Преди време ходих на почивка в България, а после с

...
Преди време ходих на почивка в България, а после с
Коментари Харесай

Какво Би Се Случило, Ако Кан Аспарух Бе Отвел Българите На Запад - Уникалният Разказ На Един Английски Професор

Преди време вървях на отмора в България, а след това на драго сърце се връщах няколко пъти в тази невероятна страна. Опознах хората и изследвах детайлно историята на родината им. Без да изпадам в детайлности, бих описал българите като ненормални... само че някак неподправено свежи в лудостта си. Те са свободни и не им пука от нищо, ексцентрични са, умеят да се забавляват, календарът им е наблъскан с празници (има такива даже на агнето, рибата, а по Коледа почитат прасето). Живеят щастливо, само че обожават да се оплакват. Примерно питаш някой „ по какъв начин си ”, а той омърлушено вика „ все една и съща ”. Всъщност на тоя човек му се е родило дете, купил си е нова кола и е ходил със фамилията си на отмора в Солун. Такива са – не желаят да си признаят, че им е добре. Веднъж в диалог на маса в град Вълчедръм един от новите ми другари сподели, че било по-добре кан Аспарух да бил завел българите някъде на запад. Всички го поддържаха, само че забавно, че никой от тях не живееше неприятно. Тогава не се замислих над тази българска фантазия.

Времето се кани да вали. Стоя у дома пред остарялото викторианско писалище. Какво ли щеше да стане, в случай че великият кан беше завел народа си да речем в земите на днешна Франция. Първо желая да кажа, по какъв начин аз виждам този държател. Впрочем той се наричал Исперих – по този начин е записан в Именника на българските ханове. Бил злобен и рядко свиреп човек. Обичал единствено племето си и бил подготвен на всевъзможни жестокости, с цел да го отбрани. Естествено, че не изглеждал, както го показват по филмите. Нормално е да подражава на могъщия си татко и като нов водач да копира някои детайли от визията на предшественика си – бил висок и жилест, главата му била обръсната с гъста конска опашка на темето, имал черни мустаци във формата на подкова, слизащи надолу към брадичката (като на рокер), а над тях тъмни мрачни очи, цялостни със свирепа увереност. Любимото му занятие било да убива хора, тоест да лишава човешки животи с меча си. Това се потвърждава от непрекъснатото му присъединяване във военни походи – кой държател обикаля като вманиачен провинциите си и се занимава непрестанно с борби!? Повечето историци дефинират смелия Исперих, като поробител, само че той и хората му просто били бегълци – преследвал ги многомилионният Хазарски каганат. Дунав пресекли към 100000 души на няколко талази – толкоз останали и на другия бряг. Малобройната орда спряла нашествието на неизчислимия зложелател с доста кръв, само че най към този момент с единение. Зловещият кан избавил народа си, само че самичък умрял в следващото стълкновение с хазарите. Повечето хора ще го запомнят с разгрома над ромейския император Константин IV Погонат край Онгъла. За мен обаче Исперих е прочут лидер, тъй като спрял изтреблението на българите с героичните си победи на север.

Да се върнем първоначално – какво ли би станало, в случай че Исперих беше завел хората си примерно във Франция. Там, като отличен политик, щеше да се сплоти с локалните галски племена, правейки голяма българска страна. Париж би се казвал Перник, Марсилия – Мелник, а Лион – Пазарджик. Следващите канове биха приели християнството, заздравявайки могъществото на страната си. В непрестанните войни с Англия мисля, че българите щяха най-после да победят. Следователно в Щатите, Канада и Австралия през днешния ден щеше да се приказва на български(с леки галски заемки, само че твърдо „ р ”). Ню Йорк щеше да се споделя Стара Загора, Лос Анжелис – Годеч, а Вашингтон – Аспарухово. Имената на създателите също ще бъдат разнообразни: Стивън Кинг – Севар Курт; Марк Твен – Мономурт Токту; Елвис Пресли – Елемаг Паган; Уди Алън – Умор Алцек... Българите не са почитатели на робството, по този начин Ту Пак щеше да си е още жив и здрав, берейки фасул някъде в Нигерия под името Нгонго. Опра пък би била козарка, а Майкъл Джексън щеше да продава риба на пристанището в Абиджан. Кенеди(демек Каракра) нямаше да бъде погубен, тъй като сега на изстрела, щеше да се наведе да почисти леке от шкембе супа връз панталона си. Любимите ястия на американците нямаше да са хамбургери и бекон, а таратор и чорба от животинско черво. Щеше да има Първа международна война, само че не и Втора. Българският Крал Крум IX(династия Мавруд) побеждава Хитлер в борбата при Силистра(днешен Страсбург), след това реже главата му и прави от нея клозетно гърне. Филмът „ Форест Гъмп ” ще се споделя „ Борил Телериг ”, а премиите „ Оскар ” – „ Мадарски конник ”.

Всъщност всички тези догатки са невъзможни заради единствено една причина – в случай че българите не бяха заели територията на Балканите, там щеше да се настани в пъти по-могъщият Хазарски каганат. Следователно славянското население би било избито, прокудено или асимилирано, а граничните на Византия области в никакъв случай не биха се трансформирали в страни. Светът щеше да е различен. От неналичието на прабългарите историята по този начин щеше да се завърти, та през днешния ден децата си нямаше да познаваме.

Кан Исперих бил суровият лидер на българите. Безсърдечният войник от степите намерил избавление за своя народ. Ювиги, кане, нека днешните ти потомци, актуалните българи, осъзнават какво си направил за тях.

А какво щеше да стане в случай че Българите бяха останали в Кубратова България? Може би света в този момент нямаше да се стяга за III Световна война...

Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР