- Преди това искам да кажа две неща. Първо, аз

...
- Преди това искам да кажа две неща. Първо, аз
Коментари Харесай

Михаил Константинов пред Dir.bg: Решението при блокаж е да се иска тълкуване от КС по спешност

- Преди това желая да кажа две неща. Първо, аз считам, че тези ремонти бяха прибързани и има огромен късмет да се окажат нездравословни. Ние към този момент започнахме да се обясняваме за това. От друга страна, не би трябвало да си мислим всякога какво ще стане, в случай че някой не си свърши работата. Това е все едно да питаме какво ще стане, в случай че всички стартираме да караме вляво на пътя, както е придвижването в Англия и в Япония. Това, което ще стане, е, че ще катастрофират хиляди коли и придвижването ще бъде блокирано. Тоест, ние би трябвало да изхождаме от презумпцията, че хората, в общи линии, ще си гледат работата, а не противоположното. Така че, аз не се притеснявам от блокаж по тази линия. Знаете, че смисълът на всичките тези ремонти беше да се ограничи властта на президента Радев. Само че Радев е още две години на власт, тъй че в действителност тук ще се ограничи властта на бъдещия президент. Аз се надявам, че Конституционният съд ще разгласи за противоконституционни огромна част от поправките, които бяха направени в Конституцията. Така че следва в близко или по-далечно бъдеще да забележим какво ще бъде решението на Конституционен съд.

- Казвате да гледаме положително - че все някой ще се съгласи да стане длъжностен министър председател. Обаче я има и другата алтернатива - евентуалните претенденти започнаха към този момент да отхвърлят. Освен това шефът и подуправителите също отпадат, тъй като се оказа, че ЕЦБ е споделила, че няма по какъв начин да съвместяват длъжността на длъжностен министър председател...

- Това единствено демонстрира какъв брой глупави бяха тези ремонти в Конституцията. Да ги бяха помислили тези работи преди този момент. Предполагам, че ще бъде открито решение. Най-малкото, може да бъде поискано незабавно пояснение от Конституционен съд, поради на публичната нужда. Ако се стигне до сходен блокаж, решението е да се желае незабавно пояснение от Конституционен съд на обстановката.

- Има ли такава алтернатива?

- Има такава алтернатива. В случая ще се желае по неотложност.

- Прогнозите на конституционалистите са, че най-рано след няколко месеца може да се произнесе по сезирането за антиконституционност на поправките.

- По принцип е по този начин, само че когато се желае пояснение по неотложност, е друго. В последна сметка животът е по-голям от нашите показа за него. Извънредните условия изискват изключителни ограничения.

- Може ли да се окаже хипотетично по този начин, че до момента в който сме в акция за европейски избори, да бъде назначено служебно държавно управление и започнатата организация на вота от държавното управление в оставка да бъде продължена от служебното? Няма ли да се получи безпорядък в организационния развой, даже и ресурсно, при ЦИК към този момент - на които може да се наложи, до момента в който провеждат европейските избори, да би трябвало да стартират да провеждат и предварителните парламентарни, най-много в случай че са едни след други?

- ЦИК има значителен опит в организирането на избори. Според Изборния кодекс и откритата процедура срокът за това е два месеца, т.е. в тази ситуация изборите би трябвало да бъдат планувани два месеца преди провеждането им, т.е. на 8 април, защото се знае, че те ще бъдат извършени на 9 юни.

- Да, само че това е за европейските избори. Ако имаме друга дата за парламентарни?

- Тогава те ще бъдат по-нататък. Във всички случаи избори преди 9 юни е неуместно да се приказва. Тук единствената друга допустима дата е 2 юни, само че това значи да ги насрочим още на 1 април, което ще бъде много смехотворно.

- При всички случаи, в случай че имаме предварителни парламентарни избори, те ще бъдат след европейските, по този начин ли?

- Да, ще бъдат след тях, несъмнено. Просто няма време сега да бъде вкарана цялата процедура. В закона е казано " до два месеца ", обаче българската изборна процедура се базира на 60-дневен прелиминарен интервал. Това е по този начин наречената хронограма на изборите. Тя включва интервенции и дейности, които изискват 60 дни. В други страни тези периоди са по-къси, само че нашата процедура допуска два месеца. Така че, или 2 в 1 на 9 юни, или тогава европейски избори, а към този момент по-късно - предварителни парламентарни. Това са двата разновидността, които към момента са на масата.

- Да, тъй като не знаем какъв брой време ще се бави изборът на длъжностен министър председател и след това пък неговият асортимент на служебни министри.

- Точно поради това предварителните парламентарни могат да бъдат и по-късно. Но за европейските избори ние сме лимитирани, тъй като те се организират в цяла Европа сред 6 и 9 юни. Пада се сред четвъртък и неделя. Така че ние не можем на друга дата да произведем избори, единствено в неделя, което е 9 юни. След това имаме време доста за предварителните парламентарни - може седмица по-късно, може две седмици по-късно.

- Вие по какъв начин гледате на аргумента на ПП-ДБ, с който приканиха президента да насрочи избори 2 в 1 - да спестим 100 млн. лв.?

- По принцип концепцията да се спестят малко пари е добра. Но в тази ситуация това е цялостно двуличие. Никого не го интересуват тези 100 милиона лв. от политиците. Тях ги интересува само, че когато идат на европейски избори, това ще активизира техните гласоподаватели. И те, като отидат да гласоподават за евродепутати, ще гласоподават и на предварителните. Така че тук са чисто теснопартийни съображенията. Няма какво да се вършат, че желаят да икономисат тези 100 милиона. Ако желаеха толкоз да пестят, да се бяха държали обичайно по време на договарянията и да не бяха стигали до предварителни избори. Защото, забележете, всичко, за което толкоз се бориха - регулаторите, закон за правосъдната власт... Всъщност, какво е направено - има едни ремонти в Конституцията, които са съмнителни и част от тях ще паднат в Конституционния съд. Това е, което постигнахме за 9 месеца ръководство, за жалост. И това, че не катастрофира дефинитивно страната, въпреки че като влезе идващият финансов министър, не знам какво ще откри във финансовото министерство.  Така че, не слушайте какво ви приказват политиците. Политиците по принцип ви лъжат - това им е работата. 

- В чия изгода са изборите 2 в 1? Освен ПП-ДБ има ли друга политическа мощ, която да желае и има изгода от едновременното им осъществяване?

- Аз не бих надценявал толкоз тази дата. В последна сметка, с надценяването толкоз на датата, ние подценяваме интелигентността на българския народ, което не е вярно. Българският народ е задоволително умен, с цел да знае по какъв начин да гласоподава. И тук с една дата няма по какъв начин да го излъжат. Хората ще си гласоподават по този начин, както считат, че би трябвало да се гласоподава. Не съм податлив да недооценявам българския народ, както го вършат политиците.

- Каква е прогнозата ви за резултата от изборите и разположението на силите?

- Моята прогноза съм я направил от дълго време - тя е 5-4-3-3-2. Това са евродепутатите за другите политически сили. България излъчва 17 евродепутати. ГЕРБ ще има 5 от тях, " Възраждане " - 4, Движение за права и свободи и ПП-ДБ ще имат по 3 и Българска социалистическа партия ще има 2. Има Такъв Народ сега ще се разминат с европарламента съгласно сегашните изследвания. Излезе и едно европейско изследване, не знам тъкмо по какъв начин са го правили и не мога да разясня неговата меродавност, само че то дава 6-3-3-3-2.

Моята прогноза за другите избори, парламентарните, е ПП-ДБ - 50 мандата, " Възраждане " - и те с 50 мандата. ГЕРБ малко над 70, най-много 75. Това е. Няма да има изключително огромни промени и по тази причина тези предварителни избори бяха цялостна нелепост, само че ние си я натресохме. Аз имам един принцип - в никакъв случай не подценявайте човешката нелепост. Тя е доста по-сериозен фактор в човешките връзки, в сравнение с ние сме склонни да мислим.

- А кое е по-реалистично да се случи - избори 2 в 1 или или поотделно?

- Като виждам периодите, са вероятни и двете неща. Първо, ние избори 2 в 1 сме правили доста пъти. Припомням, че първите демократични избори в новата история на България на 13 октомври 1991 година, преди 33 години, бяха 2 в 1 - тогава имаше локални и парламентарни избори. Тоест, младата българска народна власт тогава, преди малко прохождаща, съумя да се оправи прелестно с най-сложните избори - локални и парламентарни, а ние тук вършим за относително леки избори. Защото европейските са най-лесните - и като организация, и като мотивация, и като всичко. Като прибавим и едни общоприети парламентарни, които в последно време ги вършим по три пъти годишно, какъв проблем има? Изборната администрация е готова, българите привикнаха да вървят на избори, аз проблеми не виждам.

- Възможно ли е и в София да създадем избори 3 в 1, тъй като чакаме на 29 март съдът да се произнесе по инспекцията на избора на кмет?

- Да, единствено че в случай че има анулиране, локалните избори няма да са планувани толкоз бързо, по този начин най-малко допускам. Може и 3 в 1, несъмнено, тъй като то е във Върховния съд, последна инстанция, само че не бих разчитал на този вид. 

- От ГЕРБ през днешния ден оповестиха, че е нулева опцията Росен Желязков да бъде длъжностен министър председател, тъй като е ръководител на Народното събрание. Това какво пречи?

- Той може да излезе в отпуск и да го назначат. Той има заместници. За два месеца все някой ще го замести, не е толкоз съдбовно. Никой от хората от листата за длъжностен министър председател няма да си загуби мястото - излиза в неплатен отпуск. То по този начин се прави и сега. Това изключително важи за претендентите. На последните президентски избори ректорът на Софийския университет, който беше претендент, излезе в отпуск, загуби изборите и се прибра отново като ректор.

- А има ли време да сменим машините за гласоподаване с други, поради мощно ерозиралото доверие след свадите и на локалните избори?

- Сигурно се дублирам към този момент за 1111-и път - в Европа машинно гласоподаване няма, с изключение на в град Брюксел и в България. Толкоз. Повечето страни минаха през машинното гласоподаване, видяха какъв смут е и се отхвърлиха от него. А другите единствено като гледаха какво става, пък не го одобриха въобще, с цел да не си го предизвикват.

- Но имаме ли време да създадем промени, поради това, че Народното събрание ще бъде настоящ и дали очаквате някакви придвижвания в тази посока?

- Не, тук огромни механически промени не чакам да се случат, защото няма време. За да промените едни машини, това е доста муден развой. Те би трябвало да се поръчат, да се изработят, те не стоят някъде подготвени на склад. Ясно е, че каквито нелепости можаха, се направиха, дано да не усилваме наличния безпорядък. Аз персонално гласоподавам с хартия постоянно. Българинът не е елементарен, той е интелигентен човек, ще си избере по какъв начин да гласоподава.

- По всичко проличава, че служебният кабинет ще е политически, тъй като всички тези хора от листата са гласувани от Народното събрание и са препоръчани от партии. Това няма ли да фаворизира съответна политическа мощ при служебното ръководство и след това при договарянията за кабинет след вота?

- Не, вижте, в случай че хората си гледат работата, те би трябвало да работят обективно и по този начин да се каже, за богатството на целия български народ. Така че, не можем да упрекваме авансово хората, че това, че са от някоя политическа мощ, ще работят пристрастно. В последна сметка, всеки може да има политически желания, той е определен на някаква значима държавна служба и да пожелаем на тези хора да изпълнят своя цивилен дълг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР