще си получат парите, тъй като ще доставят материали, други ще си получат парите, тъй като са доставили строителна техника, а най-после качеството и некачеството на строителството ще остане в " Автомагистрали ", разяснява той.

" За нас беше ясно, че се случва нещо, което не е в реда на нещата. Мащабите са огромни, проблемите, които установихме са, че има огромна количество строителство без позволения за градеж и утвърдени планове.. " Държавата е позволила голямо нелегално строителство, а това крие риск за качеството. Сега сътворяваме ред в хаоса, тъй като раздаването на пари без да има съображение и обмисляне е повече от безпорядък. " Сега приказват, че вършим безпорядък, само че това, което заварихме, е същински безпорядък ", разяснява арх. Шишков и изрази съмнение, че досега е нямало сигнали за нарушавания, тъй като най-вероятно ДНСК с предходното управление е мълчал за тях.

" Сега ние ревизираме дали обратно във времето е имало тъжби, тъй като може да се окаже, че има непроверени документи ", сподели заместник-регионалният министър.

Той увери, че служебното държавно управление ще остави решение за завършването на " Хемус " на идващото постоянно държавно управление в няколко аспекта.

" Първият е мащабите на противозаконното строителство, което би трябвало да се установи на 100%, както и предложение за законни процедури, с които проблемите да се преодолеят. Работи се интензивно за планиране на лотовете 7, 8 и 9. Искаме да оставим на идващия постоянен кабинет свършена процедура за секторите от 4 до 6-и лот, и трасе за останалите. Тази автомагистрала е значима, само че няма по какъв начин да стане до 2024 година, акцентира още арх. Шишков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР