Преди време често се говореше за условията в китайските фабрики,

...
Преди време често се говореше за условията в китайските фабрики,
Коментари Харесай

Amazon, технологичните продукти на компанията и учениците, които ги сглобяват срещу 1.43 долара на час

Преди време постоянно се говореше за изискванията в китайските заводи, където се създават съвсем всички известни и не толкоз известни джаджи, само че сякаш полемиката по тематиката затихна през последните години.

Тази седмица следствие на The Guardian разкри, че схемите с употреба на деца в софтуерните заводи в Китай към момента не престават с цялостни темпове.

Този път обаче не става дума за Apple, а за Amazon.

Британският всекидневник е попаднал на документи, които свидетелстват, че компанията на Джеф Безос разчита на труда на малолетни за изработката на милионите устройства, които продава през уеб страницата си.

Договорите на децата не са непосредствено с Amazon, а с индустриалния колос Foxconn, който преди време беше заловен в сходна обстановка при производството на съставни елементи за Apple.

Децата във фабриката са на възраст сред 16 и 18 години и работят по над 10 часа дневно, шест дни в седмицата, против смешната сума от 1.43 $ на час.
Назначаването на лица на тази възраст не е срещу законите на Китай, само че изключителното работното време и шестдневната работна седмица се смятат за неприемливи при работата с деца.

Някои от децата даже са принуждавани да спят в специфични общежития на Foxconn, с цел да се усили продуктивността на труда им, написа The Guardian.

Интересното е, че учебните заведения, в които децата учат, са малко или доста забъркани в назначението им на работа, само че не е ясно тъкмо по какъв метод.

Така, когато един от малолетните служащи решил да се оплаче на учителя си за тежките условия на работа, отговорът е, че няма да бъде позволен да приключи, в случай че не извършва отговорностите си към фабриката.

Както направи Apple преди време, Amazon пусна обществено известие, в което споделя, че не толерира сходни трудови взаимоотношения с деца и прави всичко допустимо, с цел да поправи казуса. Историята обаче ни учи, че това надали ще се случи...
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР