Преди в Испания да започне настоящата вълна от covid-огнища и

...
Преди в Испания да започне настоящата вълна от covid-огнища и
Коментари Харесай

Сбогом на туристическия сезон в Испания! Приходите от чужденци потънаха с 50% през юли

Преди в Испания да стартира актуалната вълна от covid-огнища и преди Борис Джонсън да наложи карантина за идващите от иберийската страната, данните вече сочеха, че тази година туристическият сезон ще бъде изгубен. Началото на деескалацията беше съпроводено с прочут напредък в идването на задгранични туристи, само че през юли, когато стартира интензивният сезон, възобновяване спря. Сега, на прага на август към този момент е ясно, че тази година задграничните туристи нито са там, нито се чака да дойдат, написа abc.es.

Като цяло, през първото полугодие в Испания са пристигнали 10 785 196 туристи - цифра, надалеч от над 38 милиона, пристигнали за същия интервал на 2019 година Сега въпросът е дали през втората половина на годината ще бъде надвишена цифрата, реализирана през първите шест месеца.

По време на карантината, испанският туризъм потъна на 100% вследствие на затварянето на границите. През юни границите бяха отворени, само че данните към момента бяха доста неприятни: хотелите записаха спад на годишна база при идването на задгранични пасажери с над 90%. Голямата вяра беше месец юли. Активният летен сезон би трябвало да означи завръщането на задграничния туризъм, само че действителността умъртви всяка вяра: задграничният екскурзиант няма да пристигна в Испания това лято, написа elconfidencial.es. 

Данните от потреблението на кредитни карти разрешават да се следи в действително време развиването на потреблението и са най-хубавият разполагаем индикатор за идването на задгранични туристи. През юли покупките в Испания с задгранични кредитни карти към момента бяха с повече от 50% под равнищата от преди година, демонстрират данни на банката BBVA.

Към този миг през годината разноските на чужденци в Испания би трябвало да съставляват към 12% от покупките с кредитна карта. Цифра, която демонстрира зависимостта на страната от интернационалните гости. Тази година обаче този индикатор даже не доближава и 6%, по-малко от половината. 

В двата района, които претърпяха първите огнища на вируса Арагон и Каталуния, данните за разноските с задгранични карти претърпяха мощен рецидив. Сарагоса, да вземем за пример, при започване на юли беше покрай възобновяване на равнищата на туристическо ползване, близки до тези при започване на годината. Възстановяването доближи по-малко от 15%, когато се появи наново огнище на болестта. Оттам нататък към този момент бяха отчетени 30% надолу. 

В Барселона обстановката беше сходна, с утежняващото събитие, че градът е изгубил доста по-голям % от туризма. Това е резултат от опитите на пътуващите да заобикалят огромните градове поради боязън от тълпите с хора. По-конкретно, Барселона беше съумяла да ограничи спада в разноските от задгранични пасажери до 55% при започване на юли, само че в края на месеца още веднъж записва спад от над 60% спрямо разноските през януари и февруари. 

В останалите туристически региони на страната, които не регистрираха мощни огнища на болестта през юли, възобновяване продължи своя ход, само че цифрите към момента са надалеч от тези от преди година. На Балеарските острови, да вземем за пример, разноските от задгранични карти са съвсем на половина от преди една година, а на Канарските острови понижението е съвсем 60%. Тези райони, мощно подвластни от интернационалния туризъм, минават през най-лошото си лято от десетилетия, разяснява изданието elconfidencial.es. 

Сривът на разноските на чужденци в Испания се свързва главно и със срутва на потреблението в хотелите и заведенията за хранене. Като цяло през месец юли се следи понижение, което беше към 70%. Има обаче една позиция, в която потреблението е възстановило съвсем целия спад: храна (потребление в магазини и супермаркети). През юли понижението на покупките на този тип артикули беше лимитирано до 10% спрямо миналата година. Тези данни демонстрират, че доста задгранични туристи са избрали да почиват на квартири чартърен, с цел да избегнат тълпите в хотелите и заведенията за хранене. 

Що се отнася до разноските за туризъм, през юни туристите са оставили в Испания 137,37 милиона евро, което е 98,6% по-малко, в сравнение с през 2019 година, сочат данните от Egatur (проучване на туристическите разходи). 

Средните разноски на екскурзиант също паднаха, установявайки се на 651 евро, което съставлява годишно понижение от 40,6%. Средните дневни разноски също паднаха с 30.4% до 114 евро. От друга страна, междинният престой на туристите понижава с 1 ден (5.7) спрямо предходната година, сочат данните.

Здравната рецесия ще продължи да оказва въздействие върху туризма. Exceltur планува, че тази година загубите ще доближат 83 000 милиона евро - цифра, която може да се усили, в случай че прилежащите на Испания страни не престават да предлагат да не се пътува до Испания.

Източници: elconfidencial.es , abc.es 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР