Преди три години от нас си отиде един достоен човек,

...
Преди три години от нас си отиде един достоен човек,
Коментари Харесай

Достойно извървян път

Преди три години от нас си отиде един заслужен човек, образец за всички, Личност с неоспорим престиж - професор Любен Корнезов.
Той беше пореден труженик на върховенството на закона. Един от бащите на актуалната Конституция във Великото Народно заседание, до последния ден отстояваше духа на конституционализма - и по време на бурните времена на прехода, и тогава, когато опитваха да посегнат на главния закон. Идеше му да крещи от болежка, когато горяха Конституцията. 
Истински социалист. От тези, които освен имаха вяра в концепцията, само че и се раздаваха до последно за нея. Обичан от хилядите си гласоподаватели. Уважаван от сътрудниците си в Народното събрание. Респектираше политическите си съперници, само че и те го ценяха поради безспорния му професионализъм, достолепие, обективност. Венец на политическата му кариера бе избирането му за заместник-председател на 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно заседание.
Любен Корнезов беше оратор със завладяващо наличие, с превъзходно възприятие за комизъм, в това време методичен и деликатен. Не изневери до последния момент на политическия си блян, беше бранител на правата на хората и отстояваше демократичните устои на страната, конституционализма и парламентаризма. Коректив и консултант в комплицирани обстановки на мнозина, през днешния ден ни липсва неговата топлина и религия в положителното и индивида.
Ерудиран и кардинален. Обичаше да повтаря, че след гибелта от индивида остава единствено това, което е основал, а лицемерието и фалшът могат да бъдат спестени.
Като изтъкнат правист проф. Любен Корнезов е изкачил всички стъпала на правосъдната подчиненост - от арбитър и ръководител на окръжните съдилища в Търговище и Ямбол, до арбитър в Конституционния съд.
В професионалните среди беше скъп и почитан. Остави теоретично юридическо завещание, за което са му признателни хилядите негови студенти. На тях даряваше познания и мъдрост.
Приятелите и сътрудниците му споделяха, че е правист до мозъка на костите си, на който лицемерието и тънките сметки за персонално благоденствие не бяха познати.
Проф. Любен Корнезов беше същински Приятел на ДУМА. Търсили сме го стотици пъти. Никога не отхвърляше коментар. Харесвахме способността му да раздава познания - постоянно с усмивка и с възприятие за комизъм. Не се опасяваше какво споделя, не искаше да ревизира по какъв начин го споделя, подхождаше с доверие. Запомнихме го с директория пред Конституционния съд, като един от най-сериозните създатели на претенции против нарушавания на главния закон, които нормално приключваха с триумф.
" В днешната политика думите изгубиха своето значение ", споделяше проф. Корнезов. " Хората би трябвало действително да почувстват, че страната работи за техните ползи. Но по тази причина са нужни държавници, а не политикани. Държавници от ранга на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Константин Стоилов, Александър Стамболийски.. За страдание, през днешния ден не виждам такива измежду мотаещите се по коридорите на властта... "
Думи на Човек, почтено извървял своя път.
Поклон пред паметта на проф. Любен Корнезов!
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР