Преди три дни (10 декември) група граждани, препитаващи се като

...
Преди три дни (10 декември) група граждани, препитаващи се като
Коментари Харесай

В случая Гебрев прокуратурата се оказа не господар на разследването, а най-обикновена слугиня

Преди три дни (10 декември) група жители, препитаващи се като прокурори, взеха решение да смъкват едно от „ обвиняванията “ против новоизбрания началник на КПКОНПИ и някогашен техен висш шеф Сотир Цацаров. Тоест - да потвърждават, че:

- основният прокурор в никакъв случай не е чадъросвал отровителите на Гебрев;

- в никакъв случай не е карал подчинените си да мотаят следствието в интерес на убийците и техните „ работодатели “;

- в никакъв случай не е разрешавал на подчинените си да употребяват Наказателно-процесуален кодекс по този начин, че никому незнайните (уж) притежатели на несъществуващата към този момент офшорна компания „ Виафот “ да получат „ Дунарит “ на тепсия.

Ако се съди по медийните реакции, тружениците на перото в прокуратурата умерено могат да си отдъхнат и да се почерпят за добре свършената работа.

Алабализмите на държавното обвиняване или бяха признати за чиста монета, или за леко патинирана „ такава “. Похвалите се сипаха от вси страни, а рецензиите бяха неглижирани със общоприетата мантра „ Зарежи ги тия соросоиди, грантаджии и хрантутници на банкера дезертьор, по-известен като Мустакатия Мадоф (за притежателя на фалираната КТБ Цветан Василев иде тирада - бел. ред.). На тях по тази причина им заплащат - да плюят неуморно и необмислено! “

Ден след тиражирането на прокурорската „ дописка “, наличието ѝ към този момент не беше забавно на никого. И то дотам, че ответният удар на „ ЕМКО “ ООД възбуди единствено три медии. Въпреки че наличието на прессъобщението, изпратено най-малко на 15 средства за всеобща информация, си заслужава и вниманието, и времето за анализирането му, и работата към съпоставянето му с прокурорската "дописка ".

Според това известие, прокурорската версия на покушението и случилото се по-късно е построена върху 11 лъжи. Или казано по-простичко - държавното обвиняване е популяризирало една камара откровени неистини.

Пълният текст на прокурорското прессъобщение може да прочетете в уеб страницата на "Параграф 22 ", а отговорът на "ЕМКО " ООД публикуваме в цялостния му искра. Така че няма да преразказваме нищо, просто ще споделим това, което на нас ни прави усещане.



1. Хронологията на събитията и реакцията на така наречен органи

Според прокурорската догадка, атентатът против Гебреви - татко и наследник, и против шефа на Дирекция „ Производствена активност “ в "ЕМКО " ООД - В. Т. (ти да видиш - Гебрев може да бъде изписван с имената си, пък неговия зависещ - единствено с букви!?) протича на три стадия:

- на 28 април 2015 година Емилиян Гебрев е признат във ВМА;

- на 29 април В. Т. и признат в неназовано от прокурорите болнично заведение;

- на 4 май 2015 година, синът на Гебрев също е признат във ВМА.

Според формалната догадка "и за тримата първичните подозрения са за инсулт, като след извършени проучвания и токсикологични разбори на кръвта, се организира лекуване на остро отравяне вследствие на фосфороорганични съединения ".

Кога различен път в историята на човечеството се е случвало трима души да се озоват в болница със подозрения за инсулт, след вечеря на една маса? Най-вероятно и бог не помни различен път да се е разигравала такава "лична " и "анатомична " драма.

По-любопитното обаче е друго: Софийска градска прокуратура образува дело за опит за ликвидиране още на 1 май 2015 година. Тоест - четири дни след приемането на Гебрев във ВМА, пет дни след постъпването на В. Т. в "засекретената " болница и три дни преди синът на Гебрев да се озове във ВМА.

Въпросът е "Защо? ", откакто нито е имало на бял свят достоверни резултати от токсикологични проучвания, които да разсеят подозренията за всеобщите инсулти и да вкарат случая в коловоза на интернационалната проведена престъпност.

Другият съществен проблем се появява в последната 10-дневка на юни 2015 година, когато един софийски вестник оповестява на всеослушание, че тримата са били обект на нападение, проведено от съветските специфични служби. Причината - оръжейна договорка с Украйна.

Четири години и половина по-късно, прокуратурата гордо се похвали, че е разкрила нещо, което от дълго време е станало обществен факт. И то не с помощта на "мръсните соросоиди ", "алчните грантаджии " и "платените псувачи на банкера дезертьор ", а на един от политкоректните и лоялните към властта вестници. Чудно за какво ли?

От Столична дирекция на вътрешните работи удостоверяват - въпреки и по заобиколен път - тази информация, само че от това не последва безусловно нищо. В смисъл подобен, че съгласно Наказателно-процесуален кодекс казусът би трябвало непосредствено да бъде предоставен или на Специализираната прокуратура, или на Националната следствена работа. Ама единствено би трябвало...

Защото още на 4 юни 2015 година досъдебното произвеждане било спряно - заради неразкриване на причинителя. И никой не си е направил труда да го реанимира, макар общественото разгласяване на съветската връзка и повода за покушението. А това, откъдето и да го огледа човек, си е чиста проба... закононарушение по работа, казано в прав текст. Инак умерено може да го минем и като елементарен отвод от правораздаване.

2 . Финландската експертиза - хубаво е да си я имаме, още по-хубаво е да си мухлясва засекретена...

Според онзиденшните пояснения на прокуратурата, от образуването на досъдебното произвеждане на 1 май 2015 година до неговото прекъсване на 4 юни с.г., са осъществени цялостен куп процедсуално-следствени дейности:

- претърсвания и изземване на материални доказателства от МПС, офиси и жилища;

- разпитани са голям брой свидетели;

- назначени са съдебно-медицински експертизи (колко - никой не казва);

- назначени са 13 броя токсико-химични експертизи.

Работната версия звучи като сюжет на престъпен разказ: опит за отравяне посредством храна! А улики за това били открити на "цели " три места:

- в използваното кафе от кафемашината в дома на Емилиян Гебрев;

- по облеклата на неговия син;

- в салатата, която жертвите са яли по време на съдбовната вечеря на 28 април 2015 година.

Меко казано, това са цялостни нелепости. Дори и от най-обикновена хронологична позиция.

Прост образец: в случай че жертвите са натровени посредством салатата, по силата на каква логичност Гебрев татко влиза в болница на 29 април, а Гебрев наследник - на 4 май, т.е. пет дни по-късно?

Още по-прост образец!

Ако двамата са отровени посредством салата по време на вечеря в механа, що ще инсектицидът-убиец в домашната кафеварка на Гебрев татко и по облеклата на Гебрев наследник?

Или пък двамата са били толкова пияни, че единият си е взел две шепи салата за у дома и ги е използвал не по предопределение, а пък другия е омазал сакото си, тъй като салатата му се е сторила безбожно вкусна и е решил да си резервира безценен спомен вечно?

Лошо е човек да не знае по кое време да си държи устата затворена. Още по-лошо е, в случай че си я отвори и хал хабер си няма какво тъкмо ще излети от нея. А най-лошо е, че има медии, на които никак не им пука и обилно обезпечават... трибуни всевъзможни!

Има и още едно (уж) незнайно: за какво никой в никакъв случай не е споменавал за ориста на шефа В. Т.? Като почнем от резултатите на „ неговите “ експертизи, та стигнем до здравословното му положение в наши дни?

И, в случай че той е жертва на същия скрит план, къде са открити „ неговите “ следи от инсектицида - по косата, под ноктите, в обувките, по четката му за зъби или по възглавницата?

Инак - историята с финландската експертиза в общи линии е ясна. С едно мислено, естествено.

Според прокурорската "творба ", на 11 октомври 2018 година - съвсем три години и половина след несполучливия опит за нападение - Емилиян Гебрев бил изпратил писмо до основния прокурор Сотир Цацаров, в което заявявал: „ Имам учредения да смятам, че отровата, употребена в нашия, българския случай, и която не бе изцяло идентифицирата през 2015 година, е от фамилията на „ Новичок “, правейки паралел със случая „ Скрипал “ във Англия... "

И хоп - основният прокурор на часа откликнал! На 15 октомври 2018 година СГП възвръща работата по досъдебното произвеждане, а на 19 октомври Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев подписват съглашение за основаването на профилирано звено за подкрепяне на следствието по съответното дело.

Резултатите би трябвало да ни впечатлят: казусът е предоставен на екип от прокурори, проверяващи служители на реда, други полицейски чиновници от състава на Столична дирекция на вътрешните работи и сътрудници на ДАНС.

А в хода на работата, след съгласуваност с партньорски служби и Посолството на Англия, на два пъти в благата ни родина идват английски спецченгета, проверяващи покушението против Скрипал и щерка му.

Точно тук създателите на прокурорското "съчинение " позволяват следващия гаф.

За да замажат по някакъв метод тригодишното съзнателно безучастие по случая, те най-отговорно декларират:

"Установено е, без съдействието на господин Гебрев, че през м. юни 2015 година, той е упълномощил на частни начала, посредством ВМА, токсикологично проучване на проби от кръв и урина, на финландската лаборатория VERIFIN. Заключението от това проучване е добито от проверяващите органи за първи път на 23 октомври 2018 година То удостоверява, че в изпратените проби има следи от две съединения, съдържащи фосфор... "

Доколкото "БАНКЕРЪ " съумя да разбере, истината е малко по-различна.

Експертизата е поръчана от Военно-медицинската академия, само че е платена от "ЕМКО " ООД, тъй като НЗОК такива разноски не възвръща заради липса на съответни клинични пътеки.

Резултатите от експертизата са засекретени като класифицирана информация, тъй като това било ситуацията по закон и вътрешноболничните правилници и заповеди.

И най-после - резултатите от експертизата са предоставени на проверяващите още тогава, тъй като никой от ВМА не би рискувал да нарушава наредбите на Наказателно-процесуален кодекс и да спъва разкриването "мокра поръчка " против хора, чиито бизнес е структуроопределящ за националната сигурност.

3. Извършителите - знаем ги кои са, знаем ги къде са, само че ни е боязън да си ги желаяме!

Тази подточка ще е къса, тъй като заслугите на полицията, прокуратурата и ДАНС за разкриването на атентаторите е никаква. И, в случай че не бяха изявленията на "Ню Йорк таймс ", "Шпигел ", "Белингкат ", "Инсайдър " и куп още други западни медии, инспирирани от по този начин свидните ни по други мотиви партньорски служби на Съединени американски щати и Англия, така наречен способени органи несъмнено още щяха да се чудят що ще препарат за битка против полски (иде от поле, а не от Полша) вредители в кафеварката на Гебрев.

4. Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) - приятелят не ни е зложелател!

И съгласно Емилиян Гебрев, и съгласно държавното обвиняване, тази организация е единствената, която може да каже дали инсектицидът от салатите и кафеварката има нещо общо с бойното отровно вещество "Новичок ". Въпросът е, че връзката с ОЗО минава през Министерството на стопанската система и Министерството на външните работи (умишлено спестяваме общоизвестната процедура).

Вкратце - с цел да се случи експертизата на ОЗХО, българското държавно управление - в лицето на външното ведомство - би трябвало да изиска това по формален път, т.е. посредством вербална нота. И до момента в който това не се случи, международната организация няма да си мръдне пръста по случая "Гебрев ".

Е, от половин година Министерството на външните работи се прави на разсеяно и не желае да извърши това свое обвързване. Дали по заповед от горната страна, или просто по този начин - тъй като някой там счита несполучливото тройно нападение за досадна преживелица от далечното към този момент минало, няма никакво значение.

По-интересното е за какво досегашният основен прокурор Сотир Цацаров също нищо не направи по въпроса и не пусна в приложимост наредбата на член 145, алинея 2 от Закона за правосъдната власт, която е безапелационна: " Разпорежданията на прокурора, издадени в сходство с неговата подготвеност и закона, са наложителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и жителите "!

Адски е просто: изпраща се предписание на Екатерина Захариева, че в период от една седмица вербалната нота до ОЗХО би трябвало да е реалност и туйто. Ако още веднъж няма реакция - прас едно "делце " за възпрепятстване на досъдебно произвеждане от изключително значение за страната и... още по-готово!

А то какво? Нищо и половина, тъй като прокуратурата нямала никакви други варианти за приемане на подпомагане от Организацията за отбрана от химическо оръжие! Ха-ха-ха...

5. Причината за покушението не е "Дунарит ".

На по-голяма излагация от тази, прокуратурата скоро не се е самоподлагала. Отново няма да разясняваме общоизвестните обстоятелства, тъй като те носят по повърхността на новинарския поток от една петилетка. И по-точно - откогато "едни хора " не съумяха да чопнат оръжейния ни колос към банкрута на КТБ.

Колко ли страдат двамата съветски другари на България и българското обвиняване - президентът Путин и главпрокурорът Чайка? И по какъв начин няма да страдат, откакто подобен шут под пояса отнесоха...

Всъщност, в случай че бяха умни хора, създателите на прокурорското "четиво " и техните началници щяха да популяризират тъкмо тази работна версия. Защото обществено да признаеш, че Русия е пратила военнослужещи на държавна заплата да убият български оръжеен търговец, който е извършил публична поръчка на две украински министерства - на защитата и на вътрешните работи - си е чиста проба безумие!

Но... какво да се прави! Както е тръгнало, ще си се въртим в омагьосания кръг "Ние избираме вас, а вие - тях! " най-малко още 30 години!

На печелившите - честито! А останалите - да си отварят очите на четири. И да не зареждат кафеварките си с рукола!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР