Преди това християнството и християнската църква също са били изправени

...
Преди това християнството и християнската църква също са били изправени
Коментари Харесай

Инквизицията осъжда на смърт цялото население на Нидерландия

Преди това християнството и християнската черква също са били изправени пред външни врагове, само че и вътрешни несъгласия: римските императиро, по-късно исляма, вътрешни богословски разлики, основани на разнообразни тълкования на свещените текстове, признание или непризнаване на избрани текстове като свещени и така нататък

Специален църковен орган на католическата черква, наименуван " Инквизиция ", е основан през 1215 година от папа Инокентий III .

Църковният арбитражен съд, на който е предоставено " откриването, наказването и предотвратяването на ересите ", е открит в Южна Франция от Григорий IX през 1229 година. Този институт доближи своя връх през 1478 година, когато крал Фердинанд и кралица Изабела, с утвърждението на папа Сикст IV, основават испанската инквизиция . Основната задача на инквизицията е да дефинира дали обвиненият е отговорен за разкол.

От края на 15-ти век, когато в Европа стартират да се популяризират хрумвания за всеобщото наличие на вещици, които са сключили контракт със зли духове, процесите на вещици стартират да влизат в неговата подготвеност. В същото време преобладаващата част от присъдите на вещици са одобрявани от всемирски съдилища на католически и протестантски страни през 16 и 17 век. Резултатите от изтребителните действия на испанската Инквизиция, единствено в интервала от 1481 до 1498 година се показват със следните числа: към 8 800 души са изгорени на клада; 90 000 души са били обект на конфискация или на имуществени и църковни санкции.

Испанската инквизиция в Холандия е основана от Карл V през 1522 година за битка против протестантите. През 1523 година първите два протестантски мъченици биват изгорени на кладата в Антверпен. Предприети са най-строги ограничения за битка с протестанти от всички посоки.

Някои от решенията на Инквизицията са злокобни, само че и куриозни, като смъртната присъда, издадена на всички (!) поданици на Холандия.

Разбира се, въпросната присъда не е влезнала в деяние, само че останва като изключително любопитен факт за историята.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР