Преди стотици милиони години на Марс е имало зона, подходяща

...
Преди стотици милиони години на Марс е имало зона, подходяща
Коментари Харесай

Новo доказателство за живот на Марс

Преди стотици милиони години на Марс е имало зона, подобаваща за микробен живот. До такова умозаключение стигна експертна група под управлението на Джеси Тарнас от университета „ Браун “. Според учените, на Червената планета е имало значително количество водород.
След разбор на данните, получени от орбиталната сонда „ Марс Одисей “, специалистите са открили съществуването на торий и калий в марсианските скали и това им разрешило да схванат в какви количества всяко от тези субстанции, а също и уран, са участвали в марсианските скали през далечното минало. Според тях съществуването им е било задоволително, с цел да стартира развой, наименуван "радиолиза на водата ", т.е. нейното обособяване под въздействието на йонизиращи лъчения, суобщава порталът МКРУ.
Съответните процеси биха могли да се появят върху задоволително огромна повърхност, а освободената освен това сила би могла да зареди античните примитивни микроорганизми. Живите същества, източник на сила за които служат редица неорганични съединения, са съществували и на Земята – те се назовават хемолитотрофи.
Според учените литотрофните организми могат да съществуват на дълбочина над един и половина километра в продължение на стотици милиони години. Макар би било пресилено да назовем новото научно изобретение непосредствено доказателство за съществуването на живот на Марс, получените резултати могат да бъдат потребни при търсенето на такова.
Изследването е оповестено в списание "Earth and Planetary Science Letters “.
През юли друга група от учени, представляващи Националния институт по астрофизика в Болоня, съобщи, че благодарение на орбиталния комплекс „ Марс Експрес “ на Червената планета е намерено основното изискване за пораждане на живот – огромно количество вода в течна форма. Според специалисти минимум едно такова езеро се намира под полярните шапки на Червената планета. По-рано беше известно единствено съществуването на огромни ледни залежи на Марс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР