Преди заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни,

...
Преди заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни,
Коментари Харесай

Брюксел настоя до есента да има съгласие за дългосрочния бюджет на ЕС

Преди съвещанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни, Европейската комисия прикани водачите да положат старания за прогрес в договарянията по идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз (2021-2027 г.), с цел да може да бъде реализирано съглашение до есента. Има изгледи за реализиране на съглашение, само че би трябвало да се свърши още доста работа, като в същото време залозите са високи, се показва в известие на институцията.

" Времето тече и всяко закъснение на бъдещия бюджет на Европейски Съюз коства скъпо. Ако не бъде реализирано съглашение в точния момент, ще има неподходящи последствия за учащите, земеделските стопани и откривателите, както и за всеки различен, който получава средства от бюджета на Европейски Съюз. Настоящият дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2014-2020 година беше признат с шестмесечно забавяне, което засегна негативно доста жители както в нашите страни членки, по този начин и отвън тях ", се споделя още в известието.

За да се избегне сходен сюжет, Комисията прикани Европейския съвет да изготви пътна карта за реализиране на съглашение по дълготрайния бюджет на Европейски Съюз през есента.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер сподели: " Предвид маркираната най-висока изборна интензивност на изборите за Европейски парламент от 20 години насам и акцията, която бе ориентирана към европейските въпроси повече от всеки път до момента, 2019 година е година на възобновяване за нашия съюз. Постигането на съглашение по бъдещия ни бюджет не е аритметично деяние. То има за цел да бъдат обезпечени бюджетни средства, които подхождат навръх нашите упоритости и цели. Залозите са високи, само че със храброст и политическа воля съществува опция да бъде реализирано съглашение до есента ".

Еврокомисарят, отговарящ за бюджета и човешките запаси, Гюнтер Йотингер посочи: " Благодарение на положителната работа на три поредни ръководи на Съвета към този момент постигнахме отчасти съглашение по 12 секторни досиета, а договарянията могат да стартират по други 16. Най-важното е да бъде реализирано съглашение по общата рамка. И това би трябвало да стане факт допустимо най-бързо - в името на учащите, земеделските стопани и откривателите, както и доста други, които разчитат на бюджета на Европейски Съюз ".

В известието се показва, че в хода на договарянията доста от детайлите, препоръчани в началото от Европейската комисия, са получили необятна поддръжка от Европейския парламент и Съвета (държавите членки). Те включват рационализирана и по-прозрачна конструкция на бъдещия бюджет, понижаване на броя на стратегиите и основаване на нови интегрирани стратегии в области като вложението в хората, единния пазар, стратегическите вложения и правата и полезностите, опростяване на разпоредбите за финансиране, по-голяма еластичност, с цел да се подсигурява бърза реакция.

Напредък бележат и разискванията на следните оферти: бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност за еврозоната, новия механизъм, гарантиращ, че всеобщите недостатъци в използването на правилата на правовата страна не излагат на риск бюджета на Европейски Съюз, предложенията на Комисията за модернизиране на приходната част на бюджета на Европейски Съюз.

В същото време основни политически въпроси, и по-специално финансовите аспекти, към момента не са разисквани. Това би трябвало да стане в този момент, упорства Еврокомсията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР