Преди заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на

...
Преди заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на
Коментари Харесай

ЕК призовава за постигане на споразумение по бюджета на ЕС за периода 2021—2027 г.

Преди съвещанието на Европейския съвет, което ще се организира на 20 и 21 юни, Европейската комисия приканва водачите да положат старания за постигането на прогрес в договарянията по идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021—2027 година, с цел да може да бъде реализирано съглашение до есента. Има изгледи за реализиране на съглашение, само че би трябвало да се свърши още доста работа, като в същото време залозите са високи.

В оповестено през днешния ден известие Комисията преглежда постигнатото досега и показва главните нерешени въпроси, по отношение на които би трябвало да бъдат подхванати дейности, като по този метод проправя пътя за бързо реализиране на съглашение. Времето тече и всяко закъснение на бъдещия бюджет на Европейски Съюз коства скъпо. Ако не бъде реализирано съглашение в точния момент, ще има неподходящи последствия за учащите, земеделските стопани и откривателите, както и за всеки различен, който получава средства от бюджета на Европейски Съюз. Настоящият дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2014—2020 година беше признат с шестмесечно забавяне, което засегна негативно доста жители както в нашите страни членки, по този начин и отвън тях, оповестиха от пресцентъра
За да се избегне сходен сюжет, Комисията приканва през днешния ден Европейския съвет да изготви пътна карта за реализиране на съглашение по дълготрайния бюджет на Европейски Съюз през есента и да прикани Съвета да работи предпочитано по този въпрос.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: Вече са положени съществени старания, с цел да може работата по предлагането на Комисията за бъдещия дълготраен бюджет на Европейски Съюз да напредне. Поздравявам Европейския парламент и страните членки в границите на Съвета за усилената им работа и ангажираността им. Дойде моментът да ускорим дейностите. Предвид маркираната най-висока изборна интензивност на изборите за Европейски парламент от 20 години насам и акцията, която бе ориентирана към европейските въпроси повече от всеки път до момента, 2019 година е година на възобновяване за нашия Съюз. Постигането на съглашение по бъдещия ни бюджет не е аритметично деяние. То има за цел да бъдат обезпечени бюджетни средства, които подхождат навръх нашите упоритости и цели. Залозите са високи, само че със храброст и политическа воля съществува опция да бъде реализирано съглашение до есента.

Комисарят, отговарящ за бюджета и човешките запаси, Гюнтер Йотингер съобщи: Благодарение на положителната работа на три поредни ръководи на Съвета към този момент постигнахме отчасти съглашение по 12 секторни досиета, а договарянията могат да стартират по други 16. Най-важното е да бъде реализирано съглашение по общата рамка. И това би трябвало да стане факт допустимо най-бързо — в името на учащите, земеделските стопани и откривателите, както и доста други, които разчитат на бюджета на Европейски Съюз.

През май и юни 2018 година Комисията показа предложение за нов, съвременен дълготраен бюджет, който е мощно ориентиран към целите на Съюза, в това число законодателните оферти за 37-те секторни стратегии. Въз основа на това както Европейският парламент, по този начин и Съветът към този момент са свършили доста работа. Постигнат бе прогрес във връзка с общата рамка. По доста от секторните оферти работата е завършила най-малко отчасти. В хода на договарянията доста от детайлите, препоръчани в началото от Европейската комисия, към този момент получиха необятна поддръжка от Европейския парламент и Съвета. Те включват:

- мощен акцент върху европейската добавена стойност;

- рационализирана и по-прозрачна конструкция на бъдещия бюджет;

- понижаване на броя на стратегиите и основаване на нови интегрирани стратегии в области като вложението в хората, единния пазар, стратегическите вложения и правата и ценностите;

- по-силен акцент върху потребните взаимоотношения сред инструментите;

- опростяване на разпоредбите за финансиране;

- по-голяма еластичност, с цел да се подсигурява бърза реакция в един бързо изменящ се свят.

Напредък бележат и разискванията на следните оферти:

- бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност за еврозоната; новия механизъм, имащ за цел да се подсигурява, че всеобщите недостатъци в използването на правилата на правовата страна не излагат на риск бюджета на ЕС;

- предложенията на Комисията за модернизиране на приходната част на бюджета на Европейски Съюз.

В същото време основни политически въпроси — и по-специално финансовите аспекти — към момента не са разисквани. Това би трябвало да стане в този момент. На съвещанието на Европейския съвет през юни следва да стартира нов стадий на политическите договаряния, който ще се характеризира с по-силен акцент върху финансовите и други стратегически въпроси. Това е единственият метод да се подсигурява, че може да бъде реализирано навреме съглашение и че новите стратегии са подготвени за осъществяване до 1 януари 2021 година

Навременното обезпечаване на бъдещия бюджет ще докара до съответни резултати за всички европейци: Той ще сътвори десетки хиляди работни места в региона на научните проучвания още през 2021 година и още повече в стопанската система като цяло, ще подсигурява, че над 100 000 плана по политиката на доближаване ще започват в точния момент, ще даде опция на 1 000 000 младежи да се възползват от продан по програмата „ Еразъм “ и ще разреши на 40 000 младежи да вземат участие в дейности за взаимност в цяла Европа през 2021 година Той ще помогне на започващите предприятия и на дребните и междинните предприятия да осъществят своите вложения, ще усили доста вложенията и потенциала в региона на защитата и ще подкрепи отбраната на границите на Европейски Съюз против трафика, контрабандата и измамите.

Няма да е елементарно работата по бъдещата рамка и разходните стратегии да завърши в точния момент, с цел да могат те да стартират да се извършват от 1 януари 2021 година Това обаче е постижимо, при изискване че Европейският съвет поеме водеща роля в този развой.

На 2 май 2018 година Комисията показа предложение за съвременен, уравновесен и обективен бюджет, с цел да се реализиран целите на Европа, избрани от водачите в Братислава през 2016 година и в Рим през 2017 година Това предложение бе неотложно последвано от законодателни оферти за 37-те секторни стратегии, които са част от бъдещия дълготраен бюджет. Опирайки се на тази солидна база, Комисията работи в тясно съдействие с българското, австрийското и румънското председателство, с цел да напреднат договарянията.

Що се отнася до периодите, през цялото време Комисията изрази поддръжката си за упорит график. В заключенията си от декември 2018 година Европейският съвет прикани да бъде реализирано съглашение в Европейския съвет през есента на 2019 година За да бъде реализирана тази цел, Комисията ще продължи да работи в доста тясно съдействие с актуалното и бъдещото председателство, както и с Европейския парламент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР