Преди въвеждането на тол системата приходите от винетки за леки

...
Преди въвеждането на тол системата приходите от винетки за леки
Коментари Харесай

МВР установи нарушения при тол системата, на ход сега е прокуратурата

Преди въвеждането на тол системата приходите от винетки за леки коли и камиони бяха 390 млн. лв. на година. За предходната година е-винетките за леки коли са 271 млн. лева, а тол таксите за тежкотоварния трафик са 160 млн. лева или общо 431 милиона. Но също по този начин през 2021 година Агенция " пътна инфраструктура " е платила за спомагателна поддръжка на тола 30 млн. лева

Сметката е повече от красноречива. След изхарчените 180 млн. лева за създаване на тол системата освен не обезпечава обещаният 1 милиарда лв. на година, само че даже не носи повече доходи на страната от преди. Но пък обезпечава солидни приходи за избрани други субекти - медиатори при продажбата на винетки и събирането на тол такси, както и такива, които обслужват самата система.

Министърът на районното развиване Гроздан Караджов към този момент назначи инспекция за работата и действието на системата, която би трябвало да покаже за какво постъпленията от нея са толкоз малко. Днес обаче стана ясно, че и Дирекция " Национална полиция " на Министерство на вътрешните работи е направила следствие по сигнал за непозволени дейности от страна на чиновници в Националното тол ръководство - държавната конструкция със стотици чиновници, която сякаш трябваше да ръководи тола, само че все още е виновна единствено за мобилните екипи с камерите (bgtoll.bg). Обект на инспекцията е с " Капш трафик солюшънс " за техническото опериране със системата против 141 млн. лева с Данък добавена стойност за период от 5 години. Именно по него през 2021 година са платени спомагателните 30 млн. лева за поддръжка на системата.

Според Министерство на вътрешните работи в хода на инспекцията е открито " съображение за хипотетична причина за нанесена вреда в изключително огромни размери на държавния бюджет " (престъпление по член 220 от Наказателния кодекс). Повече детайлности тук към този момент не са изнесени, само че евентуално полицията има поради обстоятелството, че договорът е подписан без провеждането на социална поръчка, а с директно договаряне, и също така опонира на Закона за пътищата, в който написа, че точно АПИ би трябвало да ръководи тол системата (чл.21, т. 20 - реализира функционалностите на разположение, събиращо пътни такси, оперира и ръководи Електронната система за събиране на пътни такси по член 10, алинея 1, като ръководи процесите и управлява вярното отчитане на дължимите такси и събирането им).
Реклама
По-интересното е, че в границите на инспекцията е установено и несъблюдение на самия контракт от страна на изпълнителя - той не е обучил експерти и е допускал подизпълнител да реализира нерегламентиран, според клаузите на контракта, достъп до данните на системата - нарушаване на член 319а от Наказателен кодекс.
История на контракта и елементи
През януари 2018 година австрийската " Капш " и пътната организация, чийто принципал по това време беше министър Николай Нанков (ГЕРБ), подписаха контракт за създаване на системата за електронни винетки и тол такси. Тогава страната заплати на " Капш " 180 млн. лева с Данък добавена стойност и трябваше да получи изцяло работеща и с цялостна функционалност система. Резултатът при започване на 2020 година обаче беше радикално друг - имаше безпорядък със винетките, а самите тол такси не се начисляваха,.

А през декември 2020 година, без доста звук и обяснения от институциите, АПИ даде оперативното ръководство на тол системата още веднъж на консорциума " Капш ". Всичко това се случи по договаряне без авансово съобщение, т.е. без да има разгласен търг, социална полемика или даже известие. За подписването на контракта стана ясно от съобщение на самите реализатори на тяхната страница. По това време в ръководството на организацията бяха Георги Терзийски и Олег Асенов, (които пред Нова телевизия отхвърлиха коментар по новообразуваната проверка), а министър на районното развиване беше Петя Аврамова (ГЕРБ).

Така вместо назначените чиновници в Националното тол ръководство и АПИ, които трябваше да се грижат за тол системата, това бе трансферирано към австрийския консорциум против 141 млн. лева за период от 5 години. Оттогава до този миг от бюджет на пътната организация са изплатени към 37.5 млн. лева (за 15 месеца) на " Капш трафик солюшънс ".
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
КОНСОРЦИУМ КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС Собствен капитал 6,4 Печалба 2,0 Активи 41,3 Пасиви 34,8 Брой заети 0 Приходи 33,2 Данните са за 2020 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева Реклама
Изглежда като че ли страната ще си купи два пъти тол системата от еднакъв контрагент.

Мотивът, с който тогавашният директорски съвет на АПИ в лицето на Олег Асенов, изясни сключването на контракта за техническо опериране, бе неналичието на задоволително добре квалифицирани IT експерти, които да могат да работят със системата. Самото Национално тол ръководство обаче опроверга това изказване и сподели, че разполага с доста високо квалифицирани експерти, които сами оперират със системата.
" Капш " и в доставките на услуги
Нещата обаче не свършват до тук. Първият регистриран и подписал контракт с АПИ снабдител на услуга по електронно събиране на винетни и тол такси е " Интелигентни трафик системи " (сайтът vinetki.bg). Те се договориха с пътната организация през декември 2018 година без това да беше публично оповестено.

Според този контракт " ИТС " получават 7% комисионна от всяка продажба на винетка или тол такса. Изпълнителният шеф на сдружението Станислава Арнаудова уточни тогава за " Капитал ", че връзката на сдружението с " Капш " датира още от 2012 година под формата на партньорски контракт.
Реклама
А " ИТС " и до през днешния ден са доставчикът с максимален пазарен дял в продажбите от системата. през миналата година.
Проверките не престават
Зам.-министърът на районното развиване Явор Пенчев уточни, че одитът на тол системата от основаните от министър Караджов работни групи продължава. По негова информация първите резултати от нея са предоставени на Сметната палата. Министерството обаче не е подавало сигнали към проверяващите органи до този миг, тъй като работата на двете работни групи не е завършила.

Според Пенчев не се постанова и преустановяване на контракта с " Капш " на този стадий, тъй като не е открито значително несъблюдение на отговорности по контракта. Ако Сметната палата или проверяващите органи по инспекцията на Министерство на вътрешните работи открият сходни нарушавания, то тогава може да се пристъпи към предварително преустановяване на контракта с " Капш трафик солюшънс ". " Предсрочно преустановяване на контракта би довело до разтърсвания в тол системата ", означи още зам.-министърът. Което е сигнал, че страната и до момента не може да ръководи системата за събиране на пътни такси.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР