Преди време се оплаквах от липсата на тестови бройки видеокарти

...
Преди време се оплаквах от липсата на тестови бройки видеокарти
Коментари Харесай

MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – абсолютната 1080p граница

Преди време се оплаквах от неналичието на тестови бройки видеокарти – несъмнено един от най-важните съставни елементи във всяко PC, изключително в случай че приказваме за гейминг. През последните месеци обаче нещата на този фронт се раздвижиха толкоз, че даже ние едвам смогваме с ревютата и все по-разнообразните и диверсифицирани модели, планувани да покрият всяка ниша и да убедят всеки геймър да бръкне в джоба си, без значение къде в хранителната верига се намира.

NVIDIA са неоспорим водач от много години насам, когато приказваме за най-високите равнища на продуктивност на графичните чипове, само че AMD от своя страна не престават да оферират доста съответни решения в междинния клас – както като продуктивност, по този начин и като цена. Лекото крушение с RTX технологията (най-просто казано – прекомерно скъпи карти, малко продажби и съмнителни изгоди за геймърите) накара NVIDIA да огледа съществено към средата на гореспоменатата хранителна верига.

Първият резултат беше GTX 1660 – малко или доста вид на RTX 2060, само че без особено отделените ray tracing ядра. Картата съгласно мен беше доста добре позиционирана и даде на геймърите бюджетен 1080p гейминг, заслужен за предшественика – обичаната GTX 1060. Това обаче като че ли не беше задоволително и напълно скоро в пощата на PCWorld се появиха два представителя на още по-достъпната GTX 1650 – дело на сътрудниците на NVIDIA – MSI. Това са картите 1650 Ventus и Gaming X, които ще разгледаме в днешното ревю.

 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница
 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница

Спецификации

Както можете да видите от таблицата, а и от видеото – разликите сред тези две карти не са изключително огромни. Броя процесорни ядра е еднакъв, както и размера GDDR5 RAM – 4GB, шината на двете карти също е идентична – 128 бита. Основната разлика идва от оптималната периодичност, която може да доближи GPU-то. При Gaming X тя е 1860MHz, до момента в който при Ventus – 1740.

 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница
Първата карта разполага и с по-добро изстудяване в лицето на TORX перките, а тези две разлики водят и до трета – Gaming X изисква в допълнение зареждане през 6-пинов кабел, до момента в който Ventus черпи сила непосредствено през PCI врата. Физическият размер на Ventus също е друг – картата е по-къса с цели 8 сантиметра, само че пък разполага с DVI порт, в допъление към HDMI и DP. Gaming X заменя този порт с DP, с цел да предложи настройка 2xDP и 1хHDMI. Последната козметична разлика е съществуването на подсветка в логото MSI при Gaming X.



Тестова настройка

MSI X470 GAMING M7 AC - предоставена от MSI
AMD Ryzen 7 2700X - предоставени от AMD
Arctic Freezer 34 eSports DUO - възложен от Arctic
Corsair Vengeance RGB 4x8 GB DDR4 3000MHz – предоставени от Corsair
MSI GTX 16 5 0 Ventus XS OC 4 G / MSI GTX 1650 Gaming X 4G
Western Digital WD512Black PCIe NVMe - възложен от Солитрон
FSP HydroGE 650 - предоставено от FSP
Windows 10 Pro RS3
HP EliteDisplay E232 1920x1080

Как тествахме?

Очевидно тези две карти са предопределени за 1080p гейминг (мисля че в 2019-а година няма смисъл да се занимаваме с по-ниска резолюция). Традиционно използвах най-високите графични профили при 10 заглавия, с които тестваме – без да трансформирам ръчно стойностите. Всички игри използваха вградените бенчмаркове, които пуснах по 10 пъти и изведох междинен резултат, като се изключи Battlefiled V, при който използвах FRAPS, с цел да запиша фрагментите за секунда.

 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница
 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница
За съпоставяне, несъмнено, използвах двете карти от по-висок клас, които разгледахме по-рано предишния месец – MSI GTX 1660 Ti Gaming X и 1660 Venuts. Този път не съм присъединил RTX 2060 в сравнението, тъй като тази карта е позиционирана в напълно различен сегмент – както като продуктивност, по този начин и като цена. Следващата седмица очаквайте ревю на AMD RX570 – карта, която към този момент е класика в междинния клас – тогава ще забележим и по какъв начин тези четири карти се показват по отношение на много по-възрастния си другар.

Резултати

Съвсем предстоящо резултатите на Ventus и GamingX са на практика идентични. 120 MHz от горната страна в оптималната тактова периодичност постоянно не дават разлика, а когато това е налице, 1-2 фрейма могат да бъдат в границите на допустимата неточност. Производителността на тези две карти е изцяло идентична в нашата тестова установка.

 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница
Поставянето на по-добро изстудяване при 1650 Gaming X обаче дава забележими резултати – картата е с 3-4 градуса по-хладна от Ventus под товар. MSI прави оценка потреблението на луфт на двете карти на 75 и 85 вата респективно, което потвърдих в тестванията. Също по този начин, целесъобразното зареждане съгласно MSI е най-малко 300 вата – в случай че машината ви няма оптично устройство и HDD, а разчита на SSD, бихте могли да се соравите с сходна мощ, само че аз персонално поучавам най-малко 450 вата, изключително в случай че планирате овърклок на процесор/видеокарта.

 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница
 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница

Изводи и финални думи

С представянето на GTX 1650 NVIDIA бележи безспорната граница на бюджетния 1080p гейминг. Част от заглавията, с които тествах, съумяват да реализират междинна стойност на фрагментите за секунда над 60 и то при оптимални графични настройки. Други, по-нови и трудоемки заглавия обаче са тотално невъзможни за игра при сходни настройки и би трябвало лек компромис с графиката, с цел да вървят гладко. Това, несъмнено, не е нищо трагично – надали ще усетите огромна разлика сред Ultra и High, тъй че – може да се каже, че 1650 се оправя с 1080p, на косъм.

 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница
Ако би трябвало да съпоставяме двете оферти от колегата MSI – Gaming X и Ventus, разликите са много по-малко от приликите. Двете карти оферират на практика идентична продуктивност, а в случай че би трябвало да ви съветвам коя да изберете, това несъмнено ще е 1650 Ventus. Тя може да се откри към този миг за 385 лв., към 50 по-малко от Gaming X. Тези 50 лв. ще ви донесат малко по-добро изстудяване и съществуването на една RGB зона, само че пък размерите на Ventus и зареждането през PCI врата я вършат доста атрактивна за компактни и нискоенергийни билдове.

 MSI GTX 1650 Ventus и Gaming X – безспорната 1080p граница
Следващата стъпка нагоре в 1660 Ventus, която ще ви предложи малко повече независимост и изцяло безпроблемен 1080p гейминг против още 150 лв. от горната страна (529 лева към момента). Лично на мен ще ми бъде доста забавно по какъв начин се показва RX 570 против тази конкуренция – цената на тази карта е под 400 лв.. Очаквайте идната седмица да изправя и този кандидат до стената, с цел да разберем един път вечно кой е първенецът при 1080p гейминга.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР