Предимствата ни от влизането в Шенген не са свързани само

...
Предимствата ни от влизането в Шенген не са свързани само
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: В Шенген Русе ще гледа към Букурещ, а не к...

Предимствата ни от влизането в Шенген не са свързани единствено с бизнеса на транспортните компании. Това акцентира икономистът Лъчезар Богданов. Той счита, че най-преките изгоди са ясни и те са свързани с границите към прилежащи страни.

„ Очевидно персоналното напредване е по-лесно. Товарният превоз също усеща това, че сме в шенгенската зона. Това, което е по-важно, е вторичният резултат, който се вижда ясно в град като Русе. Там на районните полемики към момента хората се оплакват какъв брой е мъчно да се стигне до София или до Варна. Логично е икономическата интеграция на Русе да е по-скоро с развития град Букурещ и зоната към него, който е на 80 километра от Русе ”, изяснява Лъчезар Богданов.

Така Шенген с изключение на за по-бързия граничен надзор спомага и за отпушването на цялата инфраструктура и в действителност трансформира образа на районите в България. Той им разрешава да се развиват по този метод. Според икономиста това са някакви не толкоз директни, само че по-дългосрочни изгоди.

Той напомня, че това да си в шенгенската зона има и съответния политически резултат. „ Разбира се, че има и политически аспект, тъй като анализаторите постоянно споделят: Значи има аргументи да не ви одобряват в Шенген? Какви са те? И се виждат пробойните в системите за сигурност и върховенството на закона - това е знак за страната. Външният човек се пита: по какъв начин по този начин другите могат, а вие не можете? Това дава някакъв превес при взимането на капиталови решения ”, споделя той.

Ако приказваме още по-широко и се обърнем към огромните аутсорсинг бизнеси, ще забележим, че Шенген отново има огромно значение. „ Става въпрос за компании с 5-6 хиляди души личен състав. Давам за образец Полша, където има много огромни сходни компании. И бизнес моделът не е да се взимат единствено локални хора. Има нонстоп пътувания по бизнес и когато би трябвало да се вземе решение къде да се разположи централата на такава компания - дали страната е в Шенген, или е отвън зоната, има значение. Това няма да е първото нещо, което се гледа, и няма да е решаващо, само че в един миг, когато би трябвало да се наклонят постоянно везните, се появява ”, уверен е Лъчезар Богданов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР