Преди точно 70 години Западът осъществява уникална логистична операция. Въздушният

...
Преди точно 70 години Западът осъществява уникална логистична операция. Въздушният
Коментари Харесай

Преди 70 години: Как бе спасен Западен Берлин

Преди тъкмо 70 години Западът реализира неповторима логистична интервенция. Въздушният мост избавя от апетит и мраз над два милиона души в блокирания от Съюз на съветските социалистически републики Западен Берлин, припомня Дойче веле.

Едно изключително събитие отпреди 70 години изяснява за какво другарството сред Германия и Съединени американски щати е толкоз здраво. Годината е 1948. Втората международна война е завършила преди три години. Милиони хора стават жертва на расистката идеология на Адолф Хитлер и фантазиите му за хилядолетен нацистки Райх. Германия е в отломки. Оцелелите от войната се надяват на по-добри времена, само че над следвоенна Германия към този момент тегне сянката на Студената война. Западните съдружници и Съветският съюз изпитват надълбоко взаимно съмнение. Напреженията се усещат изключително мощно в разделения Берлин. Съединени американски щати, Англия и Франция управляват западната част на града, а Съветският съюз -източната.

Двата милиона берлинчани в трите бранша на западните съдружници живеят като на остров - обкръжен от всички страни от руската окупационна зона. Снабдяването на Западен Берлин се реализира единствено по три пътя: по един железопътен мост, една автомагистрала и няколко водни артерии.

Заради въвеждането на немската марка

На 20 юли 1948 година се стига до първото измерване на сили сред Изтока и Запада. Западните съдружници вземат решение да стабилизират Западна Германия посредством въвеждането на нова валута. Това е рожденият ден на немската марка. Марката е въведена и на територията на Западен Берлин. Съветският съюз отхвърля да одобри този факт. Руснаците се притесняват, че въвеждането на новата валута ще затвърди особения статут на Западен Берлин като предмостие на западните съдружници в самия център на тяхната окупационна зона. По този метод се стига до раздор в връзките сред Запада и Съюз на съветските социалистически републики. " Воденето на взаимна политика във връзка с Германия става невероятно след въвеждането на немската марка ", споделя Бернд декор Костка от Берлинския музей на западните окупационни сили.

През нощта против 24 юни Съюз на съветските социалистически републики блокира всички подстъпи към Западен Берлин. Западната част на града се оказва в извънредно затруднено състояние. Изгасва даже токът, тъй като 75% от електрическата енергия на града се доставя от близките обитаеми места. Източният блок e решен да прогони западните съдружници от разграничената столица. " Никой не знаеше какво става. Нито американците, нито ние в Берлин. Страхът, че американците могат да ни изоставен и да ни оставят в ръцете на руснаците, беше необикновено огромен ", споделя Герхард Бюргер, който е очевидец на събитията.

Тъй като западните съдружници нямат съглашение със Съветския съюз за използването на сухоземните пътища, водещи към Западен Берлин, те нямат и опция да подхващат юридически ограничения против блокадата. А военната алтернатива е криела прекомерно огромен риск. Все отново западните съдружници са имали разполагаем три обезпечени им въздушни коридора. Били са принудени да работят бързо, тъй като жителите на Западен Берлин гладуват. Оскъдните дневни дажби непрекъснато биват намалявани. Тогава американският президент Хари Труман взима решение за провеждането на необикновена избавителна акция - жителите на Западен Берлин да бъдат снабдявани с продоволствия напълно по въздуха.

На 26 юни 1948 от Франкфурт и Висбаден изхвърчат първите бомбардировачи на американските Военновъздушни сили и поемат към летище Темпелхоф в Берлин. Скоро транспортните самолети стартират да летят непрекъснато. На всеки 90 секунди изхвърчат и кацат самолети на летище Темпелхоф, което се намира в американския бранш, както и в Гатов, в английския бранш. А от декември 1948 година нататък летят и френските самолети до летище Тегел.

Невероятни тествания за популацията

Всеки ден жителите на блокирания Западен Берлин се нуждаят от най-малко 5000 до 6000 тона хранителни артикули и въглища за отопление. Най-мащабната акция на въздушния мост е извършена на 15 и 16 април 1949 година, когато в границите на единствено 24 часа самолетите на съдружниците правят близо 1400 полета и доставят съвсем 13 000 тона товари. Пилотите от въздушния мост рискуват живота си, тъй като са принудени да летят при всевъзможни метеорологични условия. Някои от самолети катастрофират. При кацане витловите машини летят толкоз ниско над града, че екипажите им и жителите на града са можели да се виждат и да си махат за привет. Пилотите хвърлят над града и лакомства за децата - шоколади и дъвки в самоделно направени парашутчета. " Ние, младежите, бяхме просто възхитени и изпитвахме големи благосклонности към американците ", спомня си Гюнтер Шлипдик.

От решаващо значение е освен логистичният героизъм на съдружниците, а и невероятната устойчивост на жителите на Западен Берлин. " Особено тежко е било ситуацията през зимата на 1948, когато всяко западноберлинско домакинство е имало единствено по един час ток в денонощието, тъй като и въглищата за електроцентралите са били доставяни по въздуха. Хората са преживявали неимоверни ограничения ", споделя швейцарският историк Валтер Хофер. На 9.9.1948 кметът на Западен Берлин Ернст Ройтер държи прочувствена тирада и приканва западните съдружници да не изоставят града. " Вие нации на света, нации в Америка, Англия и Франция! Погледнете към нас, с цел да разберете, че не трябва и не може да изоставяте този град и този народ! ", споделя Ернст Ройтер пред руините на Райхстага.

Историческо значение

Въздушният мост над Западен Берлин носи на западните съдружници големи благосклонности и самопризнание в света, а уважението към Съветския съюз последователно се топи. В последна сметка руският деспот Сталин схваща, че не може да завоюва борбата за превъзходство. След секрети договаряния със Съединени американски щати той приключва блокадата на 12 май 1949 година. До тази дата западните съдружници са направили 260 000 полета до Западен Берлин и са доставили 2,1 милиона тона продоволствени артикули. Това е същински логистичен героизъм!

Въздушният мост е от огромно алегорично и психическо значение освен за жителите на Западен Берлин, а и за всички западногерманци. " Германците стартират да възприемат съдружниците не като окупатори, а като покровители ", споделя историкът Бернд декор Костка. Въздушният мост слага и началото на трансатлантическото другарство и съдействие със Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР