Преди Великден и Гергьовден започват масови проверки на Агенцията по

...
Преди Великден и Гергьовден започват масови проверки на Агенцията по
Коментари Харесай

Преди празниците: Започват проверки на яйца, агнешко и козунаци

Преди Великден и Гергьовден стартират всеобщи инспекции на Агенцията по храните. Под прицела на проверяващите в този момент са храните, съществени за трапезата ни по празниците – яйца, козунаци и агнешко месо.

В претрупаните витрини качественото агнешко се познава по здравната маркировка, или т.нар щемпел. За месото от България – наследник, за импортираното извън – червен.

„ Прясното охладено месо е с розов цвят, с плътно-еластична консистенция, когато се натисне – бързо се възвръща, няма неприятни миризми”, изясни Галя Викьова, началник-отдел „ Контрол на храните”.
Снимка: btvnovinite.bg

Великден без яйца не може, по тази причина контролът там е засилен. Маркировката издава детайлите.

„ Цифрите демонстрират метода на развъждане –свободно, подово или в кафези, кода на страната, а по-късно е номерът на обекта, от който произлиза яйцето”, добави Викьова.

На етикета на козунака не би трябвало да срещаме подсладители и консерванти. „ Качественият козунак би трябвало да е мек на досег, когато се разчупва, да е на конци, т.е. добре втасал и бухнал”, означи Бистра Иванова, началник-сектор „ Контрол и храни”.

По данни на Системата за агропазарна информация великденското меню за 4-членно семейство ще коства почти 100 лв. – най-вече ще дадат в Русе и София. За агнешко ще се отделят по 30 лв., за козунак и яйца – по 6.

Проверките ще продължат до 6 май на територията на цялата страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР