Предимно граждани на ЕС са използвани от руските служби в

...
Предимно граждани на ЕС са използвани от руските служби в
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Граждани на ЕС са използвани за шпиони от руските служби

Предимно жители на Европейски Съюз са употребявани от съветските служби в Европа и Англия, поради доста по-лесния достъп до разнообразни страни. Това съобщи в предаването “Събуди се ” някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

“Големите общности на съответната нация имат опция за по-лесно инфилтриране сред тях. Започнахме с трима души, упрекнати в шпионаж, и  тази клетка се разраства. Това е един доста характерен, само че характерен метод за набиране на сътрудници, защото не имат висок сан в цялата тази конструкция на разследващите служби ”, счита Керемедчиев.

По думите му тези хора се употребявани с цел да дават информация и да събират данни от общността, в която живеят.

„ Имали са разнообразни паспорти, само че и с българските си, те могат да имат достъп безпроблемно до разнообразни територии. Търсят се хора, които „ минават под радара ”. Ежедневни срещи, които да не будят подозрение ”, сподели Керемедчиев.

Според него има възможност Ваня Габерова да е без директен достъп с съветските служби

„ По другарска линия да бъде помолена: „ Моля те, вземи тези документи и да ги занесеш на един мой другар. Такъв вид доверчивост е доста характерен, с цел да станеш проводник. Тя е на доста ниско равнище в тази подчиненост. Тази конструкция е добре готова. На върха има избран човек, който има достъп до съответния офицер на ГРУ. Наистина е допустимо това момиче да бъде вербувано, без тя да осъзнава, че е по този начин ”, счита Керемедчиев.

Той съобщи, че е съществено обезпокоен от това, че упрекнатите българи са взели участие интензивно в подготвянето на изборните процеси зад граница.

„ Трябва да се прегледа по какъв метод гласоподават българите в чужбина. В момента се откриват изборни секции в заведения за хранене, благосъстоятелност на българи, в клубове, във всевъзможни пространства, които могат да се приспособят. Тези хора не минават инспекция, просто се чува една добра дума за тях. Възможностите за операция са доста огромни ”, сподели Керемедчиев.

Според него поради оптимално отворените благоприятни условия за българите да упражнят вота си зад граница, опциите за корист се усилват.

„ И се чудим за какво резултатите зад граница в последна сметка са толкоз по-различни, в сравнение с резултатите в България. Няма логичност, ние сме едни и същи хора, имаме един и същи ползи, без значение къде живеем. Няма логичност да има такава огромна разлика в изборните резултати зад граница. Това значи, че очевидно има нещо, което не е по този начин ”, разяснява Керемедчиев.

По думите му българските избори „ несъмнено са във фокуса на съветските служби ”.

Керемедчиев разяснява изгонването на 70 чиновници на съветското посолство в страната ни.

„ Оказа се, че тези, които са на най-ниските позиции в съветското посолство, са били с най-високи чинове в съветското разузнаване. Тоест, съветското разузнаване несъмнено употребява доста по-обикновени чиновници, дори не и дипломати. А ние се учудваме, че има и свещеници сред тях ”, разяснява някогашният зам.-министър.

„ Руската черква оптимално взе участие в съветската политика, тъй че не се колебая и новият делегат да има такава задача ”, сподели той.

Според него България е подготвена за приемането й в Шенген.

„ Ако не убедим Австрия и Нидерландия до края на годината, че можем да станем пълноправни членове, ще би трябвало да се върнем в първичното предложение да влезем на две степени. Първо  да влезем с нашите летища и пристанище, където няма нито една рецензия от нашите сътрудници по отношение на сигурността, мигранският напън и метода, по който ние опазваме нашите въздушни и морски гранични пунктове. На идващ стадий да оставим сухопътната граница, която е главният проблем ”, сподели Керемедчиев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР