Преди три години никой не би помислил, че държавната петролна

...
Преди три години никой не би помислил, че държавната петролна
Коментари Харесай

Петролната компания, която не можеше да си позволи тоалетна хартия, иска да се листне на борсите

Преди три години никой не би помислил, че държавната петролна компания на Ангола - Sonangol, ще възнамерява излизане на тържищата, пазарите щяха да са откровено учудени. По това време компанията беше в извънредно тежко положение - в такава степен, че тя не е имала средства за тоалетна хартия в офисите си, разяснява Ирина Слав от oilprice.com.

Ситуацията обаче се трансформира фрапантно за три години. Дъщерята на Хосе Едуардо дос Сантос Изабел оглавяваше компанията през 2016 година, само че откакто татко ѝ загуби изборите, новият президент Жоао Лоренсо стартира стратегия за приватизацията на 195 сдружения, в това число и Sonangol.

Но листването ѝ на борсата няма да е елементарно. Както и Saudi Aramco, компанията не е доста транспарантна, което ще би трябвало да се промени бързо, в случай че желаят вложителите да проявят интерес към нея. Обаче тя има и други проблеми, в това число с корупцията в страната и във връзка с обществените си отношения; в действителност тя даже няма работещ уебсайт.

Освен това, борсата в Ангола занапред би трябвало да стане функционална, само че досега на нея няма листвания, а валутата в страната - кванзата - е надалеч от постоянна. В подтекста на всичко това всеки вложител би се запитал дали въобще си коства да се влага в Sonangol. Но някои са на мнение, че има смисъл.

" Представете си, че компанията продължи да изпомпва по 600 хиляди барела нефт на ден през идващото десетилетие и цените се задържат към 70 $ за барел, а цените за добива нарастват с 3% годишно от нивото си от 7,5 $ за барел през 2018 година ", разяснява анализаторът от Reuters Ед Кропли. " Това ще донесе годишни парични потоци, даже и след 45% лицензионни заплащания и 30% налог, от 46 милиарда $ за 10 години. "

Същевременно новият ръководител на борда на шефовете на Sonangol Карлос Сатурниньо уточни, че компанията към този момент работи с Total и Eni за разбора на данните за ровове в няколко нови залежи. Освен това компанията подписа договорка с Exxon и сътрудниците и за офшорния Блок 15, който ще усили добива ѝ с 40 хиляди барела нефт на ден. Sonangol ще се раздели с 52 партньорски плана, с цел да усъвършенства разноските си и да се концентрира върху локалния си рандеман.

Взети са ограничения и за разрешаване на казуса с корупцията, като блоковете в страната към този момент ще се ръководят от нова организация, вместо от Sonangol. От друга страна, макар всички проблеми в Ангола, тя въпреки всичко разполага с 9 милиарда барела нефт и с над 1 трлн. квадратни метра природен газ, съгласно данните на Съединени американски щати. Очакванията са, че в случай че страната не притегли вложения в бранша, добивът ѝ ще спадне. Но в случай че бъдат привлечени интернационалните играчи, сигурно ще има интерес и в Sonangol, което евентуално ще направи листването ѝ свястно. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР