Предимствата на опитните по-възрастни работници, във и извън заседателните зали,

...
Предимствата на опитните по-възрастни работници, във и извън заседателните зали,
Коментари Харесай

Все повече възрастни работници предпочитат да се пенсионират

Предимствата на опитните по-възрастни служащи, във и отвън заседателните зали, в никакъв случай не са изглеждали по-очевидни, написа Financial Times.
 
Но същите тези хора са в развой на огромно изгубване, напускайки бюрата си с по-високи темпове, в сравнение с техните сътрудници в средата на кариерата си на работни места по целия свят.
Близо 70% от 5-те милиона души, напуснали работа в Съединени американски щати по време на пандемията, са били на възраст над 55 години, регистрираха откриватели през ноември. В Обединеното кралство равнището на претовареност на лицата над 50-годишна възраст е спаднало с двойно повече по отношение на тези на възраст сред 25 и 49 години през 2020 година

Това може да е добре пристигнало развиване за по-младите служащи, които се борят да си проправят път измежду голямата демографска вълна от бейби-бумъри (следвоенното потомство – бел. прев.), вкопчени в работата.

И няма подозрение, че доста по-възрастни напускащи с наслада се насочат към пенсиониране след криза, която, за разлика от последния огромен спад през 2008-09 година, ги остави с по-скъпи жилища и по-дебели портфейли от акции.

И въпреки всичко, както за служащите, по този начин и за работодателите, картината надалеч не е еднообразно розова. Сивата вълна на овакантяване съставлява катурване на значима наклонност отпреди коронавирус, а точно - за по-възрастна работна мощ.

В Съединени американски щати процентът на служащите на възраст 55 или повече години набъбна от 13% през 2000 година на 24% през 2019 година, като сходни модели се появиха и другаде, което бе тъкмо това, което доста държавни управления желаеха. Те подвигнаха възрастта за пенсиониране, с цел да се оправят със страховете, че ще е мъчно застаряващото население да бъде подкрепено от свиващия се дял на по-младите служащи, което подхрани повишаването на по-възрастния личен състав, което бе добра вест за работодателите в страна като Обединеното кралство. В комбиниране с други трендове при миграцията и дерегулацията на трудовия пазар за тях стана релативно елементарно да наемат нужните служащи.

И защото доста от тези служащи бяха наясно какъв брой елементарно могат да бъдат сменени, те се съгласяваха на работни часове и условия, които бяха по-удобни за компаниите.
Пандемията промени картината. На безчет места в този момент работодателите са изправени пред изострен дефицит на работна ръка, който спомогна за анулацията на полети, затварянето на заведения за хранене и празните хотелски стаи.
 istock istock
Би било неточност да упрекваме за всичко това сивите „ номади “, които се пенсионират щастливо по бреговете. Хората над 50-те също претърпяха тежестта на пандемичните съкращения в доста страни.

Една трета от хората във Англия, които бяха съкратени по време на пандемията, бяха на възраст 50 или повече години, регистрира английският благотворителен център за по-добро стареене.

Как може да се пенсионирате в Германия

А съкращаването на лица над 50 години бе на половина по-малко евентуално от повторното наемане по-млади служащи по време на пандемията. Не всички бяха задоволително възрастни, с цел да дават отговор на изискванията за държавна пенсия. Това беше пагубно на самостоятелно равнище. Но то също може да сътвори огромни проблеми за фирмите, които привикнаха с наличността на по-възрастни, опитни служащи и нямат опция за бързо образование на нов личен състав.

„ Имаме приключване на умения “, споделя Ник Галимор, шеф по нововъведенията в Advanced, английска бизнес софтуерна група. Той прекарва доста време в диалози с HR шефовете и споделя, че загубата на умел личен състав може да удари тежко даден бизнес.
 istock istock
Според него отговорът е фирмите да мислят повече за това по какъв начин да привлекат и задържат такива служащи. Един от методите за това не би бил оригиналност за всеки шеф, който е отделил даже единствено минута в чуване какво желаят чиновниците сега: продължение на автономията, на която мнозина се радваха по време на пандемията.
Служителите от всички възрасти желаят повече независимост на работното място. За някои по-възрастни може би в никакъв случай не е имало по-добър миг да го реализиран.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР