Преди три години Ford представи на европейския пазар своя компактен

...
Преди три години Ford представи на европейския пазар своя компактен
Коментари Харесай

Ford EcoSport: И майка му няма да го познае

Преди три години Ford показа на европейския пазар своя стилен кросоувър EcoSport. На фона на съперниците си, EcoSport изглеждаше много бюджетно. Напълно разумно и предстоящо от Ford взеха решение да обновят EcoSport и в края на предходната година компактният кросоувър беше тотално осъвременен. Външният дизайн на модела е много по-елегантен, като най-впечатляваща е спортната версия ST-Line. Промените в салона са радикални и в този момент са направени в духа на новата Fiesta. За новия EcoSport се оферират нови и по-мощни мотори, окачването е по-меко, а за спомагателна проходимост е налична система 4х4. Всичко това е дало превъзходен резултат. Пред нас е един страховит градски SUV или симпатично джипче, което извършва съвършено функционалностите на градска кола, само че може да се изкачи високо в планините. За европейския пазар, осъвремененият EcoSport ще се създава в румънския град Крайова, където компанията Ford влага 200 милиона евро.

В актуализирания Ford EcoSport се открояват новите фарове, брони, светлини за мъгла и предна решетка, само че e непокътнат атлетичният профил с къси надвеси на каросерията. Новата предна част е изваяна в духа на по-големите кросоувъри Kuga и Edge. Масивната радиаторна решетка прави EcoSport по-агресивен, а в задната част е отстранена аварийна гума от вратата на багажника. Сега тя е единствено алтернатива. Всъдеходът е запазил раздутите арки на колелата, а долната част на каросерията е покрита със защитни пластмасови панели.


В името на кросоувъра се съдържа думата „ спорт”, която в този момент откриваме в спортната версия ST-Line, въодушевена от моделите на подразделението Ford Performance. Детайлите са с чисто декоративна функционалност, само че наподобяват ефектно. ST-Line се отличава с голям брой черни детайли - решетка, рейки на покрива, рамки на фаровете и корпуси на страничните огледала. Всеки един от 12-те съществени цвята на каросерията може да се комбинира с боядисани в черно покрив, колони и заден спойлер. Спортната стойка на кросоувъра се добавя от забавни 17- или 18-инчови алуминиеви двуцветни джанти.

Основната смяна в EcoSport се крие в салона. Обновеният кросоувър е получил напълно нов интериор, който наподобява доста по-солиден и е доста по-ергономичен от този на предшественикa. В салона много сполучливо са комбинирани детайли от Fiesta и Focus. От Focus е взет назаем спортният волан с три спици, а от Fiesta - красивото и информативно арматурното табло с пълноцветен 4,2-инчов екран. Пред лидера към този момент е солидният циферблат на непрозрачен декор с впечатляващ екран на бордовия компютър. Освен това всичко в салона е ситуирано ергономично за лидера. Блокът за ръководство на климатичната система също е по-голям. Той е с дребен екран на регулатора на температурата, с огромни бутони и с по-приятен дизайн.

Едно от основните преимущества на интериора на Ford EcoSport е третото потомство на мултимедийната система SYNC с 8-инчов сензорен екран в най-високото равнище на съоръжение, която поддържа Apple CarPlay и Android Auto. Системата е позната от новата Fiesta и се отличава с елементарни графики, логически и подсъзнателен интерфейс и прилична скорост на реакция. За приятното озвучаване на интериора се грижи опционална аудиосистема B&O PLAY от водача в тази област Bang & Olufsen. Обновеният EcoSport e получил круиз надзор с ограничител на скоростта, отопляем волан и камера за назад виждане с висококачествена картина. Оборудването е чудесно, цялостното качеството и комфорта на интериора са на доста високо равнище.

Материалите в салона са доста по-скъпи и меки, а сглобката е прецизна. Предните седалки са комфортни, сред тях има пригодим по дължина подлакътник, а под седалката на пасажера до лидера се намира практично чекмедже. На втория ред седалки мястото не е прекомерно пространно, само че там могат да седнат двама пасажери с растеж до 1,90 метра. Багажникът не е доста изменен, само плъзгащата завеса е сменена с корав рафт. Товарното пространство към момента е непретенциозно, само че има двоен под, съгласно който размерът варира от 334 до 356 литра, само че при нужда задните седалки се сгъват и той се усилва до 1238 литра. Дори след премахването на аварийна гума от багажната врата, тя към момента се отваря встрани, а не нагоре.

Обновеният SUV е запазил постоянното пътно държание, а за по-добър надзор и по-малко странично килване, инженерите от Ford са сменили пружините и амортисьорите на EcoSport, модернизирали са задната греда и са пренастроили стабилизиращата системата и кормилното ръководство. Всички тези промени са довели до по-добро държание на пътя, което разрешава самоуверено да атакувам острите завои. Управлението е точно и основава прелестно възприятие за надзор. Благодарение на модифицираното окачване, пасажерите се возят по-комфортно даже и при неравности по асфалта. EcoSport не е сериозен високопроходим автомобил, само че в случай че решите да поемете по черен път или да нагазите в офроуда, оказва помощ с пътен луфт до 190 мм според от версията, както и ъгъл на офанзива начело 21 градуса и откъм гърба 33 градуса.

Най-напред тествам Ford EcoSport с новия 1,5-литров турбодизелов мотор от семейство EcoBlue със 125 к.с. Той ще се появи в продажба у нас едвам напролет на тази година. Моторът е смесен с 6-степенна механична скоростна кутия и със система за задвижване на четирите колела AWD, която в автоматизиран режим разпределя въртящия миг сред предните и задните колела в съответствие до 50/50. Впечатленията ми са напълно позитивни. Двигателят работи безшумно и меко, тягата от 300 Нм е задоволителна даже за нанагорнище по планински серпентини.

Ръчната скоростна кутия радва с ясното и отчетливо превключване и късия ход на лоста. Според производителя в разбъркан цикъл новият мотор употребява единствено 4,5 л/100 км. В реалност, след стотина километра каране по планински път, села и малко автомагистрала, без да се старая да карам икономично, разходът беше 6,2 л/100 км. Първоначално EcoSport се предлага с 1,5-литров турбодизелов мотор със 100 к.с., смесен с 6-степенна механична скоростна кутия и единствено предно предаване.

Отличеният за най-хубав мотор в класа си шест следващи години 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор EcoBoost към този момент е разполагаем във версии със 125 и 140 к.с. В средата на годината ще дебютира и базовата версия със 100 к.с. За модела със 125 к.с. се предлага 6-степенна автоматизирана скоростна кутия, която е доста комфортна за напредване в града. С нея потреблението в градски цикъл е 7,2 л/100 км. Най-динамичен е елементът със 140 к.с., при която тягата от 180 Нм е налична в интервала от 1500 до 5000 об/мин. С навременното превключване на 6-степенната механична скоростна кутия, EcoSport реагира бързо и съответно на натискането на газта и се форсира динамично още от ниските обороти. Според данните междинният разход на бензин е 5,4 л/100 км, а при теста бордовият компютър регистрира с един литър повече.

Технически характерности

Размери
Дължина, мм: 4096
Широчина, мм: 1765
Височина, мм: 1653
Междуосие, мм: 2519
Собствено тегло, кг: 1280
Вместимост на резервоара, л: 52
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 998
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 140/6000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 180/1500-5000
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 188
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 11,8
Среден разход, л/100 км: 5,2
Вредни излъчвания СО2, г/км: 119
Цена на тествания модел, лв. с Данък добавена стойност: 42 800 лв.

КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 4275
Широчина, мм: 1781
Височина, мм: 1658
Междуосие, мм: 2555
Собствено тегло, кг: 1294
Вместимост на резервоара, л: 53
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1364
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 140/4900-6000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 200/1850-4900
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 196
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,9
Среден разход, л/100 км: 5,9
Вредни излъчвания СО2, г/км: 138
Базова цена на тествания модел, лв. с Данък добавена стойност: 41 700

Автор : Денислав Стоянов
Фотография : Ford


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Авто  Ford Fiesta бе определен за „ Автомобил на годината ” в България Ford Fiesta бе определен за „ Автомобил на годината ” в България  Ferrari прави електрически съперник на Tesla Roadster Ferrari прави електрически съперник на Tesla Roadster  Ford Ranger се завърна вкъщи си Ford Ranger се завърна вкъщи си  Ford се готви за по-голяма агресия в света на електрическите автомобили Ford се готви за по-голяма агресия в света на електрическите автомобили  Kia Stinger – Трябва ли германците да се тормозят? (тест-драйв) Kia Stinger – Трябва ли германците да се тормозят? (тест-драйв) Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Сирия популяризира Алепо като туристическа...
Измина повече от година, откогато режимът на Башар Асад, благодарение на съветски въздушни удари и бомби-варели, удари бунтовниците източно от...
11 души починаха при злополука в Турция Ангела Меркел: Очакваме доста от българско... Московици: Има критерии за Еврозоната и те... Сирийски бежанци починаха на границата с Л... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 21 януари
Овен Тази неделя всичко, което вършиме ще бъде вярно. Дори в някой миг и да измененията решението си, никой няма да го повдигне на...
Съединени американски щати и Русия с реакции след началото на тур... Australian Open НА ЖИВО: Григор Димитров -... Борисов: По въздух и вода няма никакъв про... Над 70 самолета са взели участие в турската оп... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Бъчварова: Поличихме безапелационна поддръжка...
„ Най-важното от визитата на канцлера Ангела Меркел е, че тя утвърди нашите цели, само че по-важното е, че тя утвърди нашите ини...
Новините: Най-важното за деня, 20 януари Умира Любен Каравелов Статуята на Свободата - затворена поради с... Многохилядни митинги в Солун за разногласието с и...  www.expert.bg  3 неточности на шефовете, които карат подчинените им да напущат 3 неточности на шефовете, които карат подчин...  Това са 20-те най-безопасни самолетни компании в света Това са 20-те най-безопасни самолетни компании...  Samsung започва всеобщо произвеждане на първата по рода си GDDR6 памет Samsung започва всеобщо произвеждане на...  Спад при продажбите на дребно във Англия Спад при продажбите на дребно във Велико...  www.iwoman.bg  Ед Шийрън ще се дами Ед Шийрън ще се дами  Ето по какъв начин Ким и Кание кръстиха щерка си Ето по какъв начин Ким и Кание кръстиха щерка си  Дневен хороскоп за 21 януари Дневен хороскоп за 21 януари  Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 20 януари Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 20 януари  http://www.sportlive.bg  Australian Open НА ЖИВО: Григор Димитров - Ник Кирьос 7:6, 7:6, 4:6, 5:4 (ВИДЕО) Australian Open НА ЖИВО: Григор Димитров...  Ивалин Попов сменя тима? Ивалин Попов сменя тима?  Христо Янев се завърна на Христо Янев се завърна на " Българска арм...  Реал към Роналдо: Вратата е отворена, търси си нов тим Реал към Роналдо: Вратата е отворена, тъ... Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде Нови Най-четени Най-коментирани Ford EcoSport: И майка му няма да го познае (тест-драйв)... 15 0 Вигенин: Меркел сподели в София това, което искахме да чуем... 27 0 Ципрас: Македония е приета под това име от дълго време, дано погледнем трез... 88 0 Кошлуков провокира вълна от поддръжка за " Денят стартира с просвета " по... 120 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР