Преди три години Ангела Меркел бе хвалена и сравнявана с

...
Преди три години Ангела Меркел бе хвалена и сравнявана с
Коментари Харесай

3 години по-късно Европа е дестабилизирана от кризата с мигрантите

Преди три години Ангела Меркел бе хвалена и сравнявана с " Майка Тереза " по тази причина, че на 4 септември 2015 година остави границите на Германия отворени за десетки хиляди бежанци, идващи от Близкия Изток през Балканите.

Днес на първа страница на вестниците са фотосите на десни екстремисти, които преследват чужденци по улиците на Кемниц и насочат хитлеристкия привет.

Изумителен контрастност, който илюстрира земетръсната смяна на обстановката освен в Германия, само че и в цяла Европа в резултат на " рецесията с бежанците " и идването от 2015 година на над три милиона от тях в Европейския съюз.

От всички рецесии, с които се е сблъсквала Европа, от еврото до Украйна, " тази е най-сериозната " и " нерешена ", споделя наскоро българският политолог Иван Кръстев в изявление за всекидневника " Велт ".

Тя " предизвика голям спор сред западноевропейските и източноевропейските страни ", като " Европа завива в консервативна посока " и на всички места се следи завръщане към национализма в атмосфера на " демографска суматоха ", изяснява специалистът.

Брекзит

Англия се готви да напусне Европейски Съюз след вота в поддръжка на Брекзит, белязан съществено от въпроса с мигрантите. Италия избра първото полулистко държавно управление в Западна Европа. Във всички страни антимигрантските придвижвания набират мощ, а Ангела Меркел наподобява много отслабена.

В същото време американският президент Доналд Тръмп раздухва жаравата.

" Цяла Европа направи голяма неточност, че позволи да влязат милиони хора, които толкоз доста и принудително трансформираха културата им! ", написа той в Туитър през юни и упрекна преди всичко Германия.

Въпросът с мигрантите " отблъсна огромна част от германците от Меркел и едвам не й коства поста ", написа всекидневникът " Зюддойче цайтунг ".

Меркел продължава да твърди, че не съжалява за взетото на 4 септември 2015 година по филантропични аргументи решение да остави границите на Германия отворени за бежанците, доста от които бягаха от войната в Сирия.

" Ще се оправим ", уверяваше тя тогава германците. Едно изявление, от което след това се дистанцира.

Подобно на доста други страни след това Меркел стегна миграционната си политика. След като през 2015 и 2016 година в Германия дойдоха един милион претенденти за леговище, броят им за тази година се чака да е под 200 000.

Същата е наклонност и в Европейския съюз като цяло, където през предходната година общият брой спадна до близо 650 000, а интеграцията на претендентите за леговище посредством трудова претовареност бележи очевидни триумфи в Германия, с помощта на процъфтяващата стопанска система.

Най-голямото предизвикателство

Част от публичното мнение счита, че претендентите за леговище са отговорни за увеличението на несигурността. След убийството преди седмица на 35-годишен немец в Кемниц, за което правораздаването подозира, че е осъществено от иракски претендент за леговище, крайната десница излезе да преследва чужденците по улиците.

" Въпросът с имиграцията си остава най-голямото предизвикателство " за Европа, написа анализаторът Щефен Лене от фондация " Карнеги Европа ".

" Въпреки че броят на пристигналите понижава, нервността се усилва и популистките придвижвания, а също по този начин и възходящ брой по-традиционалистки държавни управления се възползват от настроенията против мигрантите ". Една наклонност, която най-вероятно ще се прояви при вота за Европейски парламент следващата година.

Британският историк Нейл Фъргюсън е още по-песимистично надъхан. " Вместо да докара до сближение, рецесията с мигрантите води до разцепление " и всяка страна работи независимо, написа той.

" Все повече си мисля, че въпросът с мигрантите ще бъде обсъждан от бъдещите историци като повода за разпадането на Европейския съюз ", а " Брекзитът - като първи признак за това ".

Това мнение не се споделя от Щефен Лене от " Карнеги Европа ". Според него настоящият спор " може да послужи за катализатор на смяна в положителна посока " и да разреши " изясняване " на обстановката и по-добрата подготовка на бъдещето.
Хуей Мин Нео и Ясин Льо Форестие от Франс прес, превод за БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР