Преди време търговците на текстилния пазар в квартал Ал-Азар на

...
Преди време търговците на текстилния пазар в квартал Ал-Азар на
Коментари Харесай

В Египет няма и помен за резултат от реформите

Преди време търговците на текстилния пазар в квартал Ал-Азар на Кайро виждаха магазините си цялостни с клиенти, само че заради растящите цени това към този момент не е по този начин.

Причина за възходящата серпантина на цените са фрапантните промени, за които държавното управление твърдеше, че ще донесат изгоди на разтърсената от неразбория страна, написа в собствен материал AFP.

Но вместо възстановяване, мнозина египтяни виждат утежняване на нещата, и икономическите несгоди могат да слагат пред огромно предизвикателство президента Абдел Фатах Сиси, защото той се доближава до избори, за които всъщност няма съперник.

" Хората, които желаят да се оженят в наши дни, би трябвало да чакат, няма пари, с цел да купят нищо ", споделя Шайма, стопанка на 30-годишна възраст, до момента в който търси някаква тъкан.

" Преди години заплатата беше задоволителна и имаше даже остатък, само че в този момент заплата, която доближава даже три хиляди или четири хиляди лири ( 180 евро) на месец, не е задоволителна. "

Президентските избори в Египет от 26 до 28 март са трети, откакто въстанието през 2011 година смъкна дългогодишния властник Хосни Мубарак, и наподобява, че Сиси сигурно ще завоюва втори четиригодишен мандат.

Повечето от неговите противници бяха отстранени или се отдръпнаха,, а единственият различен претендент Муса Мостафа Муса преди е изразявал поддръжката си за някогашния боен началник.

Ефектите на плаващия курс

Макар да има дребна конкуренция пред урните, икономическото неодобрение, пред което са изправени доста египтяни, може да се окаже по-голям политически проблем.

Разтърсен от протестите през 2011 година и годините на разтърсвания, които последваха, Египет приложи набор от радикални стопански промени, свързани с тригодишен заем от 12 милиарда $, утвърден от Международния валутен фонд през ноември 2016 година

Стъпките включват приемането на налог върху добавената стойност, редуциране на енергийната дотация и плаващ курс на египетската лира, който понижава на половина цената си по отношение на $ в страната, която е подвластна от вноса.

Сайед Махмуд, 50-годишен, един от най-големите търговци на тъкани в квартал Ал-Азар, седи пред магазина си, обвинявайки " плаващия курс на лирата " за спада.

" Това решение промени всичко. Цените набъбнаха три-четири пъти. Одеяло, което беше 200 лири, в този момент коства 800 ", сподели Махмуд.

След въвеждането на този плаващ курс на валутата инфлацията се повиши, достигайки връх от 34,2% през юли.

Междувременно 28 % от египтяните, или 93 милиона души, в този момент живеят под прага на бедността, сочат публични данни. Макар че някои от ограниченията на държавното управление бяха позитивни, плаващият курс на лирата беше осъществено " по най-лошия метод ", сподели Али Ел Махди, някогашен декан на факултета по стопанска система и политически науки в Каирския университет.

" Ако икономическото усъвършенстване идва за сметка на виталния стандарт на хората, тогава задачата на програмата за промени не е реализирана ", сподели тя.

Безработица и локална промишленост

Въпреки растящата инфлация и възходящата беднотия, Сиси упорства, че в първия му мандат се следи " невиждан взрив ".

От избирането му през 2014 година откакто военните смъкнаха ислямиста Мохамед Морси, Египет работи по серия от мега планове. Големите национални планове включват разширението на Суецкия канал, което завърши през 2015 година, към година след встъпването в служба на Сиси.

След приключването на тази задача, Сиси разгласи различен упорит план: нова столица, която понастоящем се строи върху към 170 квадратни километра и би трябвало да стартира да действа идната година. " Ще приключим към 11 000 плана... с цената от към 2 трилиона лири ", сподели Сиси през януари.

Приветствайки икономическите триумфи по време на неговия мандат, той уточни повишаването на запасите в задгранична валута до 37 милиарда $ и спад на безработицата до 11,9%.

Но икономисти като Махди обявиха, че в случай че държавното управление желае да построи резистентен напредък, би трябвало да се концентрира върху подсилването на " индустрията, селското стопанство и услугите за трайно и действително понижаване на безработицата ".

" Националните планове се нуждаят единствено от краткотрайни служащи ", сподели Махди.

И до момента в който през януари МВФ разгласи " удобна " икономическа вероятност за Египет след растеж от 4,2% през фискалната година до юни 2017 година, мнозина не го усещат.

Както продавачът на тъкани Махмуд, който твърди, че не е видял никакви усъвършенствания. " Политическото управление на страната работи вярно и реализира доста солидни планове и аз поддържам Сиси още веднъж и още веднъж, само че каква ми е изгодата сега? ".

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР